Proprietarii de pasari si de animale sunt obligati sa le vaccineze impotriva pseudopestei si a rabiei. Masura a fost anuntata de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) si se efectueaza, incepând din aceasta toamna, in scop profilactic. Prin urmare, medicii veterinari de libera practica urmeaza sa se deplaseze la gospodariile particularilor pentru adminstrarea vaccinului, costul acestuia urmând a fi suportat de catre proprietarii animalelor.
„Vaccinarea profilactica a pasarilor din gospodariile populatiei se efectueaza individual, in mod obligatoriu, la toate categoriile de pasari, de doua ori pe an: primavara, la tineret si toamna, la tot efectivul. In prima etapa, au fost vaccinate peste 183.000 de pasari, dintr-un total estimat de circa 280.000”, a declarat Gheorghita Vlad, directorul Directiei Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Animalelor (DSVSA) Bacau.
Totodata, vaccinarea profilactica a cânilor si a pisicilor din gospodariile populatiei contra turbarii se efectueaza obligatoriu in perioada noiembrie-decembrie. Pâna in prezent, in tot judetul, au fost vaccinati antirabic, la cerere, aproape 1.000 de câini si 138 de pisici, aceeasi procedura aplicându-se in cazul a peste 900 de câini comunitari. Mai retinem si faptul ca, in a doua parte a anului, se fac testari, de data aceasta pe cheltuiala statului, la bovine, in scopul depistarii tuberculozei.
Sunt incluse in acest program circa 60.000 de capete din gospodariile particularilor, exceptie facând animalele gestante in ultima luna, cele care abia au fatat sau cele bolnave. Detinatorii de animale care refuza vaccinarea profilactica a animalelor din gospodarii risca amenzi cuprinse intre 400 si 800 de lei.