15 noiembrie 2024

Moinesti: Veste proasta pentru vârstnici: Caminul de batrâni nu se mai construiste

Asociatia „Sfintii Voievozi” din Moinesti doreste sa construiasca un camin pentru vârstnici printr-un proiect finantat partial de Ministerul Muncii. Valoarea investitiei este de 2 milioane de euro, din care statul ar acoperi 1,07 milioane de euro.

Problema sunt autorizatiile de constructie, care trec de 35.000 de euro si care, fiind „cheltuieli neeligibile”, trebuie acoperite de ONG. Asociatia „Sf. Voievozi” a cerut sprijin Prefecturii Bacau, iar aceasta a analizat legislatia in vigoare si a formulat o solutie.



Alexandra Albut, administrator public, a prezentat-o in cadrul Comitetului de dialog pentru vârstnici. Au existat pareri pro si contra, unii dintre invitati fiind de parere ca serviciile de ingrijire la domiciliu sunt preferabile celor oferite in centre, altii ca exista destule camine care au locuri libere din cauza ca practica tarife prea mari, iar vârstnicii au venituri mici. CL Moinesti ar scuti Asociatia „Sf. Voievozi” de taxa de autorizare, mai ales ca serviciile oferite sunt folositoare comunitatii, dar nu are nicio cale legala.

Legea nu va actiona retroactiv

Solutia gasita de Prefectura Bacau este modificarea Codului Fiscal, propunere pe care a inaintat-o Guvernului. Concret, solicita introducerea unei precizari, la art. 286, conform careia CL poate acorda scutirea/reducerea impozitului pe cladiri, teren, a taxei pentru eliberarea certificatelor, avizelor si a altor taxe daca alesii considera ca serviciul social oferit este necesar.

Exista o conditie: ONG-ul sa nu schimbe destinatia centrului timp de 10 ani. Preotul Adrian Constantin, Asociatia „Sf. Voiovozi”, arata ca propunerea nu-i ajuta deoarece „trebuie sa devina lege si chiar daca va deveni nu va actiona retroactiv. In plus, nu este coerenta. Trebuie, intâi, definit obiectivul social si stabilite, apoi, in mod clar, facilitatile.”

La ora asta, Caminul de batrâni „Sf. Voievozi” functioneaza intr-o cladire inchiriata si gazduieste 24 de vârstnici, câte trei in camera. Taxa reprezinta 70 la suta din standardul minim de cost, adica in jur de 1.100 lei/luna. Viitorul centru ar fi o cladire moderna, cu 50 de locuri. „Din pacate, suntem nevoiti sa sistam proiectul, arata pr. Adrian Constantin. Nu putem acoperi taxele”.

„Avem foarte multe cereri in asteptare. In judetul Bacau sunt doar doua camine publice, unul in Bacau si altul in Rachitoasa, iar nevoia este foarte mare. Fiind o problema de interes pe termen lung, vom organiza o dezbatere publica, impreuna cu autoritatile si alti furnizori de servicii sociale.”
Pr. Adrian Constantin, Asociatia „Sf. Voievozi”




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014