15 noiembrie 2024

Cine masoara terenurile din judet? Primarii sunt la mâna „cadastristilor!”

O lege aparuta in luna mai – 165/2013 – obliga autoritatile sa intocmeasca situatia tuturor terenurilor libere si sa transmita datele Institutiei Prefectului in 180 de zile. Scopul este finalizarea procesului de retrocedare a proprietatilor luate abuziv de regimul comunist.

Bacaul sta bine, in acest moment, fiind indepliniti aproape toti pasii prevazuti de lege: in iulie, prin Ordinul emis de Claudiu Serban, prefectul judetului, au fost constituite comisiile locale de inventariere, acestea au tinut sedinte de lucru, primariile le-au asigurat logistica, OCPI a facut instruiri etc. Exista insa si o sarcina care da mari batai de cap autoritatilor: incheierea contractului cu un expert autorizat sa efectueze masuratori.



In cinci dintre cele 93 de unitati administrativ-teritoriale (UAT), „cadastristul” e angajatul primariei. In celelalte 88, primariile ar fi trebuit sa incheie contract cu o persoana fizica autorizata sau o firma de cadastru, insa doar 40 la suta dintre ele au reusit.

Termen limita: 12 septembrie!

Marea problema a primarilor este costul masuratorilor. Tarifele pretinse de experti sunt foarte mari, iar edilii nu au bani de ajuns sau nu au deloc deoarece nu au prins in buget aceste cheltuieli. Topografii le cer 10, 15 sau 20 de lei/ha, ceea ce poate insemna, in total, 70.000 de lei (700 de milioane de lei vechi).

„La o prima discutie cu o firma, ni s-a spus ca ne va costa 1-1,5 miliarde de lei vechi. Prefectura trimite adrese, dar noi nu avem acesti bani”, arata Gioni Craciun, primarul din Livezi. Unii experti cer 35 – 50 de lei/ha. Pe de alta parte, topografii se feresc sa faca contract cu UAT-urile din cauza ca se tem ca nu vor fi platiti.

Termenul stabilit de Prefectura Bacau pentru incheierea contractelor este 12 septembrie. Prinsi la mijloc, intre lege si tocmeala, intre presiunile Prefecturii si pretentiile cadastristilor, edilii se simt neputinciosi. Au cerut bani de la CJ Bacau, apoi de la Prefectura, iar acum asteapta sa fie amendati. Sanctiunile stabilite de Legea 165 merg pâna la 10.000 de lei.

„Inteleg ca exista si greutati in unele comune, dar trebuie gasite solutii pentru a aplica legea, a declarat Claudiu Serban, prefectul judetului. Eu le-am sugerat primariilor care nu au bani sa negocieze cu expertii ca plata sa se faca in trimestrul I, din bugetul pe 2014.”

„Sunt unele greutati la contractarea de catre UAT a specialistului in cadastru, dar cred ca situatia se va rezolva. In judetul Bacau sunt 24 de firme si 120 de persoane fizice autorizate de ANCPI sa efectueze masuratori” – spune Claudiu Serban, prefectul judetului Bacau.

„Noi avem un inginer de fond funciar, dar nu avem aparatura necesara in topometrie. Pentru a contracta servicii, nu sunt bani. De altfel, exista o lege care ne interzice sa angajam cheltuieli daca avem arierate, iar noi avem datorii de 6 miliarde de lei vechi” – a declarat Gioni Craciun, primarul comunei Livezi.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014