Romania este membra a NATO si, din 2007, va trece la o armata de profesionisti, renuntandu-se la serviciul militar obligatoriu. Este o conditie a integrarii in structurile si filisofia Organizatiei Tratatului Nord-Atlantic. Ultima incorporare, in baza Legii 46/1996, se va petrece in octombrie 2006. Pana atunci, Centrul Militar Zonal Bacau procedeaza la prima incorporare din acest an, in perioada 9 ianuarie – 16 februarie, a tinerilor nascuti intre anii 1971-1986. Perioada de 15 ani inclusa in aceasta operatiune are in vedere respectarea prevederilor aceleasi legi 46, astfel ca tinerii care nu au efectuat stagiul militar din diferite motive isi pot clarifica acum situatia militara. De astazi vor incepe testarile psihologice si examenul medical, mult mai elaborate ca in anii trecuti. „S-a luat hotararea de a chema la incorporare tinerii nascuti intre 1971 si 1986, deoarece din randul tinerilor incorporati in acest an vor fi selectionati cu prioritate viitorii gradati-soldati profesionisti. In afara de incorporarile din luna februarie, urmeaza o alta in iunie si ultima in octombrie”, a precizat lt.col. Valeriu Butan, ofiter de Relatii Publice a centrului Militar Zonal Bacau, care are in subordine Centrele Militare din judetele Neamt, Vaslui si Harghita. Tinerii trebuie sa aiba asupra lor buletinul sau cartea de identitate si ordinul de chemare. Pentru clarificarea situatiei militare se pot prezenta si tinerii care nu au primit ordin de chemare pentru incorporare si sunt nascuti in perioada amintita. Neprezentarea la data si ora prevazute in ordinul de chemare se sanctioneaza cu amenda de pana la trei milioane de lei, potrivit prevederii Legii 46/1996, art. 77, pct.1, lit. a si alte masuri conform Codului Penal. Cei aflati in imposibilitatea executarii ordinului de chemare sunt obligati sa instiinteze centrul militar zonal, atat personal cvt si prin mebrii familiei, urmand ca in termen de trei zile sa se aduca documente justificative.
Pentru cei care au chemare si doresc sa activeze ca profesionisti in armata romana, au posibilitatea ca in acest an sa se pronunte, dupa care urmeaza, evident, procedurile legale. Din anul 2007, militarii profesionisti vor beneficia de toate drepturile banesti si materiale conforme cu legislatia in vigoare. Ca militari angajati pe baza de contract vor putea activa in unitati militare cu standard NATO. Acestia vor participa la misiuni internationale in diferite teatre de operatii, avand aceleasi drepturi ca militarii altor state membre ale NATO.
In prezent, armata romana are un efectiv de aproape 100.000 de cadre, ofiteri, subofiteri, militari in termen, urmand ca, treptat, incepand cu 2007, efectivul sa ajunga la aproape 60.000 de oameni. Acest numar nu trebuie inteles mecanic, scaderea efectivului va fi suplinit de imbunatatirea pregatirii si a tehnicii din dotare, astfel ca Romania va avea aceeasi capacitate de operare si de actiune, in conformitate cu strategia Ministerului si a partenerilor din Blocul NATO. Scris de Gheorghe BALTATESCU