Producatori de legume, fructe, cereale si miere de albine, crescatori de animale, mari companii din industria alimentara, precum si mici fermieri, importatori si distribuitori de utilaje, specialisti si vizitatori interesati de agricultura au fost prezenti vineri, 18 octombrie, la Expo Agro Moldova, târg organizat de Centrul de Afaceri si Expozitii (CAEx), in parteneriat cu Camera Agricola Judeteana (CAJ) si Directia pentru Agricultura (DA).
Au participat, la deschidere, Claudiu Serban, prefectul judetului, Dragos Luchian, senator, Vasile Tescaru, viceprimarul Bacaului, Ghita Burlui, directorul DA, Vasile Aichimoaiei, seful CAJ, Gabriela Mazilu, directorul APIA Bacau, Andrei Seto, directorul OJPDRP, si, bineinteles, directorul CAEx, Corneliu Pricopie. I-am descoperit si pe primarii din Colonesti, Filipeni, Glavanesti, Plopana, Prajesti si Tamasi.
Au venit, la CAEx, 22 de societati din diverse domenii. “Avem si 21 de mici producatori. Ei va ofera din produsele lor, iar noi incercam sa-i stimulam. In premiera, avem si sase asociatii de crescatori de animale si de albine”, a spus Corneliu Pricopie, gazda eveimentului. Tot o premiera a fost si prezenta unor producatori din Vrancea, Neamt si Vaslui, târgul având astfel “o acoperire regionala” a precizat Pricopie. “Agricultorii sunt oameni de isprava si ma bazez pe ei atunci când sper ca România poate redeveni grânarul Europei, asa cum era prin 1933”, a declarat, in deschidere, prefectul Claudiu Serban, adaugând ca “agricultura, dincolo de afacere, este o pasiune”.
“Noul petrol al României”
Si Ghita Burlui, directorul DA Bacau, a insistat pe importanta agriculturii ca domeniu al economiei românesti: “Solul este noul aur al lumii”, a explicat el, iar “agricultura, noul petrol al României”. Pe 16 octombrie a fost Ziua Internationala a Alimentatiei, a precizat ing. Burlui, amintindu-le celor prezenti ca “un miliard de oameni sufera de foame in lume, in timp ce suprafete imense de teren sunt afectate de desertificare si cantitati mari de apa sunt folosite necorespunzator.”
Daca oficialii au fost relativ optimisti cu privire la soarta agriculturii si a agricultorilor, nu la fel a parut Laurentiu Baciu, presedintele LAPAR, una dintre cele mai mari confederatii din tara, care a afirmat ca, la noi, “inca se mai face agricultura rudimentara si inca se mai folosesc utilaje depasite”, România fiind codasa la gradul de incarcare/tractor, spre deosebire de Austria, aflata pe locul I.
“Locul acesta ni-l dorim si noi, dar pentru asta avem nevoie de sprijinul statului.” El a laudat evenimentul tocmai pentru ca a dat posibilitatea fermierilor si importatorilor de tractoare, grape, cositori, grape sa se intâlneasca. De altfel, utilajele agricole, expuse in fata CAEx, au fost, anul acesta, vedetele târgului.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.