20 octombrie 2024
ActualitateValea Muntelui sta pe un butoi cu pulbere / Urmasii lui Ghika...

Valea Muntelui sta pe un butoi cu pulbere / Urmasii lui Ghika isi vor mosiile

Unul dintre mostenitorii lui Dimitrie Ghika, dr. Paltin Sturdza, vrea sa puna stapanire pe Valea Muntelui, chiar daca nu are nici un act la mana. Membrii Fundatiei Ghika sustin ca adevaratii proprietari ai domeniului Comanesti sunt stabiliti in Anglia si ca Sturdza doreste ceva ce nu-i apartine.

Dimitrie Ghika Comanesti se pare ca a apelat la toate metodele pentru a pune stapanire pe pamanturile razesilor. &#8222Eu ma trag din neamul lui Cozma Sarpe, razes de pe vremea lui Stefan cel Mare, povesteste Emilia Caloianu, din Comanesti. De la bunicul meu am auzit povestea deposedarii de pamant de catre boierul Dimitrie Ghika. Razesii nu stiau carte si de acest lucru a profitat mosierul. El a trimis preotul din sat sa pacaleasca oamenii sa-si cedeze terenurile de buna voie. Fiind platit bine, parintele a apelat la un siretlic. Le-a adus razesilor un document si le-a spus ca este un act de adeziune ca el sa le fie duhovnic in continuare. Avand trebuinta de fata bisericeasca, oamenii au pus degetul, fara sa stie ca in felul acesta si-au dat pamanturile lui Ghika. Tot bunicul meu mi-a spus ca preotul tradator nu s-a bucurat de punga cu galbeni primita de la boier. Dupa ce a facut nelegiuirea, la intoarcere spre casa, calul i s-a poticnit si a cazut peste el. A murit pe loc”.



Mostenitor al lui Ghika, dar fara acte

Domeniul fostului mosier Dimitrie Ghika este acum ravnit de unul dintre stranepotii lui, dr. Paltin Sturdza. Acesta a avut nenumarate intalniri cu autoritatile locale, in care si-a exprimat dorinta de a intra in posesia terenurilor inaintasului sau, adica 11 hectare de teren si 11.000 hectare de padure. Printul Sturdza sustine ca este interesat in mod special de palatul Ghika, actualmente muzeu de etnologie, precum si de parcul orasului Comanesti. &#8222Mostenirea aceasta este foarte importanta pentru mine, ne-a declarat dr. Paltin Sturdza. Vreau sa pastrez valoarea istorica a palatului Ghika. Vreau sa ramana ceea ce a fost intotdeauna: o emblema a orasului Comanesti. O urma a familiei Ghika, care a contribuit la propasirea zonei. Sa nu mai vorbim de aspectul economic. Intentionez sa gasesc un partener strain, care sa exploateze castelul ca un hotel tematic. Vizitatorii vor vedea o sala etnografica, cu exponate din secolul al XVIII-lea, o sala a familiei princiare Ghika.Vreau ca totul sa fie ceva foarte intim si personalizat. Modelul place foarte mult in Occident”. Numai ca, localnicii din Comanesti, ca si cei de pe Valea Muntelui, nu sunt prea incantati de intoarcerea &#8222mosierului” ratacitor. In plus, se pare ca acesta nu este in posesia unor acte din care sa rezulte ca este mostenitorul lui Dimitrie Ghika. &#8222El a prezentat doar arborele geanealogic care l-a interesat, precizeaza Stefan Chelaru, membru fondator al Fundatiei Ghika. Paltin Ghika este urmasul Mariei Ghika, care se pare ca a primit o suma de bani, ca sa nu mai aiba nici un drept asupra domeniului din Comanesti. Mostenitorii de drept ai lui Dimitrie Ghika se afla in momentul actual in Anglia. Noi am luat legatura cu ei si ne-au asigurat ca nu au nici o pretentie asupra terenurilor din zona”.

Taranii nici nu se gandesc sa renunte la paduri

Membrii Fundatiei Ghika sunt in posesia unui document datat in 1927, care de fapt reprezinta o conventie de ramanere in indiviziune a mostenirii Ghika. Iar Maria Ghika, inaintasa lui Paltin Sturdza, nu este mentionata ca mostenitor.

&#8222Noi nu avem nimic impotriva printului. El se recomanda ca mostenitor al lui Dimitrie Ghika, dar trebuie sa demonstreze acest lucru. Daca prezinta testamentul si de acolo rezulta ca averea ii revine, respectam legea. Dar din moment ce noi avem un document si ii si pe mostenitorii de drept, cu care tinem legatura de cativa ani buni, suntem in avantaj”, a mai spus Stefan Chelaru. Printul Sturdza sustine ca localnicii din Comanesti nu vor avea decat de profitat daca intra in posesia domeniului Ghika. &#8222Daca afacerea cu hotelul merge, va profita si comunitatea. Vor veni straini aici. Vor fi cazati la hotelul-muzeu si se vor plimba in zona. Economic, nu depind de averile din Comanesti. Dar vreau sa le folosesc si in binele meu si in binele obstesc. Am un fiu care va mosteni totul, care va duce mai departe traditia si contextul istoric care exista in zona”, a precizat dr. Paltin Sturdza. Comanestenii insa nu sunt foarte convinsi ca daca afacerile lui Sturdza vor inflori, le va fi si lor bine. &#8222Cert este ca orasul ramane fara singurul parc si fara muzeu, ne-a declarat primarul Viorel Miron. Desi legea spune ca, timp de trei ani, mostenitorii nu au voie sa schimbe destinatia obiectivelor, timpul trece rapid. In alta ordine de idei, Sturdza nu revendica doar o cladire, ci si cateva mii de hectare de teren”. Oamenii de pe Valea Muntelui abia si-au luat in stapanire padurile, iar multi sunt nemultumiti ca n-au primit toate terenurile pentru care au prezentat acte. Situatia deja este tensionata in zona, insa va fi prapad, daca se va pune problema retrocedarii suprafetelor impadurile mostenitorului lui Ghika.Scris de Lili ADOCHITEI



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img