Zeci de tone de gunoaie zac la ghenele din Bacau, de cateva zile bune. Privelistea de cosmar din fata blocurilor i-a revoltat pe majoritatea bacauanilor, intrucat aceste gunoaie reprezinta un adevarat focar de infectie. Multi bacauani se plang de faptul ca au ajuns in situatia de a nu-si mai putea aerisi apartamentele, din cauza mirosurilor insuportabile degajate de aceste gunoaie. Mai grav este ca, dupa cum sustin medicii specialisti, reziduurile menajere neridicate la timp pe timp de vara pot declansa, in orice clipa, o epidemie. Desi oamenii sustin ca pe lucratorii SOMA nu i-au mai vazut pe teren de ceva timp, conducerea societatii neaga totul. Mai mult, sefii de la SOMA dau vina pe inundatii si bacauanii intorsi in vacanta din strainatate, care s-au apucat de constructii. Primaria subscrie la mentiunea conducerii SOMA si promite sa rezolve problema gunoaielor in cel mai scurt timp posibil.
Alecu Russo, invadata de resturi menajere
Zona Alecu Russo este un adevarat „paradis” al gunoaielor. Nu te poti apropia de nici una dintre ghene, pentru ca risti sa mori asfixiat. Mirosurile ingrozitoare si insuportabile iti taie rasuflarea intr-o clipita, inainte de a apuca sa duci, instantaneu, mana la nas si gura. Dam sa ne oprim in dreptul ghenei de gunoi din spatele blocului nr.33. Stupoare si soc! Zeci de muste, tantari si tot felul de gandaci colorati zboara si misuna in voie
printre reziduurile menajere. Vietatile sunt ca la ele acasa si par sa se simta extrem de bine, ramanand indiferente la reactia oamenilor din zona. „Nu pot sa deschid si eu un geam la camera mea. Imi intra mirosul asta nenorocit in casa, plus tot felul de ganganii, care cine stie ce boli pot sa imi dea. Aceasta situatie este in cartier de cateva zile bune. S-a mai intamplat asta, nu este pentru prima data. Parca suntem ai nimanui…!”, ne spune, revoltata, Alexandra Brandu.
Printre gunoaie, zarim un omulet imbracat in verde, descult si murdar din cap pana in picioare. Cauta de zor printre gunoaie, bucuros ca are de unde sa aleaga fie ceva de mancare, fie ceva de imbracat sau incaltat. „Aici mereu gasesc gunoaie fel si fel. Mai incolo, inspre centru, gunoiul este ridicat mai des si nu prea am ce sa gasesc. Miroase foarte urat, dar nu am ce face. Tantarii si mustele
nu-mi dau pace, sunt piscat tot, insa incerc sa fac fata”, ne spune omuletul, care nu a vrut in ruptul capului sa ne divulge numele.
La nici o suta de metri departare, in fata blocului nr.140, zac alte tomberoane supraincarcate cu gunoi. O masa imensa de gunoaie este privelistea care-si apare in fata ochilor. Nu te poti apropia pentru ca mirosurile iti taie respiratia, dandu-ti senzatia de voma si greata. Un pensionar din zona, Gheorghe Iordache, se chinuie sa gaseasca un loc unde sa-si arunce punga cu gunoi. Nu reuseste si, dezamagit si resemnat, lasa punga la intamplare dupa care pleaca bombanind. Se uita la noi nervos si ne face semn ca s-a saturat sa se tot planga in stanga si-n dreapta de problema gunoiului neridicat la timp. „Este bataie de joc, domnule! Degeaba platim taxa pe salubritate. Stiu doar sa ne ia banii, nu sa ne faca si curat”, comenteaza, in timp ce se indeparteaza de noi, Iordache.
„Parfum” pe Slanicului
Urcam in masina si mergem la intamplare. Nu avem o tinta precisa. Si asta pentru ca, la redactie, am primit nenumarate sesizari telefonice, din aproape toate colturile orasului. Ajungem pe strada Slanicului, nr.3. Coboram din masina si, luand urma mirosului irespirabil care a invadat cartierul, gasim si ghenele de gunoi. Dam peste un baietel agitat nevoie mare, care cauta cu inversunare printre resturile aruncate la tomberon de locatarii din cartier. Evrika! A gasit o minge sparta si este extrem de mandru. O tine victorios in mana, pe mormanul de gunoaie, prilej tocmai bun pentru a imortaliza momentul. „Stau aici, in zona si mi-am zis ca e pacat sa las toate gunoaiele astea aici, fara sa le verific. Si uite ca am avut dreptate, am gasit o minge cu care am sa joc fotbal. Dar n-am sa le spun prietenilor mei, ca sa nu rada de mine”, a precizat Florin P., un pusti in varsta de 13 ani. In spatele nostru, doi batrani nu stiu cum sa intre in discutie cu noi. Ion Chiperatu, pensionar si locatar in zona, este de-a dreptul indignat de serviciile SOMA. „De cand ma stiu, nu am vazut asa ceva. Parca traim in lumea a treia. Platim tot felul de taxe, insa nu stiu de ce. Nu s-a schimbat nimic in bine. Am fereastra spre aceste gunoaie si imi este sila sa mai deschid geamul. Imi intoxic apartamentul cu mirosul de afara. Gunoaiele au ajuns in strada, insa autoritatile nu fac nimic. Suntem un cartier respectat, numai cu lume buna, insa mizeria domneste aici. Ce, trebuie sa tragem noi de mana autoritatile?”, se intreaba Chiperatu. De aceeasi parere sunt si trecatorii din zona, care, din reflex, se opresc stupefiati si privesc cu groaza tonele de gunoaie care au ocupat un trotuar intreg. „Doamne, ce se intampla aici? Vai cate muste si cati tantari sunt! Ce groaznic miroase! Hai sa plecam mai repede de aici”, isi vorbeau doi tineri care, intamplator, au dat piept cu gunoaiele de pe strada Slanicului.
