Pentru prima data, la Spitalul Judetean de Urgenta Bacau s-a efectuat o interventie de prelevare de organe de la un pacient aflat in moarte cerebrala. Familia barbatului a acceptat donarea si, din acel moment, a inceput o actiune contracronometru. Au venit echipe de medici de la Iasi si Bucuresti, iar cu sprijinul cadrelor medicale din Bacau s-au prelevat ficatul, rinichii, corneele si grefe de piele.
Miercurea trecuta, la Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Judetean Bacau a fost adus un barbat, in vârsta de 58 de ani, dintr-o comuna din judet, in coma cerebrala in urma unui accident vascular. Era un pacient oarecare pentru medicii care au facut tot posibilul sa-i salveze viata. Nimeni nu avea, insa, sa stie la momentul respectiv ca acel om avea sa salveze la rândul sau nu o viata ci mai multe.
„Pe parcusul internarii starea pacientului s-a deteriorat iar in data de 1 septembrie s-a declarat moartea cerebrala. Am avut atunci o discutie cu familia daca este de acord cu donarea organelor. Au discutat acasa si si-au dat acceptul, dorind in schimb discretie totala”, a spus asistentul sef Iulian Direa, de la Sectia Anestezie Terapie Intensiva si coordonator de transplant la Spitalul Judetean de Urgenta Bacau.
Prelevarea a durat câteva ore bune
Din momentul in care familia si-a dat acordul a inceput procedura de prelevare. La Bacau au ajuns echipe de medici de la Iasi si Bucuresti care au intrat in sala de operatie Asta numai dupa ce mai multe fiole cu sângele pacientului au plecat catre centre de transplant pentru a se gasi pacienti compatibili. In final, s-au prelevat ficatul, rinichii, corneele si grefe de piele. Duminica, aproape de miezul noptii, o echipa a plecat cu ficatul, un rinichi si grefele la Bucuresti, iar medicii din Iasi cu celalalt rinichi si corneele.
Comisia de transplant de la nivelul Spitalului Judetean Bacau a fost infiintata la inceputul acestui an prin ordin de ministru si acesta a fost primul pacient care a devenit donator. Specialistii sunt constienti ca pot fi situatii in care familia, din convingeri religioase, sa nu fie de acord cu donarea. In urma cu cinci ani a mai existat o incercare de prelevare de organe, dar rudele s-au razgândit in ultima clipa.
„Este pentru prima data când in Spitalul Judetean de Urgenta Bacau se efectueaza o prelevare de organe. Coordonatorul de transplat al unitatii noastre a facut apel catre centrele din tara si astfel aceasta actiune s-a putut incheia cu succes. Au venit echipe de la Iasi si Bucuresti, iar organele au ajuns tot in zonele respective. Speram ca pe viitor sa fim si mai operativi” – spune Dan Stoica – manager SJU Bacau.
„Nu pot decât sa multumesc familiei care dincolo de tristetea momentului a inteles ca poate salva vieti. Fiecare pacient are o evolutie aparte si cel mai dificil este mentinerea pacientului in aceeasi parametri pe toata durata interventiei de prelevare pentru ca organele sa fie viabile. Echipa Sectiei ATI s-a descurcat extraordinar” – a declarat asis. sef Iulian Direa – coordonator transplant – SJU Bacau.
Un rinichi a ajuns la un barbat din Botosani
Rinichiul preluat de echipa de la Iasi a ajuns, ieri, in urma unui transplant, la un barbat, de 53 de ani, din Botosani. Acesta facea dializa de patru ani si se afla pe lista de asteptare de mai bine de doi ani.
Subprefectul – pacient a trait agitatia evenimentului
Internat in spital in urma unei interventii chirurgicale complexe la piciorul drept, subprefectul Dorian Pocovnicu a trait agitatia acestei premiere. Aflat la doar câteva saloane distanta de blocul operator a fost martor la mobilizarea de forte si la emotiile traite de toti cei implicati in aceasta actiune.
„Am vazut cum toate echipele de medici si asistenti au participat activ si cu interes la operatiunea din sala de operatie. Este o premiera pentru Bacau si imi doresc ca asemenea evenimente medicale sa devina o obisnuita in practica spitalului, la fel cum imi doresc ca si mentalitatea bacauanilor fata de donarea de organe sa se schimbe”, a declarat subprefectul Dorian Pocovnicu, care va mai sta pe tusa administratiei locale cel putin o luna.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.