Aproape 2.000 de absolventi s-au inscris la somaj. Desi primesc o indemnizatie de numai 250 lei, se bucura de ea. Multi nu au nicio speranta ca vor gasi de lucru in meseria lor. Vor, totusi, sa se recalifice.
N-au nicio idee despre cum va arata viitorul lor. Anii de liceu au devenit o amintire, multi dintre ei au ratat si a doua sesiune de la bac si acum s-au trezit ca nu stiu incotro sa o ia. Asa ca, deocamdata, drumul cel mai sigur este cel spre agentia de forta de munca. Pentru ei, momentan, ajutorul de somaj este singura speranta de care se pot agata ca de un colac de salvare. „250 lei nu sunt mare lucru, dar macar acestia sunt banii nostri.
Pentru noi conteaza, pentru ca nu avem alta sursa de venit”, ne-au marturisit toti absolventii pe care i-am intervievat ieri, 3 septembrie, pe holurile Agentiei Locale pentru Ocuparea Fortei de Munca Bacau. De la inceputul verii, zilnic, holurile acestei institutii sunt pline de absolventi de liceu. Nu aspira sa urmeze cu orice pret o facultate, desi sunt convinsi ca in meseria pe care o au nu-si vor gasi un loc de munca. Se multumesc, pentru moment, cu indemnizatia de somaj si, daca va fi nevoie, se vor reprofila, dar nu in orice profesie, chiar daca le-ar da sanse mult mai mari de angajare. Totusi, este de apreciat dorinta lor de a munci.
„Eu am absolvit Colegiul „Henri Coanda”, specialitatea stiintele naturii, si sunt constienta ca nu am nicio perspectiva de a lucra in acest domeniu, ne spune Madalina Mihaela Tataru. Accept orice, numai sa am de lucru, totusi, nu in industria confectiilor. Initial, am vrut sa fac un curs de lucrator in comert, dar cred ca, pâna la urma, voi opta pentru meseria de ospatar.” Nici Anca Tolontan nu este convinsa ca va avea norocul sa profeseze ceea ce a invatat in liceu:
„Eu am absolvit Colegiul Tehnic Letea si sunt tehnician in industria alimentara. Dar orice mi se va oferi de la agentia de forta de munca, nu voi refuza.” Altii, insa, nu au luat inca o hotarâre. „Eu am terminat filologia la Colegiul Pedagogic < 14 la suta din totalul somerilor Oferta va fi comunicata tuturor agentiilor si punctelor de lucru din teritoriu, astfel ca somerii se pot prezenta la cel mai apropiat pentru a vedea ce locuri de munca sunt disponibile”, ne-a spus Octavian Ticau, sef serviciu in cadrul AJOFM Bacau. Dar aceasta institutie nu asigura numai servicii de consiliere si mediere pe piata muncii a somerilor aflati in evidenta ei. Le da posibilitate acestora sa se califice, recalifice, perfectioneze ori specializeze. AJOFM este autorizata sa organizeze cursuri de formare profesionala in 17 meserii. Pentru toti somerii inscrisi in baza ei de date, cursurile sunt gratuite.
Ieri, in baza de date a Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Bacau se aflau nu mai putin de 1.957 absolventi ai promotiei 2012-2013. Ei reprezinta 14 la suta din totalul somerilor (14.011persoane). Pentru a veni in ajutorul lor, in ziua de 27 septembrie, la Muzeul de Istorie „Iulian Antonescu”, AJOFM Bacau va organiza o bursa a locurilor de munca destinata special absolventilor. „Pentru aceasta bursa vom contacta peste 500 de agenti economici si estimam ca vor fi ofertate intre 800 si 1.000 de locuri de munca.