5 noiembrie 2024

Pelerinaj cu moastele Sfintilor Constantin si Elena, in Bacau

Peste 1.000 de credinciosi bacauani, carora li s-au alaturat si reprezentantii administratiei locale si judetene, au intâmpinat vineri, 11 octombrie, incepând cu ora 17.00, la biserica „Sf. Dimitru” din zona Narcisa, racla cu moastele Sfintilor Imparati Constantin si Elena.

Moastele au fost aduse special de la Catedrala patriarhala de la Bucuresti, la demersurile facute, in prealabil, de centrul eparhial al Episcopiei de la Roman, cu ocazia implinirii a 650 de ani de la prima atestare documentara a eparhiei, dar si a sfintei sarbatori a Cuvioasei Parascheva, ocrotitoarea românilor de pretudindeni.



„Este o bucurie mare pentru eparhia noatra, a Romanului si a Bacaului, cu precadere pentru municipiul Bacau, intrucât avem, prin bunavointa lui Dumnezeu si binecuvântarea preafericitului Parinte Patriarh Daniel, moastele sfintilor imparati Constantin si Elena.

Cu bine stiti, anul acesta este inchinat sfintilor imparati Constantin si Elena, cei care au dat libertate crestinismului in anul 313, deci acum 1.700 de ani”, a cuvântat Preasfintitul Ioachim Bacauanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului, prezent la procesiune. Sfintia sa le-a reamintit bacauanilor ca prezenta sfintelor moaste in sfântul lacas de la Narcisa nu este deloc intâmplatoare, cu ocazia aceasta marcându-se, totodata, cei zece ani scursi de la sfintirea altarului bisericii de la Narcisa de catre insusi Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, impreuna cu alti sapte episcopi. Tot in 2003, au fost aduse si moastele Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir, venite de la Tesalonic cu prilejul hramului Sfintei Parascheva de la Iasi.

„Putine sunt bisericile care, in intereaga istorie a Patriarhiei Române, s-au bucurat ca, la târnosirea lor, sa aiba inauntrul zidurilor lor, moastele sfântului pe care il au ca protector, asa cum s-a-ntâmplat in urma cu zece ani, aici. Acum, ajung aici moastele altor sfinti care sunt modele ce stralucesc si vor straluci pâna la sfârsitul veacurilor. Niciunul dintre imparati, chiar daca am avut si noi mari imparati binevoitori, ctitori, daruitori, n-au facut pentru Biserica atât de mult cât a facut marele Constantin la indemnul iubitei sale mame Elena.

De aceea, prezenta moastelor lor in mijlocul nostru, chiar si pentru câteva zile, trebuie sa fie un indemn de a iubi mai mult credinta si Biserica, asa cum au iubit-o ei”, a fost mesajul Patriarhului Daniel transmis de Parintele Arhimandrit Timotei Aioanei, sosit special de la Bucuresti pentru a participa la aceasta mare sarbatoare. Vineri spre sâmbata, s-a privegheat toata noaptea in cinstea Sfintilor Imparati, iar a doua zi, dupa Sfânta Liturghie, oficiata de Preasfintitul Ioachim Bacauanul, s-a savârsit si sfintirea picturii bisericii, a catapeteasmei si vitraliilor bisericii „Sf. Dumitru”.

După Sfânta Liturghie, racla cu sfintele moaste a plecat la Catedrala „Cuvioasa Parascheva” de la Roman.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri