De câteva zile, Primaria a luat decizia – mai bine mai târziu decât niciodata – de a reface postamentul pe care se afla satatuia poetului George Bacovia, opera sculptorului Constantin Popovici.
De altfel, nu este doar un postament, el face parte din opera, gândit de artist ca un spatiu al singuratatii, unul al meditatiei, la fel ca intregul ansamblu. De mai multi ani, presa locala, dar si cetateni ai orasului, cât si participanti la “Toamna Bacoviana” au semnalat procesul de degradare, aspectul de neglijenta din partea autoritatilor locale.
Sa speram ca reparatiile vor fi facute in consens cu ideea initiala a sculptorului si sa nu ne trezim cu un atentat la integritatea actului artistic.
Cancicov se darâma
In Parcul Cancicov sunt amplasate mai multe busturi ale unor scriitori, poeti, eroi, oameni care au marcat viata politica, sociala si culturala a urbei si a tarii. La intrarea principala, in dreapta este asezat bustul eroului din Revolutia de la 1989, Ciprian Pintea (nu stiu de ce doar al acestui erou, deoarece din Bacau au fost declarati trei eroi ai Revolutiei), iar central este bustul celui care a dat numele parcului – Mircea Cancicov, opera a sculptorului bacauan Mihai Bejenariu, bronz, montata in 1997, pe un soclu placat cu marmura.
Nu mai insistam asupra biografiei acestui om care a marcat istoria orasului si a tarii, care a murit in inchisorile comuniste, in 1959. Avocat stralucit, a fost presedinte al Baroului Bacau, ministru, membru al Academiei Române, Mircea Cancicov s-a implicat, atunci când a fost consilier local, dar si ministru, in numeroase proiecte ale orasului, printre care amintim amenajarea si moderniarea Parcului orasului, infiintat prin decret regal in 1938, cu o suprafata initiala de 25,5 ha, denumit, dupa 1990, Parcul Cancicov.
De vreo trei ani am semnalat, la fel ca si autorul bustului, Mihai Bejenariu, starea deplorabila in care a juns soclul pe care este asezat bustul lui Mircea Cancicov. Nu s-a intreprins nimic, acum au disparut placa de marmura pe care erau explicatiile, alte doua placi de la baza bustului, nu sunt departe de a cadea si alte placi de pe soclu.
Este inadmisibil, devine chiar jenant pentru oras, pentru administratia locala ce se intâmpla cu aceasta opera de arta, cu memoria omului a carei viata se leaga de unele dintre cel mai frumoase realizari ale Bacaului. Si, nu cred, ca este vorba numai de lipsa banilor.
Parcul, refacut cu bani europeni
In Parc mai sunt amplasate busturile lui Ion Creanga, Alecu Russo (placile soclului sunt desprinse de pe zid), Costachi Negri, Mihail Kogalniceanu, iar lânga Lacusor, bustul poetului Mihai Eminescu.
De ceva timp, Parcul Cancicov a intrat intr-o faza de refacere si modernizare, printr-un proiect, care are la baza finantare europeana.
Nu au fost publicate toate detaliile acestor interventii, ne-am permis, cu ceva vreme in urma, câteva sugestii, aducem acum si alte propuneri. Parcul are o suprafata generoasa (chiar daca el a fsot mutilat in mai multe rânduri), cu dotari specifice, insa, se mai pot aduce si alte imbunatatiri.
Impreuna cu uniunile scriitorilor, artistilor plastici, Inspectortului Scolar, Directiei de Patrimoniu, Arhivelor Statului, administratia locala ar putea analiza, intr-un proiect integrat, pe termen mai lung, amplasarea si a altor statui si busturi ale unor oameni care au marcat istoria Bacaului.
Pe lista ar putea fi trecuti George Apostu, Cristea Cristoveanu, Vasile Alecsandri, Ion Borcea, Nicu Enea, Ion Ionescu de la Brad etc., ceea ce ar putea da nastere unei alei, in care sa se regaseasca pagini din istoria orasului, dar si de arta contemporana. Bani se gasesc, artisti plastici avem, mai este nevoie de initiativa, vointa, apel la memorie si respect pentru mostenirea noastra culturala.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.