In weekend-ul trecut, Vila Royal din Bacau a gazduit un interesant simpozion organizat de Asociatia Culturala „Cealalta Românie”. Desfasurat sub tema „Istoria Bacaului in cartile lui Eugen Sendrea”, evenimentul s-a bucurat de prezenta a numerosi istorici, militari in rezerva, editori de carte si reprezentanti ai presei.
„Este un eveniment deosebit, ne referim la istoria foarte pasionanta a Bacaului, dar putin cunoscuta. Lansez, cu aceasta ocazie, volumul III din «Istoria necunoscuta a Bacaului», aparut la editura Vicovia, prin care demonstrez ca orasul nostru ca are o istorie extraordinara si extrem de importanta, contribuind din plin la zestrea culturala nationala si internationala” – a declarat Eugen Sendrea.
Momentul cultural a beneficiat si de prezenta cunocutului scriitor si istoric de peste Prut, academicianul Nicolae Dabija, unul dintre cei mai activi oameni de cultura din Republica Moldova.
„Ca si Eugen Sendrea, eu cred ca sunt bacauan. Sunt al Bacaului si pentru ca Viorel Cucu, impreuna cu Ionel Rusei, mi-a editat trei carti din publicistica mea. Va felicit pentru ca ati reusit sa publicati atâtea carti despre istorie, bazându-va pe experienta dvs. de arhivist, iar daca o sa mai scrieti despre Bacau, va invit sa cautati si in alta parte, pentru ca arhivele românesti se afla la Moscova, la Sankt Petersburg si la Istambul, nu doar in România”, a punctat academicianul Dabija. Mai notam ca, cel mai devreme, la sfârsitul anului, Eugen Sendrea va mai scoate de sub tipar ale trei scrieri la fel de interesante si inedite referitoare la istoria cimitirelor, a restaurantelor si a tiganilor lautari.
„Toata istoria României este extraordinara, nu doar a Bacaului, trebuie insa gasit un «scormonitor». Eugen Sendrea este un scormonitor in arhive, care a descoperit adevaruri despre Bacau, un depozitar extraordinar de informatii. El ne-a descoperit certificatul de nastere al nostru. De la el aflam ca Bacaul, de exemplu, in secolul XVI, Bacaul era mai mic decât Târgu Ocna sau ca, in 1926, un incendiu a distrus sute de edificii istorice”, a incheiat profesorul Aurel Stanciu, prezent la actiune.
Pâna in prezent, cunoscutul arhivar bacauan are la activ nu mai putin de 27 de carti, toate legate de istoriile locale necunoscute. La final, organizatorii le-au acordat diplome de excelenta lui Cristi Manolache, cel care, in repetate rnduri, a pus la dispozitie locul desfasurarii unor astfel de intâlniri, academicianului Nicolae Dabija si lui Eugen Sendrea, pentru activitatea publicistica de pâna in prezent.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.