Asociatiile de proprietari nu au primit inca facturile de la CET, dar au ajuns la sedii procesele verbale cu consumul de agent termic in luna decembrie. Asa ca administratorii si-au facut o idee despre cat de scumpe vor fi caldura si apa calda. Intretinerea va costa cam cat o pensie de profesor. Ianuarie se anunta mai nemilos cu buzunarele amaratilor din sistemul centralizat de incalzire.
„Sunt sigur ca numai caldura va costa peste 2.800.000 de lei la un apartament de doua camere, ne-a declarat Ionel Dogaru, presedintele Asociatiei Calugareni Nord. Apa calda menajera va costa intre 58.000 lei si 71.000 lei metrul cub. Este scump, dar am observat ca a scazut foarte mult consumul. Lumea face economie intrucat curge foarte multa apa rece inainte de a veni apa calda si oamenii prefera sa nu deschida robinetul”. La alte asociatii de proprietari nu au ajuns nici macar procesele verbale. „Din ce am auzit de la cei care au primit deja aceste documente, se pare ca pentru luna decembrie se vor plati in zona noastra cam 40.000 lei pentru fiecare metru patrat de apartament incalzit. Nu stiu insa de ce intarzie facturile si luna aceasta”, ne-a spus administratorul Asociatiei 52 Aviatori, Mirela Stanga.
Ca si luna trecuta, facturile vor ajunge pe birourile administratorilor mai tarziu decat in mod obisnuit, iar asta ca urmare a contorizarii. Fiecare contor trebuie citit, iar facturile se intocmesc in functie de consumul indicat de gigacalorimetre. Directorul de la CET, Vasile Dragusanu, spune ca s-a inregistrat un consum foarte mic de apa calda in decembrie. „Dupa calculele noastre, apa calda menajera ar trebui sa coste intre 45.000 si 58.000 lei/mc, la care se adauga pretul apei reci, peste 28.000 lei. La caldura avem doua tarife medii pe sistem: 42.600 lei/metrul patrat pentru apartamentele bransate la punctele termice si 50.760 lei/metrul patrat la locuintele preluate de la Termloc”. Aceasta este prima luna in care scumpirea gigacaloriei, care a ajuns sa coste 1.075.000 lei, va fi simtita din plin.
Baie cu apa din calorifer
La unele asociatii preturile ar putea fi mult mai mari decat media de la CET, dar conducerea societatii spune ca nu poate interveni in aceste cazuri. „Noi nu facem decat sa citim contorii. Cat intra in scara, atat facturam. Cum se imparte consumul pe apartamente este treaba asociatiilor. Pot aparea diferente intre gigacalorimetre si consumul indicat de repartitoarele din apartamente. Depinde de izolarea coloanelor in apartamentele cu centrala proprie si de furtul de agent termic”, a mai spus directorul Dragusanu. Iulian Stoican, director al Termocet, ne-a declarat ca a descoperit multe apartamente situate la ultimul etaj al blocurilor in care se sustragea apa calda din sistemul de incalzire. Aceasta trebuie platita si se repartizeaza tuturor apartamentelor din bloc bransate la sistemul centralizat de incalzire.
Intretinerea ii costa mai putin pe contorizati
Nu toti proprietarii care si-au dotat apartamentele cu repartitoare de cost si robineti termostatati vor simti la buzunar efectul investitiei pe care au facut-o. Daca montarea acestora s-a facut in luna decembrie, abia intretinerea pentru luna ianuarie le va fi calculata in functie de consumul aratat de repartitoare. Cei care s-au grabit si au intrat in iarna cu aparatele de masura montate platesc la caldura, pe luna decembrie, mult mai putin decat vecinii. La un apartament de 50 de metri patrati, economia este de aproximativ 500.000 lei. Chiar si asa, intretinerea unui apartament costa aproape cat o pensie de profesor, iar cea pentru luna ianuarie se anunta mai umflata, caci vremea nu tine cu omul sarac, iar temperaturile scazute il vor arde la buzunar.Scris de Doina MINCU
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.