19 octombrie 2024
ActualitateSedinta cu scandal la Asociatia 83 / Frauda de miliarde

Sedinta cu scandal la Asociatia 83 / Frauda de miliarde

Asociatia de proprietari 83, de pe strada Mioritei, tinde sa bata recordul la capitolul frauda. Politia nu a incheiat cercetarile in acest caz, dar se pare ca este vorba de o delapidare de ordinul miliardelor. Prima sedinta a asociatiei din acest an s-a transformat intr-un circ in toata regula.

Luni dupa amiaza, peste o suta de membri ai Asociatiei de proprietari 83 s-au adunat in punctul termic cel mai apropiat. La sedinta a participat si viceprimarul Constantin Scripat, care a promis cu ceva timp in urma ca va incerca sa faca lumina in aceasta asociatie. Dupa doua ore de scandal si acuzatii din cele mai grave, sedinta s-a incheiat fara ca locatarii sa afle ce ii interesa: cat s-a furat si cine este vinovatul. Constantin Scripat a declarat ca ancheta politiei la Asociatia 83 a fost tergiversata. aActele au fost ridicate de politisti, fara proces-verbal, intr-un haos total, in luna iulie. Am insistat la politie, dar tot ce mi s-a transmis a fost ca exista un dosar penal in curs de desfasurare pe numele administratorului. Tot ce putem face este sa-l suspendam”. Aceasta declaratie a pornit un adevarat viespar. Unii locatari tineau partea administratorului Cristina Zaharia, altii ar fi linsat-o. Cea mai vehementa in acuzatii era sotia fostului presedinte al asociatiei, Nicolae Driu. De mai multe ori a fost nevoie de interventia politistilor primariei pentru a potoli spiritele. Viceprimarul Scripat crede ca tabara care o sustine pe Cristina Zaharia a beneficiat de facilitati. aNu a bagat toti banii in buzunarul ei”, a spus viceprimarul.



Hotie cu radacini adanci

Se pare ca frauda de la Asociatia 83 isi are inceputurile in anii „90, conform situatiei prezentate de actualul cenzor. aActele din perioada 2002-2005 sunt la politie, asa ca nu pot prezenta un raport cu privire la activitatea administratorului Zaharia. Am analizat situatia de dinaintea angajarii ei. Am gasit nereguli foarte grave: scaderi la intretinere si chitante cu acelasi numar, adeverinte false date cu ocazia vanzarii apartamentelorprin care se atesta ca proprietarul nu are debit la intretinere desi avea milioane, facilitati acordate unor vecini, acestia neplatind intretinerea chiar si doi ani”. Desi prezent, administratorul care a precedat-o pe Cristina Zaharia nu a putut prezenta argumente in apararea sa. Pentru a pune capat unui scandal de doua ore, viceprimarul Scripat a anuntat ca nu poate fi aleasa o noua conducere a asociatiei, sedinta nefiind statutara din cauza numarului insuficient de participanti. Tot ce au aflat proprietarii a fost ca administratorul si-a dat demisia. Fostul presedinte, Nicolae Driu, a tinut un inceput de discurs, dupa care a fost intrerupt de locatari. De la sedinta a lipsit un personaj important in ecuatia fraudei de la Asociatia 83: fostul cenzor, Margareta Palcau, care timp de mai multi ani nu a verificat actele asociatiei.

Miliardele platite de locatari au disparut

Primele semne ca in asociatie se petrec lucruri necurate au aparut in septembrie 2004. Atunci, inspectorii primariei au solicitat actele la control, dar acestea lipseau. In iulie 2005, cand organele de control au reusit sa intre in posesia acestora, s-a stabilit pe loc o frauda de 400 milioane. Cenzorul de atunci, Margareta Palcau, a spus ca la o verificare extracontabila a descoperit o lipsa de 1,2 miliarde lei. Viceprimarul Scripat ne-a declarat ca ar putea fi vorba de doua-trei miliarde de lei. La momentul ridicarii actelor, primele nereguli observate au fost: registre de casa completate in creion, referate nesemnate de presedintele asociatiei si nestampilate, referate in alb pentru calatorii cu taxiul in valoare de sute de mii de lei fiecare. Cel care se deplasa cu taxiul adar numai in interesul asociatiei”, dupa cum a declarat, era fostul presedinte, Nicolae Driu. Voci manioase au acuzat la sedinta ca administratorul Zaharia a plecat anul trecut la mare cu o suta de milioane din banii asociatiei. Cristina Zaharia nu s-a aparat, desi a fost numita ahoata” in nenumarate randuri. Peste 10 zile, este programata o noua sedinta la As. 83. Atunci, orice hotarare se va lua in privinta conducerii asociatiei va fi valabila.Scris de Doina MINCU



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img