Codul Rutier modificat a fost adoptat, zilele trecute, de Guvern si a fost trimis spre dezbatere in Parlament. Abia dupa ce se vor discuta toate schimbarile iar parlamentarii isi vor da avizul acesta ar urma sa intre in vigoare.
Desi s-a mai umblat pe ici pe colo, unele masuri au mai fost imblânzite, sanctiunile au ramas destul de aspre in comparatie cu veniturile. Astfel, cea mai mare amenda ramâne de 9.600 de lei. Conducatorii auto primesc si o veste buna. Pot consuma un pahar de alcool fara sa mai plateasca amenda.
Potrivit proiectului de lege, alcoolemia de pâna la 0,2 g/l in sânge nu mai este considerata contraventie, ce este intre 0,2 si 0,5g/l in sânge se amendeaza si se retine permisul iar ce trece de 0,5g/l in sânge va fi infractiune si se intocmeste dosar penal.
Daca un sofer baut provoaca un accident cu victime si mai incalca si alte reguli rutiere risca amenda maxima si inchisoare.
Peste 900 de bacauani au contestat amenzile la Rutiera
Contestarea in instanta a unui porces verbal de contraventie cu retinerea permisului nu mai suspenda masura politistilor iar soferul se poate urca la volan doar daca judecatorul sau procurorul considera ca nu reprezinta un pericol public.
Acest lucru era la moda printre soferi, chiar si pentru o simpla amenda dar mai ales pentru suspendarea permisului in cazul unui accident de circulatie. Spre exemplu, in primele sase luni ale acestui an, la nivelul Inspectoratului de Politie Judetean Bacau s-au depus 915 contestatii la procesele verbale de contraventie ale politistilor de la Rutiera dintre care 841 au fost deja solutionate.
In 641 de cazuri a avut câstig de cauza IPJ Bacau, alte 119 au fost câstigate de contestatari iar 81 au fost admise in parte.
Ramâne in discutie suspendarea permisului daca nu se achita amenda in termen de 30 de zile.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.