18 ianuarie 2025

„Boii ara si caii manânca!” Primarii se tem de descentralizare

O comisie mixta, formata din reprezentanti ai Guvernului USL si ai institutiilor din teritoriu, a analizat proiectul final al „marii descentralizari”, marti seara, intr-o discutie de câteva ore. Sectoarele fierbinti, generatoare de nervozitate, au fost ordinea publica, institutiile Muncii, bazele sportive.

Pâna acum s-a decis ca in subordinea autoritatilor judetene (sau locale, in unele cazuri) vor trece Directia pentru Cultura, Culte si Patrimoniu, Directia pentru Sport si Tineret, Directia Agricola, Agentia pentru Protectia Mediului, Directia de Sanatate, Centrele Ambulatorii de Specialitate si Centrele de Diagnostic si Tratament.



Deconcentratele care vor fi in subordinea Consiliului Judetean (CJ) vor primi bani pentru functionare de la Guvern in primii doi ani si isi vor putea pastra o parte din incasari. Se afirma ca decizia va fi adusa mai aproape de cetatean si ca va creste puterea CJ, a consiliilor locale si a primarilor.

Edilii nu sunt asa de increzatori, dimpotriva. Daca la vârf se manifesta o oarecare nerabdare in directia descentralizarii, in teritoriu, in zona autoritatilor locale rurale, starea de spirit e incertitudinea. Pentru primari conteaza doar banii, iar in privinta asta sunt convinsi ca nu va fi nicio schimbare importanta, „in loc sa ne ducem cu mâna intinsa la Bucuresti, ne vom duce la Iasi”. Mai mult, se tem ca vor avea „mai multe guri de hranit, mai multe orgolii de gâdilat”. Nici sa spere nu au curajul:

„Daca ne incântam, ne incântam, la urma ne scufundam!” Doar in cazul in care guvernantii „ar fi corecti si nu ar politiza totul, descentralizarea ar avea efecte pozitive”, din pacate, „la noi, de când e lumea, boii ara si caii manânca”. Exista si edili, mai putini, e drept, care privesc cu optimism descentralizarea, fie ca li s-au promis investitii, fie ca au fost prea oropsiti pâna acum si doresc o schimbare, indiferent cum ar arata aceasta.

„Atâtia ani am tot asteptat bani si nu am primit. Alte comune cu o mie de locuitori au primit fonduri cu TIR-ul, iar Parincea nici pentru a termina un corp de scoala. Nu cred ca vor veni fonduri in comunele care nu sunt simpatizate”
Guta Stiuca, primarul comunei Parincea (PNL)

„Daca banii vor fi gestionati la nivelul regiunii, nu vor mai fi «la gramada», numarul solicitantilor va fi mai restrâns, iar distribuirea fondurilor va fi mai corecta. Eu cred ca fiecare regiune se va stradui sa-si acopere zonele albe, in care nu s-a investit pâna acum.”
Diana Albu, viceprimarul comunei Poduri (PSD)

„Eu sunt sceptic. Nu vedeti ca treburile merg din ce in ce mai prost? Am construit un obiectiv care era atât de necesar si care functioneaza, iar ei nu gasesc o solutie sa-l finanteze! Acolo unde nu exista scoala, primarul nu-i gospodar, iar daca s-a facut o scoala, nu trebuia sa se faca!”
Victor Diaconu, primarul comunei Ardeoani (PDL)



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img