10 ianuarie 2025

Fruntasi in topul tarilor care au probleme cu igiena \ Nu stim sau nu vrem sa tragem apa?

Anul 2006 ne-a procopsit si cu un loc fruntas in topul toaletelor igienice, un top rusinos, in care se afla 35 de tari. Regretabil este si faptul ca am reusit sa intram in acest top al rusinii alaturi de state precum India, Egipt, Maroc sau Etiopia. Aceasta este concluzia societatii British Charity WaterAid, cea care a intocmit topul mentionat anterior. Din pacate, judetul nostru nu face exceptie, dupa cum au constatat reporterii nostri pe teren. Unitati sanitare, scoli si alte institutii publice sunt dotate, majoritatea, cu grupuri sanitare infecte, desprinse parca din Evul Mediu si pe care nici o persoana civilizata nu le poate utiliza. Si asta in conditiile in care toaleta cu apa curenta a fost inventata in anul 1596, de englezul John Harrinton.

Daca in mediul rural este de inteles faptul ca inca se mai practica metode &#8222pisicesti”, de sapat groapa si astupat mizeria cu pamant, pentru orase, starea in care se afla toaletele din locurile publice e de neacceptat. Fie ca nu au mai fost renovate sau spalate din timpuri &#8222imemoriale” sau lipsesc cu desavarsire din locuri unde ar trebui sa existe, multe dintre WC-urile din oras sunt jalnice. Mirosuri grele, urina pana la nivelul gleznelor si, nu in ultimul rand, anunturi postate pe faianta, care-ti ofera cele mai diverse servicii sexuale. La Directia de Impozite si Taxe Locale (DITL) poti sa cauti mult si bine un grup sanitar. Dupa ce ne-am plimbat minute bune pe holurile institutiei, am intrebat in cele din urma un functionar, ce ne-a dezvaluit &#8222locatia secreta”. &#8222Cand am ajuns la locul indicat, tot ce am putut vedea a fost o usa pe care scria &#8222Interzis persoanelor straine”. Am cerut lamuriri, ca sa stim si noi daca putem sa intram sau nu, dar functionarii, speriati, ne indrumau spre director, spunand ca &#8222dumnealui se ocupa cu asa ceva”.



Gara Bacau: toaleta se vede de la o posta, iar daca nu o poti vedea, cu siguranta te poti ghida dupa miros. Odata intrat, iti trebuie un stomac tare. Iar pentru cei 5000 de lei, nu primesti hartie igienica. &#8222Conditiile sunt mizerabile. Nici macar hartie nu am primit. Daca nu era frigul asta preferam sa ma duc intr-un tufis&#8222, ne-a declarat un cetatean ce a avut curajul sa treaca pragul toaletei. La Autogara Bacau, WC-ul este foarte curat, dar nu este folosit. In schimb, daca dai coltul cladirii, exact langa chioscul de ziare, te izbesti de un miros insuportabil. &#8222Dimineata gasesc tot felul de aici. E ca un WC public. Dau cu apa, dar de pomana. Acum e mai frig, dar vara nu poti respira din cauza mirosului&#8221, ne-a declarat R.C., cea care vinde la chiosc. La WC-ul din spatele Casei de Cultura, tariful da &#8222ceata” concurentei: 2000 de lei. Conditiile nu sunt chiar cele mai jalnice, insa exista o problema: trebuie sa fii ghicitor ca sa iti dai seama ca in zona se gaseste o toaleta publica. Nu exista absolut nici un semn sau vreun indicator care sa te indrume. Asa-zisul grup social de la parterul Judecatoriei Bacau poate fi condamnat fara judecata. Daca se respecta totusi procedura, el poate fi martor, acuzat si acuzator. Nici un avocat nu-l poate scoate…”veceu” curat. Cu ani in urma, plateai serviciul de a ti se deschide usa. Acum se asteapta recursul. Cat despre WC-urile ecologice amplasate prin oras, Ionut Tomescu, purtatorul de cuvant al primariei, ne-a declarat ca sunt vreo &#822215 module, care acopera cele mai aglomerate zone din oras. Unde traficul este mai aglomerat, programul este intre 7.00 si 19.00, iar in zonele cu mai putina lume, intre 9.00 si 17.00″. Cu toate acestea, daca te apuca nevoile prin parc, de exemplu, trebuie sa te mai tii vreo jumatate de ora, deoarece toaletele sunt incuiate si nu gasesti pe nimeni acolo.

Rusinea din scolile satesti

Igiena in scolile din mediul rural nu are termen de comparatie. Acum, in 2006, e ceva de neimaginat. Cum stateau lucrurile acum 50 de ani, tot asa e si acum situatia grupurilor sociale: o gaura in pamant, patru pereti si, eventual, un acoperis. Mergeti in orice scoala din comunele judetului. Este jenant cand vezi ca elevi de clasa intai, fetite din clasele primare merg la acelasi WC cu baieti din clasele mai mari. Haznaua nu are usi, nu are geamuri, peste tot, o mizerie de nedescris. De ani de zile nu s-au gasit solutii pentru construirea unor grupuri sociale. De ani de zile aceiasi directori si aceiasi primari se multumesc sa dea cu var pe peretii scolilor si sa aduca o caruta de lemne. In rest, Dumnezeu cu mila! Am intrat in aceasta toamna in zeci de closete prin diferite comune. La Galbeni, in Filipesti, oroare. La N. Balcescu, in trei scoli aceeasi imagine dezolanta. Despre ce igiena vorbim in aceste colectivitati, de cate 200-300 de elevi, in conditiile in care scolile nu au apa curenta. An de an, Directia Sanitara se face ca controleaza, ameninta ca nu elibereaza avizul sanitar, obligatoriu pentru deschiderea scolilor. An de an, se intampla acelasi lucru: scoala aduce un butoi din plastic, pune un lighean langa el si, gata, cu igiena. Nu tu sapun, nu prosoape sau hartie igienica. Conducerile scolilor, primariile, comitetul de parinti, dirigintii, medicul din sat trec zilnic pe langa budele copiilor si se fac ca nu vad. Apa si WC-ul sunt semne ale civilizatiei. Primele semne.

La spital, boala vine de la toaleta…

Cat priveste toaletele Spitalului Judetean de Urgenta (SJU) si ale Policlinicii Bacau, acestea au fost, in sfarsit, igienizate. Daca in urma cu catva timp, bolnavul era amenintat cu bucatile de faianta &#8222zburatoare” care l-ar fi putut lovi, cu mizeria de nedescris si mirosul intepator, anul acesta, situatia s-a schimbat, toaletele fiind complet refacute. Sunt curate, instalatiile sunt functionale, chiar intr-un colt zace si o bucata de sapun. Se pare ca, in fine, conducerea a luat nota de sfaturile medicilor specialisti si de pericolul pe care il reprezinta pentru sanatatea bacauanilor o toaleta nefunctionala. &#8222In cazul in care copiii folosesc o toaleta nefunctionala, ei pot contracta boli cu transmisie pe cale fecalo-orala, a declarat dr. Aurelia Taga, director executiv adjunct al SJP Bacau. Toaletele neigienizate, care nu au conditii de spalare (apa, sapun si dezinfectant) pot fi considerate un mijloc de transmitere usoara a unei boli diareice sau a hepatitelor”. De-a lungul timpului, au existat la Spitalul Judetean de Pediatrie Bacau cazuri in care un copil internat cu o boala digestiva a transmis virusul si altor micuti din cadrul unitatii. Nu numai copiii pot usor contracta boli foarte periculoase de la toaletele neigienizate, adultii de asemenea. &#8222Hepatita A, precum si alte boli digestive, sunt usor transmisibile in toaletele neigienizate, a afirmat Valerica Stan, medic sef sectie Boli Infectioase Adulti. Este recomandat ca intr-un WC public, bacauanul sa nu se aseze pe colac si neaparat sa se spele pe maini dupa ce a folosit toaleta. Virusul poate fi contractat chiar si de pe clanta usii. Nu este de mirare ca epidemiile de hepatita A apar in unitatile scolare. Toaletele neigienizate si aglomeratia foarte mare favorizeaza aparitia si transmiterea rapida a virusului. Cel mai important este ca fiecare bacauan sa poarte asupra lui servetele de maini antibacteriene, pentru a-si asigura singur igiena”.

Scolile functioneaza si fara autorizatie sanitara

Una dintre cauze ar putea fi educatia extrem de precara a bacauanilor in materie de igiena. Proliferarea unei boli precum Hepatita A este barometrul perfect al acestei realitati. &#8222Hepatita de tip A este si va ramane boala cea mai raspandita in scolile si mediile aglomerate. Aceasta boala nu va disparea decat in momentul in care oamenii vor invata sa se spele pe maini dupa ce merg la toaleta, iar toaletele publice vor avea parte de o igiena corespunzatoare”, ne-a declarat dr.Marin Bustuc, director general adjunct la Directia de Sanatate Publica (DSP) Bacau. Mai mult decat atat, el sustine ca, din cele 522 de scoli generale din judet nu mai putin 237 nu au reusit sa obtina autorizatie sanitara de functionare. &#822282 de scoli generale din mediul rural nu au aceasta autorizatie pentru ca grupul sanitar este impropriu, accesul este greoi, locatia este necorespunzatoare, nu exista usi, sursa de apa, acoperis sau iluminat, precum si confort termic. Situatia aceasta a ajuns pe masa la sefii de la Inspectoratul Judetean Scolar. Daca vor aparea cazuri de epidemie de hepatita care se vor dovedi ca sunt cauzate de grupurile sanitare infecte, atunci va fi tras la raspundere Inspectoratul Judetean Scolar. Ei cunosc situatia si trebuie sa ia masuri pentru respectarea legislatiei. Insa, deocamdata, nu am avut cazuri de acest gen, nici macar un numar exagerat de mare de afectiuni digestive&#8221, a precizat dr.Bustuc.

Inspectoratul Scolar cere timp pentru remedierea situatiei

De partea cealalta, Radu Ababei, inspector general la Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ), afirma ca, intr-adevar, in mediul rural exista mari probleme in privinta grupurilor sanitare. &#8222Nu exista, cel putin deocamdata, solutii sa iesim din impas. Sunt multe comune unde nici macar nu s-a tras apa. Oricum, directorii de scoli au asigurat cate un punct de apa unde sa se spele elevii. Eu asa am informatii, chiar daca apa e la lighean. Este nevoie de timp ca sa remediem toate problemele”, a comentat Ababei. Mai spunem ca legea prevede aplicarea de sanctiuni contraventionale intre 5 si 20 milioane lei pentru nerespectarea prevederilor legale privind grupurile sanitare. &#8222S-au tot dat amenzi si se vor da, fie in scoli, fie in unitati sanitare. Insa, masuri se iau doar pe moment si atat. Dintotdeauna vor fi probleme cu toaletele”, a conchis dr.Bustuc. O situatie statistica la nivel mondial arata ca aproximativ 2,6 miliarde de locuitori, adica 42 la suta din populatia lumii, este privata de toalete care sa ofere conditii igienice elementare. In plus, cate 10 milioane de locuitori din fiecare din cele 35 de tari din topul rusinii sunt lipsiti de facilitatile unei toalete igienice. Iar un studiu recent efectuat in tara noastra a aratat ca mai putin de jumatate dintre romani se spala pe maini dupa folosirea toaletei. De asemenea, important este si ca, la ora actuala, Ministerul Sanatatii desfasoara un singur program de educare a copiilor – &#8222Educatie si Sanatate in Scoala Romaneasca”, program finantat cu fonduri externe. Insa, eficienta acestuia este discutabila, in conditiile in care nu este obligatoriu, iar la nivel national exista doar 300 de instructori a caror sarcina este de a pregati cadrele didactice in vederea transmiterii informatiilor catre copii.Scris de Carmen SERBAN Iulia CUCU Gabriel MIHAI Gheorghe BALTATESCU



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img