27 noiembrie 2024

Judetul Bacau, carpa de sters pe jos pentru Bucuresti / Comisionul impiedica reconstructia

Judetul Bacau a fost printre codasi la videoconferinta de ieri, cu privire la refacerea infrastructurii si a caselor afectate de inundatii. Desi lucrarile sunt in mare intarziere, primarii se declara multumiti, linistiti, iar unii le iau apararea firmelor de constructii. Surse chiar din randul drumarilor declara ca la mijloc ar fi comisioanele percepute de unii primari. Acestia neaga si sustin ca doar apeleaza la mici servicii pentru populatia din zona.

Judetul Bacau a fost ciuca batailor la viodecoferinta organizata de Vasile Blaga, ministrul Administratiei si Internelor. Mustrarile ar fi fost, insa, si mai severe daca sefii judetului ar fi prezentat date concrete despre stadiul reconstructiei. Subprefectul Constantin Avram a raportat Guvernului doar ca in judetul Bacau sunt 66 puncte de lucru aflate in diferite faze de realizare. „In stadiul de proiectare sunt trei poduri din Asau, care insa nu izoleaza populatia deoarece exista variante ocolitoare&#8221, a declarat el. Am mai aflat, la videoconferinta, ca alte judete stau foarte bine: in Dolj, drumurile sunt refacute 90 la suta, iar podurile-50 la suta, in Suceava, 70-87 la suta, in Teleorman, 60-100 la suta. E lesne de inteles de ce administratia bacauana n-a prezentat procente. Pe 1 octombrie, Dragos Benea, presedintele CJ Bacau, a facut un raid in judet si a fost nemultumit de constructori, care, fiind sambata, lipseau de pe santier. Au fost atentionate Conbac, Prest Serv, Petrom Service etc. In Gura Vaii se lucrase 5 la suta, la Balcani, 20 la suta, la Zemes 25 la suta. „Situatia nu s-a imbunatatit, in multe localitati lucrurile stau la fel, a declarat Angela Bogea, vicepresedinte CJ. La Zemes si la Helegiu, de exemplu, nu s-a mai facut nimic&#8221.



Primarii si constructorii sunt frati…

Lucrarile contractate de consiliile locale sunt si ele in intarziere. Primarii nu sunt nemultumiti, unii chiar gasesc scuze firmelor de constructii, afirmand ca banii sunt putini, ca n-au materiale, utilaje etc. Surse din mediul de afaceri, care au dorit sa-si pastreze anonimatul, sustin ca primarii tac chitic din cauza ca primesc comisioane de la constructori. 5 la suta dintr-o lucrare de 200 de milioane lei inseamna doar 10 milioane, dar la un miliard ajunge la 50 de milioane. Vasile Pascu, primarul din Gura Vaii, sustine ca firmele au cerut 15 la suta avans. Banii, doua miliarde de lei, au venit abia acum, asa ca azi se va intalni cu constructorii. El afirma ca acestia nu platesc comision deoarece banii sunt putini. „Eu sunt multumit sa vina oricare firma, numai sa faca treaba buna&#8221, declara Pascu. Toma Spoiala, primar in Agas, spune ca firmele de constructii vor lucra mai cu sarg acum, dupa ce banii au intrat in cont. Dar banii au venit de doua saptamani si ritmul e tot slab. Podul din Cotumba, contractat de Rombet, era realizat 15 la suta pe 21 septembrie, iar acum e 25 la suta cel din Goioasa, inceput de Edilconstruct Company, a progresat de la 10 la 25 la suta. Alta cauza a intarzierii e ca firmele stau la rand, in Doaga-Focsani, la unicul producator de tuburi. De comision nu poate fi vorba. „Daca am face prostia asta am infunda puscaria, declara primarul din Agas. Nu-i nici legal, nici moral, la necazul care a venit peste noi&#8221. La Comanesti, Fulga SRL a ajuns, la podul din Podina, de la 15 la 20 la suta, iar la Supani, de la 0 la 20 la suta, insa primarul Viorel Miron declara ca e multumit. Cat priveste comisionul, el afirma ca le-a cerut servicii, insa pentru populatie, nu pentru sine. „Ii mai rog sa decolmateze o curte plina de mal, daca noi nu avem utilaje sa intervenim, sau sa umple cu materiale un loc, o cale de acces care a fost distrusa. Astea sunt comisioanele mele!&#8221.Scris de Silvia PATRASCANU / Catalin BEJAN



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014