De la energia electica, telefon fix sau mobil si gaze pana la radio si televizor, romanii platesc abonamante. Mai nou, statul vrea sa introduca abonament la caldura. Deocamdata, oficialii de la Bucuresti par sa dea inapoi, dar astfel de idei sunt adevarate Cuie ale lui Pepelea in viata de zi cu zi a oamenilor.
Daca, de exemplu, in cazul abonamentului la telefon – fix sau mobil – platitorul primeste si un numar de minute incluse in abonament, in marea majoritate a celorlalte abonamente, omul nu primeste decat dreptul de a beneficia de un serviciu pe care-l va plati separat. Firmele sustin ca au nevoie de bani pentru investitii si de aceea au solicitat introducerea abonamentului. Un lucru care, teoretic, nu-l priveste pe cetatean care ar trebui sa plateasca doar ceea ce consuma, nu si dezvoltarea unei afaceri care nu-i apartine.
Cel mai nou abonament – cel pe energia termicã ar putea fi de 15 – 20 la suta din preþul gigacaloriei, a cãrei valoare, an prezent, este de 107 lei noi. Abonamentul, spun producãtorii de energie termicã, este absolut necesar deoarece centralele termice nu au venituri pentru antreþinerea capacitãþilor de producþie. Ministerul Economiei sustine ca apariþia noului sistem de facturare a energiei termice nu trebuie sã creascã valoarea facturii la ancãlzire, an timp ce Autoritatea Naþionala de Reglementare a Energiei (ANRE) considera cã acest abonament trebuie sã existe sub o formã sau alta. ANRE doreste ca abonamentul sã fie introdus an momentul an care preþul gigacaloriei va fi constant, nu antr-un stadiu an care acesta acesta este majorat.
Te uiti sau nu, platesti la TVR
Fie ca te uiti pe unul din programele TVR sau asculti radioul national, tot esti bun de plata. Tariful este de 4 RON pentru TVR si 2,5 RON pentru Radio lunar. Plata se face pe factura de electricitate si de ea sunt scutiti foarte putini. Cele mai scumpe abonamente, an raport cu utilitatea serviciilor, sunt considerate, insa, cele aplicate la telefonia fixã. Tarifele sunt aparent mici, abonamentele lunare fiind antre 3,5 euro pe lunã (fãrã minute incluse) ºi 6,4 euro (50 de minute incluse). RomTelecom a trecut abonamentele pe euro antr-un moment an care dolarul era an scãdere, majorand
astfel artificial abonamentele. an acelaºi timp, un impuls a fost redus succesiv de la trei minute la un minut ºi apoi
la 40 de secunde.
Codruþ Sereº, ministrul Economiei ºi Comerþului, a anunþat cã a propus Autoritãþii Naþionale de Reglementare an domeniul Gazelor Naturale (ARGN) realizarea a trei grupe de tarifare pentru abonamentul la gaz. Astfel, cei mai mulþi dintre romani, care au un consum annual de sub 500 de metri cubi, vor plãti lunar 30 – 40.000 de lei. A doua grupã vizeazã un consum anual de gaze de 500 panã la 1.000 mc (aragaz plus cazan), iar ultima grupã include un consum de 1.500-2.400 mc / an. Ministrul Economiei nu a renunþat la ideea promovãrii unui act normativ pentru susþinerea persoanelor cu venituri mici.
Abonament la energia electrica
De la inceputul lunii iulie, tarifele la energia electrica livrata populatiei a crescut in medie cu 5,2 procente. De la 1 noiembrie, insa, pentru o buna parte din consmuatorii casnici valoarea facturilor va creste din nou deoarece de la aceasta data nu vor mai beneficia de tariful de tip social decat consumatorii care au un venit mediu pe membru de familie mai mic sau egal cu salariul minim pe economie. In cazul in care consumatorii care sunt incadrati la tariful social nu indeplinesc aceasta conditie, vor fi transferati automat la tariful „CR de tip monom cu rezervare”. Acesta are o componenta de tip abonament la care se adauga valoarea consumului. Valoarea abonamentului este de 1.300 de lei/zi (0,13 lei noi) iar pretul unui kWh este de 2.100 lei (0,21 RON) pentru joasa tensiune sau 2.100 lei (0,21 RON) pentru medie tensiune. Pe langã abonamentul la energie electricã, abonaþii plãtesc ºi accize, care nu sunt incluse an preþul kilowatului.
De la 1 iunie 2005, Guvernul a impus aplicarea TVA-ului ºi la abonamentele de cablu TV. Astfel, toate abonamentele s-au majorat peste noapte cu 19 procente.
Alte abonamente
Daca ai telefon mobil, mai platesti abonament la firma de telefonie mobila. Ti-ai pus internet? Cotizezi si acolo. Daca vrei sa te mentii in forma, e musai sa platesti abonament la o sala de fitness iar daca nu ai masina, iti poti lua abonament la autobuz sau, mai nou, la taxi, daca vrei sa-ti duca zilnic copilul la scoala.
Scris de Razvan BIBIRE