5 noiembrie 2024

Izolarea tevilor comune este obligatorie \ Ultimatum pentru centralisti

&#8222Sa vina cei de la CET si sa-si ia tevile din apartamentul meu!”. Acesta este raspunsul majoritatii posesorilor de centrale din blocurile bacauane cand sunt somati sa izoleze tevile de incalzire comune. Dupa contorizarea totala se va introduce coeficientul de corectie la caldura.

Administratorii asociatiilor de proprietari i-au instiintat pe proprietarii de centrale de apartament ca trebuie sa izoleze tevile de la instalatiile comune de incalzire. Asta dupa ce au primit de la CET adrese in care se recomanda asociatiilor de proprietari sa impuna &#8222centralistilor” izolarea tevilor pentru a evita aparitia diferentelor mari intre indexul gigacalorimetrului de la scara blocului si totalul consumului inregistrat de repartitoarele de costuri din apartamente. &#8222Chiar acum scriu adrese catre proprietari, ne-a declarat Dan Mocanu, administratorul Asociatiei &laquoCalugareni Nord&raquo. Ii instiintez ca, in baza Ordinului 233 al Agentiei Nationale de Reglementare in domeniul Serviciilor Comunale, articolul 12, sunt obligati sa izoleze tevile de caldura care le tranziteaza apartamentele. Sunt cativa locatari care au facut asta deja. In cazul celor care refuza, va hotari comitetul executiv al asociatiei cum vom proceda”. O problema ce pare fara rezolvare este cea a proprietarilor plecati in strainatate, care nu au lasat apartamentul in grija cuiva. &#8222Cand aveam doar gigacalorimetre se repartiza consumul la toti cei din sistemul centralizat, dar de cand au inceput oamenii sa monteze si repartitoare de costuri trebuie sa le treci pe fisa exact consumul inregistrat de acestea. Nu stiu cum voi proceda”, a mai spus Dan Mocanu.



Proprietarii cer chirie pentru gazduirea tevilor comune

Proprietarii din Asociatia 86 au primit termene pentru izolarea tevilor. &#8222Voi verifica daca le-au respectat, insa stiu deja ca voi intampina opozitia multora, ne-a declarat Veronica Ionescu, administrator. Unii locatari sunt reticenti, altii chiar scandalizati si spun ca ar trebui sa perceapa furnizorului de agent termic o chirie pentru ca ii accepta tevile pe proprietatea lor. Daca voi observa diferente intre gigacalorimetre si suma repartitoarelor de costuri, voi introduce probabil un coeficient de corectie, dar mai intai voi incerca sa rezolv problema pe cale amiabila”. Majoritatea administratorilor din asociatii nu stiu cum sa procedeze in aceasta situatie si asteapta lamuriri de la CET. Competenta furnizorului de agent termic se opreste insa la vana de bransament, ce se intampla dincolo de ea fiind exclusiv problema asociatiei de proprietari. Directorul CET, Vasile Dragusanu, ne-a declarat ca a incercat doar sa vina in sprijinul partenerilor de contract, adica asociatiile de proprietari. &#8222Fac asa cum vor, spune managerul CET, dar vor exista probleme dupa ce vom factura consumul de agent termic”. Administratorii asociatiilor se afla acum in plin proces de calculare si afisare a intretinerii pe octombrie. Deocamdata sunt rare situatiile in care apar diferente intre gigacalorimetre si repartitoare. Alta va fi situatia dupa ce contorizarea va fi incheiata.

Coeficient de corectie sau manson pe tevi

Daca la facturarea consumului de agent termic din luna octombrie nu s-au luat in considerare gigacalorimetrele montate anul acesta, CET intentioneaza ca pana la finele lui noiembrie toate scarile de bloc din sistemul propriu sa aiba gigacalorimetre receptionate. Luna decembrie este rezervata montarii gigacalorimetrelor pe scarile preluate de la Termloc. Fara indoiala, contorizarea este in avantajul consumatorilor, care nu vor mai plati pierderi. Reversul medaliei il vor reprezenta scandalurile, la care administratorii se asteapta deja, asemanatoare celor aparute odata cu montarea contorilor pentru apa rece. Coeficientul de corectie va fi singura solutie pentru acoperirea diferentei dintre gigacalorimetre si repartitoare, iar acesta va fi aplicat tuturor proprietarilor din sistemul centralizat, dar si centralistilor care nu si-au izolat tevile. Pentru a nu cotiza in fiecare luna de iarna pentru caldura din tevile comune, proprietarii de centrale ar trebui sa faca o investitie minima. Un metru de manson izolant costa intre 33.000 lei si 60.000 lei.

Scris de Doina MINCU




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri