DSP nu reuseste sa angajeze mediatori romi si asistenti medicali comunitari. La concursuri nu se prezinta nici un candidat, iar acolo unde sunt solicitari apar piedici absurde. Bacaul ar putea pierde fondurile alocate pentru plata asistentilor comunitari si a mediatorilor romi. In acest timp, apar tot mai multe cazuri medicale grave din comunitatile defavorizate.
Directia de Sanatate Publica (DSP) are bani pentru salarizarea asistentilor medicali comunitari si a mediatorilor romi, dar nu reuseste sa atraga persoane dornice sa lucreze in sistem. Asistentii medicali comunitari au rolul de a asigura legatura, comunicarea dintre medicul de familie, autoritati si populatie, iar mediatorii romi inlesnesc relatiile cu comunitatea din care fac parte, identifica problemele medico-sociale cu care se confrunta aceasta si gasesc solutii, impreuna cu autoritatile locale si cele medicale. Suna extrem de bine, s-au facut eforturi, dar rezultatul este departe de a fi multumitor.
Piedici ridicole in calea angajarii mediatorilor
In anul 2002, judetul Bacau a primit aprobarea si bugetul pentru angajarea a sapte mediatori sanitari. Au intrat atunci in sistem cinci, dar doi dintre acestia au parasit ulterior postul plecand in Italia. Optiunea lor este perfect justificata, salariul unui mediator fiind mai mic de cinci milioane de lei pe luna. In acest moment, exista mediatori sanitari la Temelia, comuna Gura Vaii, la Moinesti si Buhusi. Zonele cu comunitate roma semnificativa sunt mai multe dar, in ciuda incercarilor, de trei ani incoace nu se reuseste identificarea unor persoane care sa ocupe posturile vacante de mediatori. Pentru anul 2005, DSP Bacau a primit 450 milioane de lei numai pentru salarizarea si decontarea cheltuielilor acestor mediatori. Banii se vor pierde daca nu vor fi cheltuiti. „Ne chinuim sa angajam mediatori, dar cand credeam ca am reusit s-a ivit o noua problema, ne-a declarat dr. Carmen Rosculet, sef compartiment Asistenta mamei si copilului din cadrul DSP. Am identificat sapte posibili mediatori pentru Bacau, Comanesti, Valea Seaca, Berzunti, Poiana Negustorului, Plopana si Corbasca. Am aflat insa ca aceste persoane nu au cursuri de pregatire. E vorba doar de trei zile, dar nu-i putem angaja. Am luat legatura la Bucuresti, cu Asociatia Romani Cris, poate reusesc sa-i formeze rapid. Apoi, urmeaza trei luni de pregatire pe langa personalul medical. Ar fi pacat sa nu reusim angajarea lor si sa returnam banii la Ministerul Sanatatii”.
DSP se roaga sa apara candidatii
Cu aceleasi probleme se confrunta DSP si in incercarea de a angaja asistenti medicali comunitari. Zilele acestea s-a dat a cincea oara in acest an anunt pentru a ocupa posturile din Rosiori, Damienesti, Ungureni, Colonesti, Valea seaca, si Brusturoasa. „Desi au trecut doua saptamani de la publicarea anuntului, nu s-a prezentat nici un candidat, a mai spus dr. Rosculet. Un impediment il reprezinta faptul ca o conditie obligatorie este domiciliul in localitatea respectiva. Nu poti face aceasta meserie intre doua curse. Daca nu vom reusi angajarea asistentilor s-ar putea pierde finantarea. Incercam sa obtinem aprobarea pentru dirijarea banilor spre sectiile de pediatrie din judet”. Acolo unde exista mediatori sanitari si asistenti comunitari s-a trecut deja peste problemele de comunicare cu autoritatile, de la inceput, iar activitatea a intrat pe fagasul normal. Din pacate, unii dintre ei au parasit postul temporar pentru concediul de maternitate sau efectuarea stagiului militar. Altii, nemultumiti de remuneratie, isi pregatesc plecarea spre zari mai bune. Cei care observa primele efecte sunt medicii pediatri, care se confrunta cu cazuri grave de malnutritie la sugarii proveniti tocmai din zonele in care nu exista sau nu mai exista asistenti medicali comunitari si mediatori romi.
Scris de Doina MINCU