Problemele din sistemul de sanatate i-au determinat pe toti cei care activeaza in domeniu sa se uneasca si sa-si strige nemultumirile in cor. Se vorbeste chiar si despre declansarea unei greve generale, dar abia in luna noiembrie si numai dupa ce toate celelalte incercari de a-i determina pe responsabilii din Ministerul Sanatatii si Guvern sa-si intoarca privirea si catre ei nu-si vor atinge scopul.
In fiecare judet s-au incheiat acorduri de colaborare intre Sanitas, Colegiul Medicilor, Colegiul Medicilor Dentisti, Colegiul Farmacistilor si reprezentantii cadrelor medii si s-a stabilit calendarul protestelor.
Acest lucru s-a intâmplat si in judetul Bacau. Coalitia profesionistilor din Sanatate a decis ca protestele sa inceapa din data de 18 septembrie.
In fiecare zi, timp de doua saptamâni, intre orele 11.00 si 13.00, angajati din sase judete vor picheta Ministerul Sanatatii si Ministerul Finantelor Publice, iar daca aceste actiuni nu vor avea sorti de izbânda, pentru octombrie sunt programate mitinguri si marsuri, tot in Capitala.
„Angajatii din Sanatate din Bacau vor fi la Bucuresti in data de 23 septembrie pentru pichetare. Vor fi angrenate câte 100 de persoane pe zi, iar scopul nostru este de a trage un semnal de alarma. Nemultumirile sunt diferite de la o categorie profesionala la alta, dar sunt si doleante comune. Se solicita alocarea a 6% din PIB pentru ca sistemul de sanatate sa poata functiona la parametri normali. O lege a salarizarii pentru sistemul sanitar si renuntarea la intentia de a organiza spitalele in Societati cu Raspundere Limitata sau Societati pe Actiuni si pastrarea actualului statut” – spune Aurel Cretu – lider Sanitas Bacau.
„Principala noastra nemultumire este legata de faptul ca nu ni se respecta demnitatea profesionala si, nu in ultimul rând, suntem nemultumiti de faptul ca parerea Colegiului Medicilor nu este luata in seama, nu are rol decizional in ceea ce se intâmpla in Sanatate. Suntem consultati, ne spunem punctul de vedere dar nu este luat in considerare” – declara dr. Elena Stânga, presedinte Colegiul Medicilor Bacau.
Rezidentii abia astept sa plece
In cadrul acestor actiuni, se vor cere si salarii mai mari pentru medicii rezidenti. Este stiut faptul ca ei muncesc pe lefuri foarte mici, parintii lor fiind nevoiti sa-i sustina financiar chiar si dupa ce se angajeaza. Pentru ca multi dintre ei ridica o leafa ce depaseste putin salariul minim pe economie, nu se gândesc decât sa termine rezidentiatul si sa plece in strainatate, România ramânând astfel fara specialisti.
Spre exemplu, la Spitalul Judetean Bacau sunt 32 de medici rezidenti care urmeaza specializari intre 3 si 7 ani, in functie de complexitate, iar salariile lor sunt cuprinse intre 900 si 1.300 de lei.
Ministrul Sanatatii ii invita la discutii
Protestele anuntate de lumea medicala l-au luat prin surprindere pe ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, care in aceasta perioada participa la dezbateri publice pe tema unui set de proiecte de legi pentru reformarea sistemului si considera ca actiunile nu sunt justificate. Ba mai mult, se declara deschis dialogului.
„Asigurarea unui nivel de venituri decent pentru medici si personalul medical, gasirea unor solutii privind finantarea sistemului, precum si pentru cheltuirea eficienta a banilor publici sunt preocupari pe care Ministerul Sanatatii le împartaseste, la fel ca întreaga lume medicala, ca întreaga societate româneasca”, a spus Nicolaescu. Ministerul Sanatatii solicita ca orice manifestare a lumii medicale sa nu afecteze cetatenii.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.