2 noiembrie 2024

Crestere in ritm de melc a salariilor bacauanilor

Orice promisiune a politicienilor in privinta cresterii nivelului de trai trebuie tratata cu si mai mare circumspectie daca punem in balanta prognozele Comisiei Nationale de Prognoza.

Din numerosii indicatori economici care arata ca lucrurile nu vor merge tocmai bine, ne vom referi la salariul mediu net, care la nivel national va creste in 2014 doar cu 83 lei (1698 lei), in 2015 cu 75 lei (1773 lei), iar in 2016 cu 66 lei (1839 lei). Calculat in moneda europeana, la cursul de 4,5 lei, salariul mediu net peste trei ani va ajunge la 408 euro, cu 50 de euro mai mult decat in acest an.



Datele Comisiei Nationale de Prognoza (CNP) arata ca, si in viitor, cele mai mari salarii vor fi platite angajatilor care lucreaza in Capitala, cu 40% peste media nationala. In afara de Bucuresti, in 2015, cele mai mari salarii nete se vor plati in Gorj (1.945 lei), Arges (1.843 lei), Timis (1.811 lei).

Bacaul este printre codasele pe tara, intrucât salariul mediu net estimat este de numai 1.366 lei. La nivelul Regiunii Nord-Est, Bacaul este al doilea in privinta salariului mediu net din anul 2016, ultimul din perioada de prognoza a CNP, cu o suma estimata de 1416 lei. Pe primul loc este Iasi, cu 1696 lei, iar pe ultimul este Botosani, cu 1288 lei.

Cât vor creste preturile

Aceasta crestere salariala “fabuloasa” nu va insemna aproape nimic, daca luam in calcul evolutia inflatiei. Potrivit CNP, cresterea cumulata a preturilor de consum va fi, in urmatorii trei ani, de peste 12%.

Datele CNP trebuie luate cu rezervele de rigoare, intrucât in ultimii ani acestea au suferit numeroase modificari dupa ce criza economica a aruncat in aer cele mai optimiste prognoze, date in 2008.

Evolutii post-decembriste

Dupa aproape 24 de ani de capitalism, realitatea arata ca, din punctul de vedere al salariilor cel putin, am câstigat putin peste 20%, iar prosperitatea ramâne o notiune pur teoretica pentru majoritatea populatiei. Potrivit unui studiu realizat de economistul Bogdan Glavan, din 1990 si pâna in 2012, câstigul salarial mediu lunar net a crescut cu 22,5%, ceea ce inseamna un ritm mediu anual mai mic de 1%.

„22% este un randament pe care multa lume cauta sa-l obtina intr-un an, nu in 22 de ani. Bunastarea a crescut in ritm de melc datorita politicilor inapte sa aduca dezvoltare autentica, care au frânat acumularea de capital si cresterea productivitatii”, spune economistul Bogdan Glavan.

Mult mai transant a fost Martin Fartade, liderul liderul local al sindicalistilor afiliati la confederatia „Cartel Alfa”. Acesta ne-a declarat ca “salariile au evoluat astfel pentru ca nu s-au mai creat locuri de munca in industrie. In schimb, s-a dezvoltat foarte mult comertul, unde locurile de munca sunt prost platite”.

Potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica (INS), fata de luna octombrie 1990, indicele câstigului salarial real a fost de 122,9%, cu 2,5 puncte procentuale mai mare fata de cel inregistrat in luna iunie 2013. Indicele câstigului salarial real se calculeaza ca raport intre indicele câstigului salarial nominal mediu net si indicele general al preturilor de consum al populatiei, exprimat procentual.

De 2 bani sperante

Daca va gânditi ca in anii urmatori o veti duce mai bine, ca veti avea mai multi bani in buzunar si ca va veti putea permite sa platiti o rata mai mare la banca, ar fi bine sa va mai gânditi o data. Calculata in moneda europeana, la cursul mediu de 4,5 lei, cresterea salariala medie pe tara inseamna 22 de euro in plus.

Impartiti cei 103 lei la 12 luni si veti obtine 8,5 lei in plus la salariu/lunar. Echivalentul a doua pâini sau putin peste un litru de benzina. Nici macar de un pachet de tigari, pentru calmat nervii.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele știri

spot_img
Comandat de AUR Bacău, CMF 11240014
spot_img