8 ianuarie 2025

23 de omoruri in douasprezece luni / Crime terifiante cauzate de femei

Doua omoruri din luna decembrie au reusit sa-i cutremure chiar si pe oamenii legii. Ambele crime s-au produs din cauza unor femei. Anul trecut, 23 de bacauani au fost asasinati, unii dintrei ei chiar de rude sau prieteni de pahar. Specialistii spun ca lipsa educatiei si saracia sunt principalele cauze ale faptelor cu violenta.

Luna decembrie a anului trecut a batut toate recordurile in materie de crime, atat datorita numarului mare inregistrat (5 cazuri), cat si cruzimii de care au dat dovada doi dintre autori. In ziua de 15 decembrie, Vasile A. (38 de ani), din Hemeiusi, a fost omorat cu un sadism greu de inchipuit de catre Nicolae Aenculesei. Victima practic a fost tocata cu harletul. Maria A. nici nu si-a recunoscut fiul mutilat ingrozitor. Mobilul crimei, o neintelegere legata de posesia unei femei. Tot din cauza unei reprezentante a sexului frumos, un alt barbat a cunoscut cea mai sadica moarte cu putinta. Pentru ca l-a surprins facand dragoste cu ibovnica lui, Costica Luca (29 de ani), din Orbeni, l-a batut cu bestialitate pe Costica P. (45 de ani), dupa care l-a violat. Apoi a tarat consateanul aflat in coma intr-un parau, unde l-a abandonat. In dimineata urmatoare, cadavrul barbatului a fost gasit pe jumatate mancat de caini. Monstruoasa crima s-a petrecut chiar in ziua de Ignat. &#8222Am peste 20 de ani de politie, insa pana acum nu am intalnit omoruri mai cumplite cum au fost cele doua din luna decembrie. Este greu de inteles ce au gandit autorii in acele clipe”, ne-a spus unul dintre judiciaristii de la IPJ Bacau.



23 de crime si 38 de violuri

Peste 20 de persoane si-au pierdut viata anul trecut. Si nu in accidente de circulatie sau de munca. Cei 23 de bacauani au fost ucisi cu sange rece. De rude, cunostinte, vecini. Au fost suficiente o mica neintelegere, o disputa minora, o vorba aruncata la voia intamplarii, un gest necugetat, cateva pahare de alcool si o arma alba la indemana pentru a se ajunge la varsare de sange. &#8222Conteaza mult temperamentul, caracterul si in special evolutia dizarmonica a personalitatii, care conduc la accentuarea instinctelor si impulsivitatii, crede inspectorul principal Daniela Lupascu, psihologul Inspectoratului de Politie al Judetului Bacau. Dintre factorii externi care conduc la violenta sunt gradul redus de integrare socio-profesionala, conditiile de viata care nu satisfac necesitatile chiar de nivel mediu si gradul scazut de civilizatie”. In aceste conditii e suficient un strop de gelozie, putina rautate, un moment de invidie sau o clipa de ingamfare pentru a se ajunge conflicte. Iar de aici si pana la curmarea vietii nu-i decat o fractiune de secunda. Fragila si foarte usor de depasit. &#8222Anul trecut au fost 23 de omoruri solutionate, declara inspectorul principal Ciprian Bogea, ofiterul de presa al IPJ Bacau. De retinut ca, 11 dintre acestea au fost faptuite de persoane tinere, cu varsta cuprinsa intre 18 si 29 de ani. Tot in 2005 au mai fost opt tentative de omor, jumatate fiind comise de autori cu aceeasi varsta. Suntem ingrijorati in privinta loviturilor cauzatoare de moarte, anul trecut inregistrandu-se noua astfel de infractiuni. Autorii a doua dintre ele nu sunt majori”. Si numarul cazurilor de vatamare corporala grava si viol este destul de ridicat (25 si respectiv 38 infractiuni), iar varsta autorilor este aceeasi: pana in 30 de ani.

Minorii detin suprematia la talharii

In 2005 s-a inregistrat un numar record de talharii (136), cele mai multe fiind faptuite de minori, dar si adulti cu varsta pana in 30 de ani. &#8222Din cei 148 de infractori identificati, 53 au varsta de pana la 15 ani, 21 nu au implinit 17 ani, iar 55 nu depasesc varsta de 25 de ani. Minorii predispusi la fapte cu violenta sunt, de regula, in abandon scolar si le place sa actioneze in grupuri. Mai mult de jumatate din infractiunile de talharie sunt comise de un singur autor, 32 la suta sunt comise de 2 infractori, 8,7 la suta actioneaza intr-un grup format din trei infractori, iar restul de 3,9 la suta au actionat in grupuri de 4 sau mai multi infractori. Peste jumatate din talharii s-au comis la lumina zilei, unele chiar la ore de varf”, a mai spus inspectorul principal Ciprian Bogea. Ca sa obtina bunurile de valoare sau banii, minorii delincventi apeleaza la amenintari verbale sau la cutite ori spray-uri paralizante. Totodata, talharii juvenili isi aleg victimele din aceeasi categorie de varsta.Scris de Lili ADOCHITEI



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img