5 noiembrie 2024

S-a ajuns la fundul sacului. De bani. / Lupta de supravietuire la Spitalul Judetean de Urgenta

Nu exageram. Este adevarat. Spitalul Judetean de Urgenta Bacau duce acum o adevarata lupta de supravietuire. Un razboi de gherila chiar, daca ar fi sa citez pe cineva. Motivul? Nu mai sunt bani, iar Casa de Asigurari de Sanatate tace.

Mai mult, de vreo doua luni nu a decontat integral serviciile medicale efectuate catre spital conform contractului. Pentru trimestrul IV al anului (deja in curs) nu se vorbeste de niciun leu. Speranta – doar rectificarea bugetara.



Situatie critica in Spitalul Judetean de Urgenta Bacau. Mai dificila ca niciodata. S-a intrat deja in ultimul trimestru al anului si nu mai sunt bani. Deloc. Nici macar la nivel de discutii sau promisiuni.

Casa Judeteana de Sanatate nu a decontat integral serviciile medicale de vreo doua luni, nici macar cele contractate de 4.100 cazuri/luna, in conditiile in care unitatea spitaliceasca depaseste acest numar, tot lunar, cu inca 500 de cazuri pe spitalizarea continua. Nu sunt bani de salarii, de materiale sanitare, de medicamente, pentru plata utilitatilor, iar datoriile catre furnizori cresc de la o zi la alta.

Situatie fara precedent

„Refuzul sistemului de asigurari de a plati servicii medicale efectuate este absolut nejustificat. Nu exista niciun sistem in Europa care sa nu plateasca un serviciu medical prestat justificat. Suntem un spital mare, cel mai mare spital judetean neuniversitar din tara, ca volum de activitate, cu probleme de infrastructura si utilitati”, a aratat Dan Stoica, managerul SJU Bacau.

Si tot pentru o comparatie, acesta a vorbit succint si despre anumiti indicatori economici inregistrati in statisticile europene comparativ cu cele 27 state membre UE – suntem cel mai sarac popor (40 la suta dintre români traiesc sub pragul saraciei), cel mai bolnav popor (speranta de viata sanatoasa de doar 57 de ani, cel mai mic din Europa – ex. Islanda are 72 de ani) si cu cea mai mica alocare din PIB pentru Sanatate de nici 4 la suta (in conditiile in care Germania are 12 la suta, sau Franta, Anglia si Italia 9-10 la suta).

„Deci, in tot acest context, in permanenta manageriem un sistem aflat in criza”, adauga Stoica, insa recunoaste ca situatia actuala este fara precedent.

„Nu stim pe ce sume lucram pe octombrie”

Fraza promovata la nivel central „ca in spitalele judetene din tara se realizeaza servicii fictive”, nu se potriveste pentru SJU Bacau, spune Stoica nervos, in conditiile in care la Unitatea de Primiri Urgente din peste 100 de pacienti care se prezinta, doar 50 se interneaza.

„Deci daca am vrea sa exageram, am avea de unde. Ca sa nu mai vorbim de gravitatea cazurilor, care nu sunt numai din Bacau, din teritoriul arondat, cât si din spitalele locale”, explica managerul. Anul acesta prin contractul cu CJAS Bacau (incheiat in urma unui protocol de negociere in luna aprilie), SJU Bacau ar trebui sa aiba alocat lunar 85 miliarde lei vechi lunar – pentru un echilibru financiar suficient cât sa poata fi asigurate serviciile medicale specifice. Numai ca, in primele trei luni s-a mers pe o finantare de 70 miliarde de lei/luna (in conditii de iarna, ce implica si cheltuieli mari pe utilitati) si cu o valoare de servicii peste contract in 2012 de peste 100 miliarde de lei.

Totodata, spitalul si-a pastrat ritmul de aprovizionare, pentru a nu crea crize de servicii medicale, insa s-a mers pe cresterea restrantelor catre furnizori, cu redresare in lunile de vara. Iar in trimestrul II al anului 2013, de exemplu, din cele 13.807 cazuri (pe spitalizare continua)inregistrare de SJU Bacau, CJAS a platit doar 12.486 de cazuri. Un minus, de circa 23 de miliarde de lei vechi.

„Dar ne-am descurcat. Insa acum, când vorbim (marti, 8 octombrie, n.r.), noi nu stim inca pe ce sume lucram pe luna octombrie. Ceea ce nu s-a mai intâmplat pâna acum. Plus ca, de doua luni de zile, Casa de Sanatate nu a reusit sa ne plateasca cele 85 de miliarde lunar, desi exista un contract, ci mult mai putin. Iar datoriile la furnizori sunt deja, la acest moment, de 40 de miliarde de lei”, mai spune managerul Stoica.

Se asteapta rectificarea. Cu sufletul la gura.

Calcule peste calcule zilnic, dar optimismul exista. Singura speranta este rectificarea bugetara, asa cum si Casa Judeteana de Sanatate Bacau recunoaste. In caz contrar, spitalul ar trebui sa-si inchida portile si sa lase pacientul la intrare sa moara cu zile. Ca sa nu mai vorbim de blocarea aprovizionarii si chiar de actionarea in instanta a spitalului de catre furnizori. Sau chiar invers. A Casei de Sanatate de catre Spitalul Judetean. Ceea ce ar crea un alt precedent. Dar de alta natura.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri