Revolutia bunului-simt. Episodul 7.
Masurile de sprijinire a persoanelor cu handicap fac parte din programul de aderare la UE al Guvernului Tariceanu. Din 2007, acestea sunt obligatorii. Toate au acelasi obiectiv: integrarea sociala a persoanelor cu nevoi speciale. Ce a facut, in acest sens, administratia Stavarache? A inchis singurul centru de zi din Bacau destinat adultilor cu afectiuni neuropsihice.
Respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilitati, asigurarea unui cadru care sa le permita sa socializeze si sa-si dezvolte aptitudinile, asigurarea unor venituri decente, care sa nu-i transforme in muritori de foame doar din "vina" de a fi dobândit sau a se fi nascut cu un handicap fac parte din Conventia Natiunilor Unite, semnata, dupa 2007, de toate statele Uniunii Europene. Masurile destinate persoanelor cu nevoi speciale converg spre crearea unui cadru care sa le permita sa traiasca aproape normal. In lipsa lor, sunt condamnate la izolare si mizerie. Pentru administratia bacauana, aceste obligatii nu au nicio valoare. Nu numai ca nu a infiintat nicio unitate de asistenta pentru adultii cu dizabilitati, dar a inchis Centrul de Zi "Armonia", singurul din municipiul Bacau in care persoanele cu afectiuni psihice se puteau intâlni si desfasura diverse activitati. Unitatea a fost infiintata cu fonduri PHARE, in baza unui proiect depus de dr. Ovidiu Necula, directorul CRRN Racaciuni, si avea 4 salariati. Cât de costisitoare trebuie sa fi fost functionarea centrului pentru ca Romeo Stavarache sa-si doreasca sa faca economie inchizându-l? Primariile rurale, asociate in GAL-uri, au ca prioritate infiintarea de centre sociale, alaturi de investitiile in drumuri si scoli. Primaria Bacau, in schimb, arunca la gunoi proiectele initiate de altii.
Parteneriate cu ONG-urile
Ca Primariei Bacau nu-i pasa de persoanele cu dizabilitati o demonstreaza si faptul ca in bugetul pe 2012 nu a prevazut niciun leu pentru indemnizatiile acestora. Pentru candidatul independent Dumitru Sechelariu, respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilitati este o prioritate. Omul de afaceri si-a propus sa infiinteze centre de tip "respiro", centre rezidentiale si, in acelasi timp, sa sprijine organizatiile neguvernamentale care deruleaza proiecte sociale. Pentru ca, din pacate, finantarea acestora este un alt punct nevralgic al administratiei actuale. ONG-urile au trait, in ultimii patru ani, o realitate dureroasa: sumele alocate in baza Legii 350 au devenit tot mai mici, iar criteriile de acordare a fondurilor nu au avut legatura cu nevoile comunitatii bacauane, ci cu interesele de grup. In timp ce toate asociatiile din domeniul social au primit, la un loc, 471.000 de lei, in alte sectoare s-au alocat 11,6 milioane.
Pentru anul 2012, Primaria Bacau nu a prevazut in buget niciun leu pentru indemnizatiile persoanelor cu dizabilitati
Una dintre asociatiile care a cerut zadarnic ajutor este cea a nevazatorilor. Sediul ANR Bacau a fost construit cu sprijinul primarului Dumitru Sechelariu, in mandatul 2000-2004. De atunci, ANR nu a mai existat pentru primarie. La intâlnirea cu Dumitru Sechelariu, nevazatorii i-au cerut din nou sprijinul. De ani de zile, au nevoie de o sala de popice. Solicita macar "o bucatica de teren aici, in apropiere de sediu", ca sa faca doua piste. Ei, cei care pot realiza o expozitie cu medaliile si diplomele lor, nu au fost auziti de administratia Stavarache. "Promit, aici, ca in urmatoarea etapa veti avea cele doua piste sau o pista complexa, din banii Primariei Bacau", le-a spus candidaul independent Dumitru Sechelariu, la intâlnirea de vinerea trecuta. Iar membrii ANR s-au bucurat: stiu ca se va tine de cuvânt.
Masuri destinate persoanelor cu dizabilitati si asociatiilor acestora:
1. Redeschiderea centrelor rezidentiale pentru persoanele cu dizabilitati psiho-motorii, inchise de Primaria Bacau in ultimii ani.
2. Infiintarea unui nou centru care sa le ofere persoanelor cu dizabilitati conditii specifice, in care acestea pot petrece – in deplina siguranta – câteva ore pe zi, in timp ce familia se ocupa de treburile zilnice.
3. Constituirea unor parteneriate cu ONG-urile acreditate din domeniul social, in vederea externalizarii anumitor servicii aflate in subordinea Primariei Bacau. In baza unor protocoale stricte, ONG-urile vor presta servicii sociale, asa cum prevede legislatia in vigoare.
4. Acordarea de sponsorizari, in baza Legii 350/2005, pe criterii de performanta clar stabilite.
5. Asigurarea de ABONAMENTE GRATUITE la TRANSPORTUL IN COMUN, valabile pe toate traseele, pentru persoanele cu dizabilitati si asistentii personali ai acestora.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.