27 noiembrie 2024

Au inflorit constructiile ilegale / Sub presiunea mansardelor

Aparute precum ciupercile dupa ploaie, mansardele pericliteaza viata a sute de bacauani. Dintre zecile de blocuri din Bacau ce au fost mansardate, doar doua sunt autorizate. Construirea mansardelor poate determina slabirea fundatiei si chiar prabusirea imobilului in caz de cutremur.

In ultimii ani, pe acoperisurile blocurilor au fost construite noi apartamente, cu scara interioara, vedere panoramica si confort sporit, intr-un cuvant, mansarda. Daca unii se rezuma sa-si construiasca doar o camera sau doua, altii ridica adevarate case cu podurile peste blocuri. Constructiile lucioase care ii duc pe proprietari mai aproape de cer sunt de-a dreptul periculoase pentru restul locatarilor. Bacaul se afla intr-o zona seismica de gradul 8, iar majoritatea blocurilor sunt catalogate ca fiind de risc seismic de gradul 1, 2 sau 3. &#8222Este interzisa construirea mansardelor pe astfel de blocuri, a declarat Adrian Sichitiu, inspector sef al judetului Bacau, in cadrul Inspectoratului de Stat in Constructii. La nivelul municipiului Bacau, sunt autorizate doar doua mansarde. In ultimii patru ani nu s-a dat autorizatie de mansardare nici unui bloc&#8221. Facuta in conformitate cu prevederile legale, mansardarea blocurilor i-ar costa pe proprietari sume de ordinul miliardelor de lei. Pentru a obtine autorizatia de functionare, cel care doreste mansardarea imobilului trebuie sa execute racordarea noii locuinte la utilitati, fixarea conctructiei exact pe structura blocului si, nu in ultimul rand, montarea unui lift. „Daca prevederile de construire nu sunt respectate, riscul de prabusire a noii constructiei, in cazul unui seism, este foarte mare, a declarat Adrian Sichitiu. De asemenea, viata celorlalti locatari este serios pusa in pericol, caci mansarda nu trebuie sa ingreuneze structura imobilului&#8221.



Explicatii cu usi trantite in nas

In centrul Bacaului, mai exact pe strada Mihai Viteazu, numarul 3 , pe acoperisul unui bloc cu sapte etaje se inalta o constructie masiva din tabla si lemn. Locuinta se intinde pe toata suprafata blocului. Am incercat sa luam legatura cu proprietarul impunatoarei constructii, dar ne-am ales doar cu o usa trantita in nas si cu raspunsul: &#8222nu vorbesc pana nu vine sotul meu acasa&#8221. Mult mai comunicativi au fost vecinii, care ne-au marturisit ca nu au fost de acord niciodata cu constructia de pe bloc. &#8222Noi, vecinii, nu am semnat pentru construirea mansardei de pe bloc&#8221, a declarat Maria Uncescu, locatar. Nu acelasi lucru se poate spune si despre mansarda de la blocul 13 de pe strada Mioritei. &#8222Din cauza necesitatii unei sarpante, ne-am gandit sa construim una mai mare, a declarat Daniela Florescu, proprietar. De cand am construit-o temperatura a scazut cu 5 grade vara si a crescut la fel iarna&#8221. In acest caz, vecinii au fost de acord. Cei care trebuie sa ia masuri pentru a evita construirea mansardelor este asociatia de locatari. &#8222Ca persoana juridica, in administrarea careia se afla blocul, Asociatia de proprietari trebuie sa se autosesize cu privire la construirea de mansarde si sa-l dea pe proprietarul vinovat in judecata, a declarat Ionel Dogaru, vicepresedintele Ligii Asociatiei de Proprietari. Blocurile sunt construite dupa un anumit proiect si mansardarea lor reprezinta o sarcina in plus pentru structura de rezistenta, care si asa este invechita si nu avem bani sa o consolidam&#8221.

Legalitate sau puscarie

Desi construirea ilegala de mansarde se sanctioneaza cu inchisoarea de la 5 la 10 ani, Primaria Bacau vrea sa mai dea o sansa proprietarilor de mansarde. La fel ca in cazul sarpantelor, exista extrem de putine mansarde autorizate, sustine Ionut Tomescu, purtator de cuvant la Primaria Bacau. „Vom permite celor care se afla in aceasta situatie sa intre in legalitate, mai mult, le vom intinde o mana de ajutor celor care vor sa intre in legalitate&#8221, declara Tomescu. Bineinteles, trebuie indeplinite niste conditii: realizarea unui proiect, utilizarea unor materiale rezistente etc. Cei care nu vor catadicsi sa foloseasca aceasta sansa vor fi somati, amendati, deferiti justitiei. In campania electorala, Romeo Stavarache le vorbea bacauanilor despre mansardarea blocurilor P+3 si P+4, ca solutie la criza de locuinte. &#8222Primarul nu a renuntat la aceasta idee si s-a consultat cu mai multi specialisti, acestia urmand sa stabileasca cea mai convenabila solutie&#8221, declara Ionut Tomescu. Convenabila din punct de vedere estetic, dar si al structurii constructiilor, deoarece, intr-adevar, nu toate blocurile pot suporta o mansarda.Scris de Iulia CUCU / Silvia PATRASCANU



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014