19 octombrie 2024
ActualitateGigacalorimetrele prost montate inunda subsolurile / Contorizare cu intarziere si defectiuni

Gigacalorimetrele prost montate inunda subsolurile / Contorizare cu intarziere si defectiuni

Dotarea scarilor de bloc cu gigacalorimetre ar trebui sa se incheie intr-o saptamana. Contorizarea a inceput insa cu intarziere, s-a tot poticnit, iar la umplerea instalatiilor cu apa au aparut inundatiile. Defectiunile sunt considerate firesti.

Contorizarea a fost asteptata cu nerabdare de consumatorii prinsi in sistemul centralizat de furnizare a agentului termic. Oamenii si-au dorit, firesc, sa plateasca atat cat consuma si sa consume atat cat pot plati. Unii dintre ei, cunoscatori ai legislatiei in domeniu, au sperat inca din 1996 ca nu vor mai plati pierderile din sistem si erorile omenesti. „De noua ani ar fi trebuit furnizorii sa inceapa contorizarea, ne-a declarat Ionel Dogaru, vicepresedintele Ligii asociatiilor de proprietari. Desi a fost legiferat, s-a tergiversat atatia ani. In asociatia al carei presedinte sunt, Calugareni Nord, nu s-a incheiat nici acum contorizarea, desi a inceput sezonul rece, dar si furnizarea caldurii. De aceea am si refuzat sa semnez contractul de furnizare a agentului termic. Eu trebuie sa apar buzunarul locatarilor care m-au ales&#8221.



Galop cu poticneli

Inceputa cu intarziere si facuta in galop, contorizarea are destule hibe. La umplerea instalatiilor cu apa, sute de subsoluri de bloc au fost inundate.

&#8222Am primit foarte multe apeluri la dispecerat in legatura cu defectiunile de la gigacalorimetre, ne-a declarat Iulian Stoican, director al Termocet. Am fost nevoiti sa intrerupem furnizarea caldurii pentru a remedia avariile. De asemenea, am primit plangeri ca s-au montat buclele, dar nu si gigacalorimetrele. Locatarii primeau caldura, insa ar fi vrut sa cunoasca si consumul. Echipele noastre au intalnit multe cazuri in care lipseau robinetii de la gigacalorimetre. Acestia au fost subtilizati tot de locatari, fiind de uz general pentru instalatii&#8221. Directorul Termocet spune ca neplacerile provocate de contorizare sunt firesti, cu montarea realizata „pe uscat&#8221, viciile fiind vizibile abia la umplerea instalatiilor.

Au pasit cu stangul

Firma General Fluid, cea care a castigat licitatia pentru montarea gigacalorimetrelor la scarile de bloc deservite de CET, a avut probleme chiar de la inceput. Directorul CET, Vasile Dragusanu, ne-a declarat ca au fost probleme cu constituirea echipelor, General Fluid neavand personal in Bacau. Conducerea CET chiar a somat General Fluid sa grabeasca lucrarile si a amenintat cu penalitati la intarziere. „Am inceput tarziu, la intai iulie, ne-a declarat Ticu Rusu, director punct de lucru General Fluid. Este un record ce am reusit sa facem. In alte orase, s-au montat o mie de gigacalorimetre intr-un an. Cum primim sesizari, pleaca echipele pe teren. Am gasit suruburi nestranse, garnituri defecte, robineti disparuti. Problemele au inceput inca de la proiectare. Nu se gaseau cheile subsolurilor, schitele. Toate au dus la intarzieri&#8221. Directorul CET, Vasile Dragusanu, era convins in urma cu cateva zile ca firma General Fluid va respecta intelegerea verbala si va incheia contorizarea pana la 31 octombrie. Ticu Ursu spune insa ca mai dureaza doua sau chiar trei saptamani numai contorizarea la scarile vechi consumatoare CET. Urmeaza apoi peste o suta de scari de bloc preluate necontorizate de la Termloc. In total, aproape 2.000 de scari de bloc vor fi dotate anul acesta cu gigacalorimetre, iar CET va plati pentru lucrare 76 de miliarde de lei, bani ce vor fi achitati in decurs de trei ani.Scris de Doina MINCU



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img