Prima intâlnire pe proiectul „Mass Media si (non)educatia tinerilor. S.O.S spatiul public”
In premiera pentru orasul nostru, Asociatia „Mutatis Mutandis”, coordonata de prof. Alina Caprioara, a organizat o serie de actiuni, destinate elevilor si studentilor, prin proiectul „Mass Media si (non)educatia tinerilor. S.O.S spatiul public”, cu finantare de la Primaria Bacau.
Organizate in parteneriat cu Universitatea „Vasile Alecsandri” si Colegiul National „Vasile Alecsandri”, manifestarile au inceput pe 11 octombrie, vineri, la Colegiul National „Vasile Alecsandri”, cu work-shop-ul „Interesul public versus interesul publicului” si a continuat la Biblioteca Universitatii „Vasile Alecsandri”, incepând cu ora 12.00.
Invitat de onoare a fost Cristina Trepcea, membru al Consiliului National al Audiovizualului (CNA), care a fost insotita de inspectorul zonal, Teo Farmatu. Au fost prezenti elevi, studenti, profesori (lector univ. Adrian Jicu, prorector Cristian Buzoianu, prof. Gabriela Fotache), reprezentanti de la Prefectura (Carmen Cioltan si Sorin Ailenei), de la Primaria Bacau (Ionut Tomescu), senatorul Dragos Luchian, ziaristi, scriitori.
Despre spatiul public
S-a creat astfel un spatiu public real, intr-un loc restrâns, in care, timp de mai bine de doua ore, participantii, intâmpinati pe un „covor rosu” metaforic confectionat din ziare, au vorbit despre educarea tinerilor prin mijloacele media – presa scrisa, audio si, mai ales, video, despre importanta informatiei in viata noastra, despre modul cum este ea perceputa, dar si despre ce trebuie facut pentru a schimba ceva in societatea in care traim.
A fost un dialog liber, constructiv, in care fiecare a avut un punct de vedere, in care s-a discutat despre promovarea valorilor, despre posibilitatea de a alege ceea ce este bun pentru fiecare entitate in parte, despre ceea ce trebuie promovat sau nu, dar si despre implicare, schimbare, curajul de a spune ceea ce vrei sa stii, despre asumare. Timpul a curs pe marginea unei intrebari simple – „Cum poti sa educi un tânar, cum poti sa-i ceri sa se autocenzureze, daca a crescut in fata televizorului si cu fata de la pagina 5 din ziare?”, mai ales ca tot tinerii au fost cei care au recunoscut ca „un public informat este foarte greu de manipulat”, pentru ca in final sa se ajunga la concluzia ca toti suntem intr-o criza de identitate, in care trebuie rasturnate radical valorile.
A fost o prima concluzie a intâlnirii pentru ca proiectul va continua, in alte spatii publice, pe durata a 5 luni de acum incolo. Prin aceste activitati se urmareste constientizarea tinerilor din Bacau, dar si a societatii in general, cu privire la mecanismele de constructie a unui spatiului public, dar si a consecintelor acestora asupra identitatii personale si colective.
„Prima provocare in acest proiect este sa vedem exact ce poate face fiecare dintre noi pentru a schimba ceva, pentru a insanatosi spatiul public in care traim. Am intrebat tinerii ce ar vrea sa vada mai mult la televizor si am fost surprinsa de raspuns – cultura si stiri pozitive. Important este insa cum se transmite informatia, dar si cum se percepe ea, cum educa, daca educa si daca trebuie sa intervenim noi, ca institutii abilitate in acest sens? Si daca da, unde? Eu cred cu tarie in reguli, ca fara reguli totul e haos. Dar ce facem cu libertatea de exprimare? Iar a educa, din punctul meu de vedere inseamna a autocenzura. De fapt asta e si educatia – autocenzura. Dar autocenzura personala care se rezuma de fapt la cenzura bunului simt a fiecaruia dintre noi” – a declarat Cristina Trepcea – membru CNA.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.