În zorii zilei de sâmbătă, 21 septembrie, Profesorul Anamia Gireadă a trecut la cele veșnice, după un an și jumătate de suferință nemeritată. Colegiul Național „Vasile Alecsandri” și învățământul băcăuan au fost astfel sărăcite de încă un dascăl excepțional, al cărui destin s-a legat strâns de ceea ce s-a numit performanță în domeniul Astronomiei și Astrofizicii în ultimii ani.
„Principiul pe care l-am aplicat în mod constant în profesia de dascăl a fost să obţin maximul cu elementele pe care le am la îndemână”, afirma însăși prof. Anamia Gireadă, de aceea, generațiile de elevi și colegii de cancelarie și-o amintesc ca pe un adevărat profesionist, care nu a precupețit niciun efort în încercarea de a transmite pasiunea pentru Astronomie și de a încuraja performanța în acest domeniu pe care îl iubea.
Profesorul de fizică Anamia Gireadă a devenit o constantă a corpului didactic de la Colegiul Național „Vasile Alecsandri” în anul 1988. De atunci și până în anul 2012, pasiunea sa pentru știință și cercetare s-a extins către Astronomie și Astrofizică, iar entuziasmul său a condus la rezultatele remarcabile obținute de elevii pe care i-a îndrumat, atât la olimpiadele școlare locale, naționale și internaționale, cât și la concursuri girate de NASA. Aceste reușite sunt cu atât mai impresionante, cu cât ele sunt obținute la o disciplină care nu se află printre cele care definesc programa școlară preuniversitară din învățământul românesc.
Forța pasiunii desăvârșește mințile curioase
Continua dorință de autoperfecționare a fost dovedită și prin faptul că la vârsta maturității a avut curajul, determinarea și puterea de a se apuca din nou de studiat, absolvind cu nota 10 un Masterat în domeniu. Având în vedere activitatea științifică, profesionalismul și rezultatele muncii sale, prof. Anamia Gireadă a deținut vreme îndelungată funcția de șef al Catedrei de fizică în cadrul Colegiului Național „V. Alecsandri”, a fost unul dintre reputații dascăli ai Centrului Județean de Excelență Bacău, metodist al Casei Corpului Didactic Bacău, iar în perioada 2007-2012 a fost unul dintre profesorii care au pregătit, la Călimănești, lotul olimpic lărgit al României pentru participarea la Olimpiada Internațională de Astronomie.
Elevii colegiului au putut beneficia de expertiza profesorului Anamia Gireadă în cadrul unui opțional pe care aceasta l-a propus și predat la clase, dar și prin intermediul Astroclubului „Orionidele”, pe care l-a înființat în școală și pe care îl frecventau nu doar elevii de la profilul real.
Cum succesul școlar necesită și mijloace didactice pe măsură, prof. Anamia Gireadă s-a luptat să doteze laboratorul cu aparatură și soft-uri specifice, cea mai importantă achiziție fiind un telescop performant, pentru obținerea căruia a avut sprijinul direcțiunii colegiului. Sunt notorii sesiunile de observații astronomice pe care le organiza în curtea școlii atunci când aveau loc fenomene astronomice importante, la aceste activități fiind invitați să participe atât elevii, cât și profesorii colegiului.
Monografia colegiului, realizată de prof. Marin Al. Preda, reține explicația succesului profesorului Anamia Gireadă, în viziune proprie. „Reţeta reuşitelor mele este următoarea: se ia o pătrime pasiune pentru fizică deşteptată încă de la vârsta de 12 ani, de un profesor de fizică preocupat de experimente, se condimentează cu sprijinul familiei, cu dorinţa de a «pătrunde tainele necuprinsului ascuns în adâncimi de întuneric…», se presară cu dăruirea unor dascăli din facultate, se adaugă interesul pentru domeniu manifestat de unii dintre elevii mei şi se amestecă timp de 25 de ani… restul vine de la sine!”
Pe aripile amintirilor
Vestea stingerii profesorului Anamia Gireadă le-a provocat o tristețe profundă tuturor celor de la „Alecsandri”, fie ei membri ai corpului profesoral, membri ai personalului nedidactic sau elevi.
Evocând imaginea colegei sale de catedră, prof. Liliana Aflorei, directorul Colegiului Național „V. Alecsandri”, evidențiază faptul că prof. Anamia Gireadă „a fost un adevărat profesionist, dar și un om sufletist, dedicat școlii, muncii sale și elevilor, un dascăl model, care și-a câștigat un loc binemeritat în elita învățământului băcăuan”.
„Vestea plecării dintre noi a doamnei profesoare Anamia Gireadă a căzut ca un trăznet. Bineînțeles, știam că este bolnavă, dar, am sperat că va câștiga și lupta aceasta, așa cum câștigase atâtea altele”, ne-a spus prof. Loredana Ghelasă, dir. adj. al CNVA. „Ce am admirat la ea a fost energia și sinceritatea care o însoțeau mereu. Nu stătea o clipă, mereu găsea noi posibilități de a-i capta pe elevii pe care i-a iubit atât de mult! A fost un profesor adevărat, care a știut să-i facă pe tineri să îndrăgească disciplina pe care a predat-o cu atâta dragoste.”
Prof. Vasile Cautiș, fostul director al CNVA, își amintește atât de spiritul combativ, cât și continua implicare în viața școlii a prof. Anamia Gireadă, considerând că aceasta „a fost o mare luptătoare, un om de acțiune și de echipă, iute la mânie, dar de fiecare dată a știut să lase loc de «buna ziua»”.
„Profesorul Anamia Gireadă ne-a impresionat cu tenacitatea, cu inteligența și cultura ei, cu verticalitatea umană și profesională, dar mai ales prin puterea cu care a înfruntat toate încercările vieții. N-am văzut om mai pozitiv, mai curajos și mai demn în lupta cu boala”, afirmă Daniela Harasemciuc, profesor de matematică în cadrul CNVA.
Prof. Eugen Elisei, îndelungată vreme coleg de catedră, își amintește de prof. Anamia Gireadă ca de „un om şi un profesor deosebit, iubită de elevi, colegi şi de cei care au cunoscut-o. Avea o inteligenţă ascuţită, pasiune pentru nou, umor şi o ironie fină. Ştia să spună o vorba bună, să îşi exprime sentimentele astfel încât să nu supere pe nimeni, şi să-i împace pe toţi. Ospitalieră, primitoare cu cei care o vizitau, sociabilă şi oricând gata să ajute pe oricine ar fi apelat la ea, şi-a atras de-a lungul timpului, numeroşi prieteni. Toţi aceştia îi vor duce lipsa, îi vor simţi absenţa, îşi vor aminti de ea de multe ori şi vor suspina în adâncul inimii lor, pentru că au pierdut pe cineva drag.”
„Doamna Anamia Gireada era o ființă plină de viață și energie, pusă mereu pe înfăptuiri și proiecte mari, un suflet tare, care nu se clătina ușor, cu o voință care mergea clar spre țelul propus, o profesionistă care nu se mulțumea cu puțin și căreia îi plăcea să guste împreună cu elevii ei aerul tare al vârfurilor educației. Felul ei înfocat, direct de a afirma un punct de vedere, curajul de a spune NU atunci când credea de cuviință, capacitatea de a accepta confruntarea directă asumându-și riscuri, dar și modul incandescent de a se bucura de momentele calde, sociale, mai vii ale colectivului, toate aceste culori sufletești ale colegei noastre ne vor lipsi. Pasiunea ei pentru stele, pentru astronomie a predat-o elevilor într-un mod în care i-a molipsit de iubire pentru Cosmos și tainele sale. Știu elevi care o venerau. Cu ei și prin ei, Anamia a privit, nu numai prin telescop, mereu mai sus, mereu mai departe”, susține prof. psihopedagog Lidia Blidariu.
Florența Popa, profesor de limba engleză la CNVA consideră că „Anamia Gireadă este acum în tot ce ceea ce a făcut pentru generații de tineri cărora le-a fost profesoară. Pentru că profesori ca ea, care au știut să investească în caracterul și în cunoștințele elevilor, nu mor niciodată. Ei durează în timp, rămân în actul creator al generațiilor ce-și urmează călătoria. Anamia rămâne printre noi, așa cum a fost: puternică, încrezătoare, iubitoare de adevăr, întotdeauna gata să ia atitudine împotriva imposturii intelectuale. În lecțiile ei, a demonstrat și cum să trăiești omenește până la sfârșit, în ciuda suferințelor supraomenești.”
Prof. Tatiana Rizan, care i-a fost colegă de cancelarie timp de 23 de ani, și-o amintește pe prof. Anamia Gireadă ca pe „un om care a reușit în viață numai prin muncă, o fire temperamentală care s-a impus printr-o pregătire deosebită, prin cinste și respect. Perfecționistă, ambițioasă, a vrut mereu să fie prima și a fost. Prin tot ce a făcut, a crescut prestigiul școlii românești. Un Om minunat, cu un caracter frumos, o prietenă adevărată, care avea pentru fiecare un cuvânt și un gând bun în momentele dificile. Greutățile nu au ocolit-o, dar nu s-a plâns. A trecut cu demnitate peste toate”.
Pentru prof. bibl. Maria Crețu, Anamia Gireadă va rămâne mereu o persoană „cordială, tonică, vitală, cu o minte iscoditoare și organizată, dăruită cu forță analitică și cu discurs incisiv, seducător, cu har de profesor capabil să împărtășească generos din zestrea ei de cunoaștere, cu voce respectată în CNVA”.
Peste toate cele ale vieții se așterne liniștea, iar în sufletele celor care au cunoscut-o, iubit-o și respectat-o pe Anamia Gireadă va dăinui amintirea ei.
Dragostea pe care le-a purtat-o tainelor Universului îmi aduce în minte câteva versuri eminesciene din poemul „La steaua”, atât de potrivite să descrie spiritul celei care a fost profesorul Anamia Gireadă: „Icoana stelei ce-a murit / Încet pe cer se suie; / Era pe când nu s-a zărit, / Azi o vedem, și nu e.”
Dumnezeu să-i odihnească sufletul în pace!
Prof. Ramona Mocanu, consilier educativ la Colegiul Național „Vasile Alecsandri” Bacău
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.