6 noiembrie 2024

Hram la Biserica „Sfântul Dimitrie” de la Narcisa

Câteva mii de crestini bacauani au marcat sâmbata, 26 octombrie, marea sarbatoare prilejuita de hramului bisericii „Sfântul Dimitrie” din cartierul Narcisa. Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiata de insusi Preasfintitul Parinte Ioachim Bacauanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului.

“Am tinut ca si anul acesta sa fiu in mijlocul fratiilor voastre, a celora care frecventati cu dragoste si evlavie biserica Sf. Dimitrie Inzvorâtorul de Mir din Bacau. Aceasta bucurie o impartasesc in mod solemn, in contextul Liturghiei care de fapt este bucuria bucuriilor.



In Liturghie, noi coborâm cerul pe pamânt si sfintii lui Dumnezeu sunt impreuna slujitori”, le-a transmis Preasfintitul Parinte Ioachim Bacauanul. Sfintia sa le-a mai vorbit enoriasilor si despre martirii neamului românesc, indemnându-i totodata sa fie la rândul lor marturisitori ai cuvântului lui Dumnezeu in orice moment al vietii.

“Din viata unui marturisitor sau martir cum a fost Sf. Dimitrie, mai invatam cum sa fim in permanenta stare de jertfa, pentru ca Hristos ne-a avertizat: «În lume necazuri veti avea; dar îndrazniti. Eu am biruit lumea». Deci, biruiesti lumea când ramâi in adevar, când propovaduiesti adevarul Lui si esti capabil nu numai sa asimilezi adevarul revelat, ci sa si aperi cu demnitatea ta de autentic simbol al lui Dumnezeu, de autentic Hristos in devenire”, a mai spus Sfintele Parinte Ioachim Bacauanul.

Cu mic cu mare, enoriasii de toate vârstele si conditiile sociale, de la batrâni urcând alene scarile de marmura ale bisericii sprijiniti in bastoane si cu lumânari ori crengute de busuioc in mâini, pâna la copile de-o schioapa tragând de mâna taticii patrunsi de sentimentul unic al unei astfel de sarbatori, cu totii au facut un zid uman din trupuri, umplând pâna la refuz edificiul bisericesc si curtea deopotriva. Pe alocuri, zareai uniformele albastre ale jandarmilor care pareau ca au fraternizat cu poporul, uitând pentru câteva clipe de misiunea pentru care au fost trimisi de comandantii lor.

Timp de câteva ore, cu totii s-au rugat pentru o viata mai buna, ocrotirea familiilor si sanatate. Peste tot locul, batrâni si tineri, femei si barbati recitau si intonau cântecele religioase din timpul slujbei petrecute in cel mai grandios lacas de cult construit in zona Moldovei dupa 1990, cunoscut drept “Mitrovita”, in limbajul enoriasilor.

A urmat parintele paroh al bisericii Sf. Dumitru, Ioan Plescau, care le-a vorbit enoriasilor despre amenintarile care vin din partea celor care deja “ne-au luat pamânturile si acum vor sa ne ia credinta”.

„Noi, cei de o anumita vârsta, stim ce inseamna libertatea. Multi se aduna speriati vazând la televizor pelerinajele. Sunt speriati pentru ca ei nu stiu ca aceasta este România profunda. Acesta este poporul lui Dumnezeu, cel binecuvântat, ai carui copii au strigat in 1989 «Vom muri si vom fi vii».

Nu ne-am putut manifesta 45 de ani, dar Biserica nu moare, pentru ca Hrisos nu moare, Hristos este doar in stare de jertfa. De aceea, iata cum a pastrat Dumnezeu aici, in inima unui cartier, un loc viu, unde se afla aceasta minunata catedrala”, a fost mesajul parintelui paroh Ioan Plescau.

La final, Parinte Ioachim Bacauanul a fost rugat sa mai zaboveasca pentru câteva minute pentru a citi rugaciunea de dezlegare pentru cei adormiti, stiut fiind la cât de mult ajuta o astfel de rugaciune rostita de o inalta fata bisericeasca la luminarea si benecuvântarea cereasca a sufletelor celor plecati la cele vesnice.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri