Conditiile cerute romanilor pentru a calatori in strainatate vor fi mai putin aspre incepand din jurul datei de 1 martie, date fiind aprecierile primite de Romania pentru eforturile in combaterea migratiei ilegale, a declarat, ieri, ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga. „Nu am discutat insa concret acest aspect, insa ne gandim ca, incepand undeva in jurul datei de 1 martie, sa indulcim conditiile impuse romanilor la calatoria in strainatate. Vrem sa facem asta inaintea raportului de tara din aprilie, pentru ca daca o vom face dupa, s-ar putea intelege ca ne-am vazut cu sacii in caruta, iar noi nu vrem asta”, a declarat Blaga. Nici chestorul Nelu Pop, seful Inspectoratului General al Politiei de Frontiera din Romania (IGPFR), nu a putut oferi date suplimentare, apreciind ca masurile concrete ce vor fi propuse Executivului spre adoptare in acest sens vor fi discutate in perioada ulterioara. Ministrul Blaga a fost prezent, ieri, la prezentarea bilantului activitatii IGPFR in anul 2005. Cu acest prilej, el a tinut sa critice, dar si sa laude activitatea polititilor de frontiera romani, despre care a spus ca este „una de importanta vitala” pentru Romania in anul 2006. Blaga a apreciat ca, daca oamenii IGPFR ii vor face treaba constiincios, clauza de salvgardare ar putea ramane neactivata.
Blaga a tinut totusi sa le atraga atentia angajatilor IGPFR asupra problemei coruptie, dar si asupra altor aspecte. „Stiu ca ma adresez institutiei ce are printre angajati oamenii cu cei mai bogati socri”, le-a spus ministrul sefilor IGPFR din judete, prezenti la conferinta de bilant de ieri. El a mai atentionat reprezentantii IGPFR si asupra faptului ca toti trebuie instruiti in a opera cu noul sistem integrat de control la frontiera (furnizat prin contractul cu EADS, n. red.) si ca nu ar trebui sa refuze perfectionarea continua. Blaga mai a facut referire si la necesitatea unei mai bune colaborari intre IGPFR si Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR) in combaterea traficului cu produse piratate, apreciind ca ar trebui inasprit controlul la frontiera cu Bulgaria, pe unde intra in tara majoritatea materialelor piratate in Turcia.
In 2005, politistii de frontiera au avut de-a face cu 25.388 de romani returnati in tara, cu 2,1 la suta mai mult decat in 2004, multi dintre acestia alegandu-se cu dosare penale. Toti au ramas fara dreptul de a folosi pasaportul timp de unul pana la cinci ani. De asemenea, de la granitele altor state au fost returnati 9.698 de romani iesiti ilegal din tara, cu 27,3 la suta mai mult fata de anul trecut, motivele de returnare fiind fie incalcarea legilor statelor respective fie existenta unei interdictii valabile.Scris de Mediafax