România este pe primul loc in Europa cu cel mai mare procent (10,6 la suta) de mame mai tinere de 20 de ani, fata de Elvetia, care ocupa ultimul loc, cu 1,1 la suta. Acest lucru ingrijoreaza lumea medicala, intrucât o sarcina inregistrata la vârsta frageda poate avea si complicatii majore.
Abia intra in adolescenta, incep sa vada lumea altfel decât cu ochii copilariei, dar se maturizeaza inainte de vreme. Urmeaza un drum scurt si drept spre maturitate, inconstiente de repercursiuni. Este viata multor tinere din ziua de ani care devin mame la putin timp dupa ce au iesit din propria lor copilarie. Sunt mame-copil.
Asa cum este si Alina (dintr-o comuna limitrofa Bacaului), o pustoaica de numai 15 ani, care a crezut intr-un iubit cu „ochii albastri”, care i-a promis ca o va lua de sotie, dar si care a abandonat-o in momentul in care a aflat ca e insarcinata. A nascut un baietel de aproape 3 kg. Viata ei s-a schimbat, recunoaste, dar nu mai are cum sa dea inapoi. „Nu vreau decât sa fiu lasata in pace”, spune sec. S-a lasat de scoala si spera ca parintii sa ii fie sprijin. Daca nu, va vedea ea.
450 de cazuri anual
Este doar un caz. Un caz care nu mai surprinde pe nimeni in ziua de azi, dar care ingrijoreaza lumea medicala. „Ne-am obisnuit. De câtiva ani vin la noi gravide foarte tinere. Unele dintre ele chiar cu a doua sarcina”, ne-a spus un medic din Maternitatea Bacau.
An de an, din cele circa 4.500 de nasteri inregistrate, in jur de 250 sunt cazuri de adolescente ce devin mame inainte de a deveni ele adulte. Sunt sarcini nedorite, nemonitorizate, ascunse. Multe dintre tinere sunt din familii sarace, unde „acasa” inseamna tensiune, lipsa banilor, comunicare deficitara cu parintii, batai. Sunt insa si cazuri extreme, de fete care provin din familii educate, dar despre ele se vorbeste mai in soapta.
Riscuri majore
Sarcina la adolescente este o problema de sanatate, mai spun medicii care chiar vor sa traga si un semnal de alarma – mamele tinere se expun unui risc sporit de complicatii materne, deces si invaliditate, inclusiv fistula obstetricala, iar copiii lor se confrunta cu riscuri mai mari. Biologic, nici organismul nu este maturizat suficient la vârste de 12,13 sau 14 ani, perioada de trecere de la pubertate spre adolescenta.
Important, si foarte grav, este ca, la vârsta aceasta, copii nu cunosc ce li se poate intâmpla si de aici drama: o sarcina nedorita, boli cu transmitere sexuala sau o serie traumatisme psihice, explica doctorii obstetricieni. O viata sexuala „practicata” fara experienta, fara educatie, cu o igiena prealabila, dezvolta si patologia tumorala genitala, fiind factorul favorizant si primordial in aparitia cancerului de col uterin, prin imaturitatea epiteliului colului, si a diferitelor infectii uterine foarte periculoase.
„Numai in primul semestru al acestui an s-au inregistrat in reteaua medicilor de familie 263 de cazuri de gravide cu vârsta 15-19 ani, fata de aceeasi perioada a anului trecut când au fost luate in evidenta, pe aceeasi retea, 227 de cazuri. In ceea ce priveste nasterile inregistate la vârste sub 18 ani, in primul semestru al anului 2013 au fost 150, iar in aceeasi perioada a lui 2012 s-au inregsitrat 176 de astfel de nasteri” – spune Anda Dumitrescu, reprezentant Directia de Sanatate Publica Bacau.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.