Rasturnare de situatie in doar cateva ore. Asa s-a intamplat in cazul primarului Emil Lemnaru din Onesti care, la prima ora a diminetii de ieri, sustinea ferm si raspicat ca el respecta legea atunci cand vine vorba despre dosarele mamicilor aflate in plata pentru concediu de crestere a copilului. „Nu trebuie sa le adunam noi pentru a le duce mai departe, noi nu facem munca suplimentara”, afirma Lemnaru, in ciuda faptului ca primise instiintare de la Directia Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei (DMSSF) in acest sens. La inceput, primarul Lemnaru nu arata deloc afectat de situatia femeilor din Onesti care, probabil, l-au votat. Surpriza de proportii dupa cateva ore: la pranz, primarul Lemnaru s-a mai calmat si a acceptat, din motive care ne scapa, sa faca munca voluntara, asa cum DMSSF iI solicitase.
Schimbarea legislatiei, implicit a buzunarului din care sunt platite mamicile aflate in concediu de crestere si ingrijire a copilului, a atras dupa sine schimbarea mecanismului de acordare a banilor, precum si intocmirea de alte documente pe la diverse institutii. Cozi interminabile, nervi intinsi la maximum si disperare, cam asa se poate descrie starea in care se afla, la ora actuala, mamicile din judet, care nu mai stiu cum sa se invarta pentru a-si putea primi banii meritati, cele 8 milioane lei. Un caz aparte il constituie cele 423 de mamici din municipiul Onesti al carui edil, in persoana lui Emil Lemnaru, nu vroia sa le intinda nici un deget pentru a le ajuta si scuti de drumuri. Initial, alesul onestenilor declara ca, atunci cand vine vorba de lege, „nu discutam cu sentimentalisme”.
Zilele trecute, DMSSF a trimis o notificare primariei Onesti prin care solicita primariilor toate dosarele pentru indemnizatia bebelusilor. „De fapt, am trimis la toate cele 89 de primarii din judet si majoritatea, mai putin cea din Onesti, au fost de acord. Mereu am avut probleme cu primaria Onesti. Foarte greu colaborez cu functionarii de acolo. Eu sunt o institutie care se asigura de buna gestionare a banilor statului, deci nu imi pot permite sa ma joc. Se pot aduna mari debite din cauza lor. Ei vor sa munceasca putin, fara prea multe responsabilitati. Trebuie neaparat sa vorbesc cu primarul Emil Lemnaru si sa il lamuresc cum sta treaba”, ne-a declarat, ieri dimineata, Gheorghe Apostu, director executiv la DMSSF. De partea cealalta, pozitia initiala a primarului Lemnaru a fost extrem de dura, desi la mijloc este soarta a 400 de mamici. „Eu discut pe lege, fara sentimentalisme. Eu nu fac munca suplimentara pentru ca vor altii. Ce, altii stau de pomana si noi sa muncim? Eu respect legea si atat”, ne-a declarat, deranjat de subiect, Lemnaru. Ce-i drept, decizia lui este legala, intrucat in Ordonanta de Urgenta nr.148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului se specifica faptul ca la primaria de domiciliu a beneficiarei se depune numai cererea tipizata, fara celelalte acte necesare pentru intocmirea dosarului. „Tipizata o certific eu, chiar daca beneficiara nu are si alte documente, precum certificatul de nastere, buletinul sau adeverinta de la angajator. Doar mama face declaratii pe propria raspundere si ea este cea care va raspunde in fata legii daca minte”, precizeaza Lemnaru.
In jurul orei pranzului, pozitia primarului Emil Lemnaru s-a schimbat radical. Mult mai calm si cu sufletul alaturi de mamici, el a tinut mortis sa ne spuna ca a revenit asupra deciziei: „Da, trebuie sa ma gandesc la mamicile din Onesti si sa le ajut. Doar sunt in slujba cetateanului. Ma voi conforma indicatiilor primite de la Directia Muncii si voi aduna toate dosarele complete. Trebuie sa fim alaturi de ele. Noi vom duce dosarele la Directia Muncii pentru ca mamicile noastre sa-si primeasca banii la timp”.Scris de Carmen SERBAN