14 noiembrie 2024

Schimbare majora la admiterea la liceu

Decizia de modificare a fost luata in urma unei ample analize care a scos la iveala faptul ca in multe judete elevii au note mari in gimnaziu dar la Evaluarea Nationala rezultatele lor nu mai sunt la fel de bune. Astfel, s-a decis ca media de la Evaluare sa aibe o pondere de 75%. Si Bacaul se numara printre judetele cu probleme, iar oficialii din Ministerul Educatiei vorbesc de lispa exigentei profesorilor la clasa. Sunt copii din mediul rural care au terminat clasele V-VIII cu medii peste 8.00 si nu au obtinut nici macar media 4.00 la Evaluarea Nationala.

Pentru anul scolar 2013 – 2014, calculul mediei de admitere la liceu va fi diferit. Decizia ii apartine Ministerului Educatiei Nationale care a decis ca proportia mediei celor patru ani de gimnaziu sa fie de doar 25%, adica la jumatate fata de proportia actuala, iar media obtinuta la Evaluarea Nationala din clasa a VIII-a va avea o pondere de 75% în calculul mediei finale, cu 25% mai mare decât in prezent.



Sefii invatamântului motiveaza dicizia prin faptul ca s-au constatat diferente majore intre mediile obtinute de elevi in gimnaziu, medii mari, si cele de la Evaluarea Nationala, medii mici. „Cele mai multe situatii (59,52% din unitatile de învatamânt) releva diferente de 2 pâna la 2,5 puncte între felul în care au fost evaluati elevii pe parcursul gimnaziului si media de la evaluarea nationala a acestora”, se arata in comunicatul Ministerului Educatiei.

Ruptura între cele doua tipuri de evaluare a fost identificata în 25 de judete printre care si Bacaul, cele mai mari diferente fiind in sase judete iar un raport normal s-a inregistrat doar in Bucuresti si Braila.

Controale in scoli

Pentru a afla ce se intâmpla in scoli, oficialii din minister anunta controale in judetele unde elevii au obtinut note mari in cursul anilor de gimnaziu dar nu s-au mai descurcat la fel de bine si la Evaluarea Nationala.

„Toate unitatile de învatamânt unde diferentele de notare sunt mari sau unde numarul de elevi cu medii de promovare a fost scazut vor fi monitorizate în mod constant”, se mai arata in comunicat. Asta si pentru ca 35.000 de elevi, din totalul celor care au sustinut Evaluarea Nationala in 2013 nu au reusit sa obtina nici macar media 5.00. (Geta P.)

„La nivelul inspectoratelor si la nivelul fiecarei scoli vor fi realizate planuri, sub coordonarea ministerului, pentru cresterea ratei de promovare, pentru cresterea mediilor din cei patru ani si a mediilor din evaluarea finala, precum si pentru reducerea acestei discrepante din procesul de
notare. Conducerea fiecarei scoli va fi evaluata, începând din anul scolar 2013 – 2014, în functie de cât de bine reuseste sa îmbunatateasca acesti indicatori” – a declarat Remus Pricopie – ministrul Educatiei

Profesorii din mediul rural nu sunt exigenti

Potrivit analizei efectuate de Ministerul Educatiei pentru judetul Bacau media mediilor de absolvire a gimnaziului a fost 8,53 in vreme ce media mediilor de la Evaluarea Nationala de doar 6,65, diferenta dintre cele doua rezultate fiind in medie de 2,01. Cea mai mare diferenta este de 4,44 puncte si s-a inregistrat la Scoala Gimnaziala nr. 1 Slobozia. Aici, cei 10 elevi care au sustinut Evaluarea Nationala au obtinut in medie abia nota 3,49, chiar daca media mediilor de absolvire a fost de 8,14.

Diferente majore au fost constatate si la Scoala Gimnaziala nr. 1 Valea Seaca, Scoala Gimnaziala nr. 7 Tg. Ocna si Scoala Gimnaziala Nr. 1 Tarhausi. Profesorii sunt exigenti, si s-a observat acest lucru si in analiza ministerului, la Scoala nr. 10 Bacau, Colegiul National „Ferdinand I” Bacau, C.N. „Vasile Alecsandri” Bacau si Scoala „Spiru Haret” Bacau, unde diferentele dintre notele de la clasa si cele de la Evaluare sunt foarte mici.

„Analiza a relevat ca exista scoli la care, în medie, rezultatele la Evaluarea Nationala sunt mai bune decât cele obtinute pe parcursul anului scolar, ceea ce indica exigenta pe parcursul anului scolar si corelarea notelor cu nivelul real al elevilor. Exista însa si scoli la care rezultatele la Evaluarea Nationala au fost mult mai slabe decât cele obtinute, în medie, la clasa. Aceasta poate indica lipsa de exigenta, usurinta în acordarea notelor mari, ceea ce nu poate decât sa dauneze elevilor care, în acest fel, nu îsi cunosc nivelul real” – sustine Ministerul Educatiei.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014