La Faraoani nu au mai fost inundatii de aproape 60 de ani. Oamenii erau convinsi ca norocul tine cu ei si nu vor pati ce au vazut la televizor ca s-a intamplat in alte zone ale judetului si ale tarii. In noaptea de miercuri spre joi, prapadul a lovit la Valea Mare.
Paraul care strabate satul s-a umflat, a rupt malurile si a iesit din matca, maturand in cale copaci si garduri. Apa a intrat in curti si in case. Oamenii au fugit pe geamuri, s-au refugiat la vecinii din casele de pe deal. „Ne-am culcat linistiti, povesteste Mihai Ciuaru. Tuna, dar nu ploua. Deodata am auzit un vuiet si ne-am trezit cu apa in casa. Uitati, avem beciul plin de mal si cinci camere la fel. Pe geam am iesit din casa, ca pe usi nu se mai putea”. Omul arata pe zidul casei urma lasata de ape si mal. Scot namolul cu lopetile si cu caruta. Li s-a promis o vidanja, dar nu mai au rabdare. Magda si Petru Antal s-au apucat sa curete casa de cum au trecut apele. N-au mai inchis ochii. Isi amintesc cu groaza vuietul din miez de noapte si zgomotul portilor deschise de furia apei. „Ne-a rupt caruta in doua in curte si mi-a inecat vreo 50 de pasari, povesteste si Magda Antal. Aici, in casa asta m-am nascut, am 57 de ani, dar asa ceva n-am trait. Spun batranii ca n-a mai fost asa nenorocire din „47”. Mai in deal, la familia Jitaru, gardul e distrus. Vecinii au venit sa-i ajute sa scoata mizeria din curte. Sunt scandalizati ca paraul s-a umflat acum doua luni, dar nimeni nu a facut nimic.
Curtea dispensarului a fost inundata, peste tot e numai mal si mizerie. In trei incaperi ale dispensarului a intrat malul. Doctorita s-a apucat deja de curatenie. Nu are insa pic de apa, caci fantana, cu tot cu hidrofor, e inundata. La fel si incaperea centralei termice. „Este mal de doi metri in centrala, spune dr. Anca Enculesei. Beciul si magaziile sunt pline, peste tot e numai mal. Nu stiu cum voi reusi sa curat totul. Cladirea aceasta are vreo 30 de ani, dar nu a trecut niciodata prin asa ceva”. Scaunele, canapelele din sala de asteptare, mochetele, birourile, toate stau in apa.
La Primaria Faraoani s-a estimat ca pagubele ar fi de 10 miliarde de lei, jumatate in domeniul privat, jumatate la domeniul public. Un pod a fost distrus, iar altul afectat, iar sapte podete au disparut. 3,5 kilometri de drum au fost afectati grav. Locuintele inundate se ridica la 12, iar gospodariile la 25. Au fost inundate 20 de hectare de culturi si 10 fantani. Cinci locuinte sunt izolate. Cat despre posibilitatea de a preveni nenorocirea, primarul comunei, Adrian Solomon, ne-a declarat: „Paraiele nu sunt in sarcina noastra. Ce-am putea face noi cu banii pe care ii avem, cand nu ajung nici sa aduc lemne la scoli? Acolo sunt lucrari de miliarde. Chiar daca faceam ceva, lucram degeaba. Bine ca macar n-am cheltuit”.
Scris de Doina MINCU