27 decembrie 2024

A patra editie a „Let’s do it”. Bacauanii au iesit la curatenia de toamna

Timp de 364 de zile pe an, românii arunca gunoaie peste tot. Pentru curatenie este alocata doar a 365-a zi.

Sute de elevi, studenti si salariati au curatat toate zonele asa-zise turistice din Bacau si imprejurimi. Mii de tone de gunoaie (hârtie, plastic, sticla, textile) au fost adunate si transportate la Depozitul Ecologic al orasului.



Cam aceasta este „Let’s do it”, o initiativa cu origini baltice, prin care se doreste curatarea tarii de gunoaiele aruncate de cetateni. Anul acesta, a patra editia a „Let’s do it, Romania” s-a desfasurat sâmbata, 28 septembrie. O parte din participanti au fost voluntari, in general elevi si studenti, altii au devenit “voluntari” cu sarcina de serviciu.

Majoritatea participantilor si-au dat intâlnire in parcarea stadionului municipal din Bacau. Aici, echipele erau repartizate pe sectoare si au primit saci si manusi. In mijlocul voluntarilor, o eleva de clasa a noua, se ocupa de coordonarea activitatilor. „Am venit sa organizez proiectul „Let’s do it”, care este o miscare de ecologizare, desfasurata o data pe an. Am o echipa, am venit sa fac formulare cu echipele pe care le formam, dupa care le repartizam” – spune Maria Mare, de la CN Ferdinand I. Elevi de la colegiile din Bacau, scoli generale si studenti, jandarmi, angajati ai unor companii si-au luat echipamentul si zona de lucru si au plecat sa adune gunoiul.

„Suntem aici pentru a face curatenie in Bacau, pentru ca sunt foarte multe deseuri aruncate la voia intâmplarii” – spune Diana Chitic de la Colegiul Tehnic NV Karpen din Bacau. Elevii de la Karpen au primit sarcina de a curata terenul viran din zona Nord, de lânga Selgros. Deseurile sunt adunate selectiv: hârtie, metal, plastic.

„Ne-am adunat pentru a face intr-o singura zi ce nu s-a facut tot anul. Suplinim in acest fel lipsurile pe care administratia locala si cea judeteana nu reusesc sa le acopere prin efectivele proprii. Incercam in acest fel nu numai sa colectam deseurile ci sa facem si educatie” – a declarat FlorinSuciu, ecologist.

Liceenii de la Colegiul Economic au fost repartizati pe lacul Bacau II. Câtiva s-au urcat intr-o barca a Centrului Regional de Ecologie si au mers sa adune deseurile de pe insulele din mijlocul lacului. Altii au primit doua caiace si au inceput sa curete apa de pet-uri. Cei mai multi, insa, au luat la periat digul si au adunat gunoaiele lasate in urma de bacauani.

Alti elevi, de la Vranceanu sau Ferdinand, au mers in zona poligonului de la Gheraiesti, unde au adunat saci de deseuri. Sus, pe Magura au actionat elevii de la scolile generale, angajati de la Directia Silvica sau de la societati comerciale.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img