„Banca Nationala” sta pe un munte de gunoaie
Pe Banca Nationala, nr.31, aceeasi situatie deplorabila si strigatoare la cer. Un munte de gunoi zace langa tomberoanele pline. Ridicam privirea si observam ca nici un geam nu este deschis. Oamenii au renuntat la obiceiul sanatos de a-si aerisi apartamentele, de teama sa nu se trezeasca cu casa invadata de tantari si muste. Damfuri de toate felurile te scot din minti la apropierea de tomberoane. „In ultimul timp, nu i-am mai vazut pe lucratorii SOMA pe teren. Nici pe cei de la Spatii Verzi. Nu stiu ce se intampla, dar este de-a dreptul alarmant. Riscam sa ne imbolnavim pe banii nostri. Este o adevarata delasare din partea autoritatilor. Este inadmisibil ca, in mileniul trei, sa traim doar cu dorinta de a avea un cartier curat. Eu si sotia platim aproape un milion de lei pe an si pentru ce? Pentru nimic”, comenteaza Vasile Hoidici, unul dintre locatarii din zona. Satui de mirosurile dezgustatoare inhalate, am renuntat la raidul prin oras, cu un gust amar: traim intr-o lume mizera atat la propriu, cat si la figurat. (Si asta, in conditiile in care fiecare bacauan plateste lunar suma de 40.000 de lei pentru servicii de salubritate).
SOMA da vina pe inundatii
Realitatea din oras pare sa nu-i afecteze prea mult pe sefii SOMA. Contactat telefonic, Narcis Doru, responsabil cu managementul calitatii la SOMA, incepe sa ne explice cum stau lucrurile: „Fiecare om spune ce vrea”. Apoi continua dand vina pe consecintele inundatiilor si pe bacauanii care au revenit in vacanta din strainatate si s-au apucat sa-si construiasca o casa sau sa-si modernizeze vreun apartament. „Gunoiul este ridicat cel putin o data pe zi, in fiecare zona a orasului. Am zone unde acesta se colecteaza chiar de trei – patru ori pe zi. Insa, tomberoanele se umplu foarte repede pentru ca oamenii din cartierele afectate de inundatii inca nu au terminat curatenia la subsolurile blocurilor. In plus, au venit multi din Italia care darama jumatate dintr-un apartament, iar molozul il duc la ghena de gunoi. In loc sa respecte legea si sa faca un contract cu o firma de specialitate. Noi lucram acum in baza contractului mai vechi cu Primaria. Cel nou se va incheia in perioada imediat urmatoare, pentru ca SOMA a castigat licitatia”, a tinut sa precizeze Doru. El a tinut sa nege zvonul potrivit caruia SOMA ar mai fi incheiat un contract prin Brasov si de aceea in Bacau a lasat-o mai moale. „In oras, noi lucram cu acelasi efectiv de oameni – salariatii nostri sunt amarati si nu-si permit sa plece in concediu la munte sau la mare – si acelasi numar de masini. Ne facem treaba asa cum trebuie. Numai ca este un mare flux de gunoaie in aceasta perioada”, a incheiat Narcis Doru.
Tonele de gunoi sunt potentiale focare de infectie
Medicii specialisti de la Directia de Sanatate Publica declara ca problema gunoaielor necolectate in timp util, mai ales in plin sezon estival, este extrem de grava si trebuie sa alarmeze pe toata lumea. „Toate reziduurile menajere care nu se ridica conform normelor igienico-sanitare in vigoare reprezinta adevarat focar de infectie. Pe timp de vara, obligatoriu, gunoiul trebuie colectat cel putin o data pe zi. Si asta pentru ca exista pericolul sa se dezvolte razatoare, tot felul de insecte sau sa ne invadeze tantarii, situatie cu care, in mare parte, ne confruntam. Este inadmisibil sa nu fie colectate gunoaiele din ghene cel putin o data pe zi. Firma de salubritate trebuie sa si dezinfecteze locul cu solutii clorigene”, ne-a declarat dr.Marin Bustuc, director general adjunct la DSP.
Primaria tine cu SOMA
Ionut Tomescu, purtatorul de cuvant al Primariei, comenteaza situatia alarmanta creata in oras, catalogand acest sezon drept unul al constructiilor. „Exista un grafic cu SOMA de colectare a gunoaielor de care inspectorii nostri de pe teren au grija sa fie respectat. Multumesc pentru informatii si promitem ca vom remedia in ce mai scurt timp problema. Acum este plin sezon de constructii, numerosi cetateni aruncand resturile de materiale la tomberoane. Ei incalca legea, pentru ca ar trebui sa incheie un contract cu o firma de colectare a gunoiului. In aceasta luna, foarte multi bacauani vin acasa din strainatate, deci vor incepe lucrul la multe constructii. Astfel, ne asteptam la o avalansa de gunoi”, ne-a declarat Tomescu.
Stavarache este servit de doua ori pe zi
Strada Mihai Eminescu, pe care locuieste actual edil al orasului, Romeo Stavarache, este curata bec. Doua tomberoane de culoare galbena, situate strategic, undeva in fundul unei stradute, nu au pic de gunoi. Nici macar o bucata de hartie mototolita. Se vede de la distanta ca, aici, lucratorii SOMA, si-au facut treaba. Explicatia poate fi simpla: strada Mihai Eminescu se pare ca a devenit o zona rezidentiala si prioritara pentru SOMA, de cand primarul orasului se numara printre locatarii de aici.
Scris de Carmen SERBAN