8 ianuarie 2025

Exportul de democratie in tarile cu rezerve petroliere

Dupa ce s-a rezolvat situatia din Iraq, tara acuzata ca ar pregati in secret arme de distrugere in masa, iata ca vine rândul Siriei sa intre in vizorul comunitatii internationale pe motiv ca ar fi folosit arme chimice pentru a ucide rebelii.

Drept este ca, in ciuda cautarilor, niciun expert n-a reusit sa gaseasca vreodata macar un capat de ata radioactiv in Iraq, ca sa nu mai vorbim de arme nucleare. Dar asta nu a contat prea mult; tara a fost „pacificata”, iar resursele de petrol „securizate” pentru a fi importate la pret modic de SUA. A urmat exportul democratiei in Tunisia si Egipt.



Coincidenta sau nu, ambele tari sunt exportatoare de petrol. Regimurile respective au fost schimbate, insa situatia ramâne critica. Desigur, asta nu impiedica in vreun fel exploatarea petrolului. Cu Siria e mai dificil putin.

Tara exportatoare de petrol, Siria rezista inca presiunilor politice si militare de schimbare a regimului politic. Pentru cât timp, nu se stie, dar, cu siguranta se vor gasi solutii pentru democratizarea petrolului sirian.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img