Legislatia referitoare la pensia din sistemul public continua sa genereze nedreptati, desi a fost modificata de nenumarate ori si pentru a elimina inechitatile si discriminarile dintre pensionari. Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, in vigoare, de la 1 ianuarie 2011, are si acest scop, numai ca ulterior a fost schimbata spre beneficiul unora si amaraciunea altora.
Cel mai elocvent exemplu in acest sens il reprezinta modificarea articolului 73 referitor la stagiul de cotizare pe care trebuie sa-l aiba cei care solicita pensie de invaliditate, din cauza unei boli obisnuite ori a unui accident care nu are legatura cu munca.
In Legea 263/2010, era prevazut ca, in functie de vârsta, solicitantul afectat de o boala invalidanta obisnuita ori de un accident trebuie sa aiba intre 1 si 27 de ani de stagiu de cotizare in sistemul public de pensii.
Acum, potrivit Legii 37/2013, care schimba articolul 73, daca sunt indeplinite criteriile medicale, pensia de invaliditate se acorda indiferent de stagiul de cotizare realizat si pentru cei care si-au pierdut capacitatea de munca din cauza unei boli obisnuite sau a unui accident care nu are legatura cu serviciul.
Asadar, si persoanele care au cotizat doar o zi la sistemul public de pensii au dreptul sa ceara pensionarea de boala. Teoretic, conform modului de calcul prevazut in Legea 263, cuantumul pensiei va fi, evident, corespunzator stagiului de cotizare. Numai ca, in realitate, lucrurile nu stau asa. Chiar daca din calcul rezulta o pensie de invaliditate de un leu, titularul va beneficia de o suma mult mai mare.
La un leu i se vor adauga inca 340 lei, pentru ca legislatia prevede ca pensia minima garantata in plata (sociala) trebuie sa fie de 350 lei. Prin urmare, cei care au lucrat numai o zi sau niciun an si sufera de o boala invalidanta vor avea o pensie egala cu aceea pe care o primesc persoanele care au un stagiu de cotizare mult mai mare.
Daca raportat la stagiul lor de cotizare de ani buni rezulta o pensie de 350 lei, ei vor lua exact atât. Asadar, vor avea o pensie egala cu a acelora care au un stagiu de doar o zi, desi ei au muncit mult mai mult decât acestia. De altfel, marea majoritate a pensionarilor de invaliditate cu o oarecare vechime in munca au o pensie foarte mica.
Doar cei care au lucrat 20-30 de ani, prin urmare sunt la o vârsta inaintata, au peste 600 lei. In momentul de fata pensia medie de invaliditate este de 581 lei. Media pensiei de invaliditate de gradul I este de numai 571 lei, a celei de gradul II de 585 lei iar cei cu gradul III primesc, in medie, 589 lei.