Lucrari de patrimoniu muzeal expuse riscului degradarii
Aproape 90 de lucrari de pictura contemporana din colectia (patrimoniul) Sectiei de Arta a Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” sunt expuse de mai bine de doi ani in Universitatea „George Bacovia”, Consiliul Judetean Bacau si Prefectura Bacau. In timp ce specialistii muzeului spun ca faptul nu presupune nici un grad de risc pentru lucrari, artistii plastici bacauani sunt impotriva acestei decizii. Situatia aminteste putin de „drobul de sare” al lui Creanga si riscul este masurat de cei care ar putea sa se impotriveasca in raport cu gradul de probabilitatea ca acesta sa devina realitate.
Eleganta cladirii Universitatii „George Bacovia” este sporita de cand pe holurile principale au fost expuse lucrari de arta din patrimoniul Sectiei de Arta a Complexului Muzeal „Iulian Antonescu”. Si imaginea Consiliului Judetean si a Prefecturii are de castigat de cand pe peretii interiori au aparut lucrari de pictura contemporana. In total cam 90 de tablouri au fost scoase din depozitele muzeului si expuse in aceste spatii publice. E bine? E rau? Parerile sunt impartite. Gandindu-se la riscul ca petitionari (de toate categoriile sociale) sa se razbune pe lucrarile expuse pentru ca Prefectura sau Consiliul Judetean nu le-a dat raspuns favorabil la audi-enta unii artisti plastici bacauani critica decizia conducerii muzeului. „Este cea mai mare greseala ca au decis sa expuna lucrari din patrimoniul muzeului pe holul Consiliului Judetean. Nu sunt acolo nici conditii de conservare, conteaza gradul de umiditate, temperatura”, spune artistul plastic Gheorghe Zarnescu. In plus, acesta considera ca faptul este in defavoarea artistilor contemporani, pentru ca bacauanul este mai putin tentat sa vina in expozitiile temporare de vreme celucrarile i s-au adus sub nas. Lacramioara Stratulat, directoarea Complexului Muzeal „Iulian Antonescu”, spune ca aceasta decizie are ca scop valorificarea colectiilor care, altfel, ar sta necunoscute in depozite, din lipsa de spatiu de expunere. „Da, si unii colegi de la Sectia de Arta sunt impotriva acestei decizii. Ei ar prefera probabil ca aceste lucrari sa stea in depozite la intuneric, in loc sa fie vazute de cat mai multi bacauani. Lucrarile sunt imprumutate Consiliului Judetean prin contract”. Chiar daca angajatii muzeului spun ca lucrarile nu sunt expuse nici unui pericol, totusi o lucrare a fost retrasa lasand locul gol pe peretele Consiliului Judetean.
Constantin Donea, directorul Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniul Cultural National Bacau:
„Nu este impotriva legii, atat timp cat lucrarile muzeului nu se expun in spatii in care sa fie in pericol de degradare. Ca sa poti valorifica un patrimoniu poti expune lucrari in astfel de spatii. Important e si elementul de securitate. Sa nu fie agresate. Sa nu vina adica un nebun cu un cui si sa le zgarie. Nu se poate vorbi de patrimoniu, sunt lucrari de arta contemporana, nu expune nimeni un Luchian la Consiliul Judetean. Visul lui Iulian Antonescu a fost ca intr-un spatiu, in care era pe atunci Comitetul Judetean de Partid, sa se faca un Muzeu de Arta”.
Geta Barbu, sefa Sectiei de Arta a CM „Iulian Antonescu”:
„Nu mai sunt reguli stricte in aceasta privinta. In general e bine ca muzeul sa iasa din sediu. Spatiile de care vorbim au fost pregatite pentru expunere, cu sisteme de prindere a lucrarilor. Inainte de a le expune am masurat parametrii de microclimat, si sunt in limitele posibile. Lucrarile fac parte din patrimoniul muzeului dar sunt din fond, nu din tezaur. Sunt in general lucrari realizate in Tabara de la Tescani. Am retras acel tablou pentru ca statea deasupra caloriferului. Cand l-am expus nu erau acele calorifere moderne. Desigur, o grija exista. Nu le ai sub supraveghere zi de zi. Dar, totusi, in Consiliul Judetean nu intra chiar oricine iar la universitate castigam vizitatori”.
Ce spune legea?
Legea nr.182 din 25 octombrie 2000 (privind protejarea patrimoniului cultural national mobil) prevede la capitolul III („Pastrarea, depozitarea si asigurarea securitatii bunurilor culturale mobile”) ca proprietarii dreptului de administrare sunt obligati „sa asigure cele mai bune conditii de pastrare, conservare si, dupa caz, de depozitare a bunurilor, prevenind orice degradare, deteriorare sau distrugere a acestora”, „sa asigure securitatea acestor bunuri” si „sa nu utilizeze si sa nu permita utilizarea acestor bunuri la organizarea de spectacole, parade ale modei, ca recuzita cinematografica sau teatrala, precum si an orice alte scopuri care le-ar periclita integritatea sau le-ar expune pierderii, deteriorarii ori sustragerii”. Patrimoniul cultural national cuprinde si „bunuri cu semnificatie artistica, de valoare deosebita sau exceptionala, cum sunt (…) „opere de arta plastica: pictura, sculptura, desen, gravura, fotografie”.Scris de Laura HUIBAN