6 noiembrie 2024

Veterinarii plaseaza din avion momeli vaccinale contra turbarii la vulpe

Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Bacau va demara a doua campanie din acest an de vaccinare a vulpilor, actiune ce va include o distributie manuala la vizuina, dar si una aeriana a momelilor vaccinale. Actiunea face parte din Programul strategic privind supravegherea, controlul si eradicarea turbarii la vulpe in România.

Distributia aeriana, cu avionul, va avea loc in intervalul 24 – 30 octombrie, cu plecare de pe aerodromul Iasi pentru judetele din Moldova. Trebuie spus ca judetul Bacau detine peste 6.000 de kilometri patrati de fond cinegetic cu aproape 800 de vizuini depistate si aproximativ 1.400 de vulpi.



Or, vaccinarea va elimina sau va reduce in mare masura transmiterea bolii atât intre animalele salbatice, cât si de la animalele salbatice la animale domestice, sau la om. Reprezentantii DSVSA avertizeaza populatia ca, in cazul in care va gasi o astfel de momeala in apropierea casei, mai ales in zonele unde nu sunt copii ori animale de companie, sa nu o atinga. Totodata, daca momeala este depistata in zonele populate, este bine sa-si protejeze mâinile cu manusi, iar, cu ajutorul unei pungi de plastic, sa mute momeala intr-o zona impadurita.

„Daca gasiti o momeala a carui ambalaj, invelis este desfacut, spart sau distrus, tot cu mâinile protejate de manusi, plasati momeala intr-o punga de plastic si arucati-o intr-un container de gunoi” – spune Florin Claudiu Balta, purtator de cuvânt la DSVSA Bacau.

Important de stiut si faptul ca populatiile de vulpi reprezinta principalul rezervor de virus rabic. Vulpile turbate pot transmite virusul prin muscatura oamenilor, animalelor de companie si cele domestice.

In cazuri izolate, rabia poate fi transmisa la animale sau om prin contaminarea ranilor deschise de la nivelul pielii sau a mucoaselor, cu saliva animalelor bolnave. Dupa patrunderea virusului in organism, de la nivelul nervilor periferici, acesta migreaza catre sistemul nervos central. Dupa aparitia semnelor clinice, evolutia bolii este fatala.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri