Cu o generoasa initiativa de a promova produsele traditionale pe plan local dar si pe piata Uniunii Europene, Clubul din Asau a gazduit recent, in aceasta calduroasa luna, prima editie a Târgului expozitional de produse si obiecte traditionale ”Valea Muntelui”.
Initiativa organizarii acestei manifestari a apartinut presedintelui Institutului pentru Dezvoltare si Promovare, Adrian Gheorghe (ce vrea sa organizeze astfel de târguri la Brasov, Sighisoara, Constanta dar si la Londra, Bruxelles, Paris si Viena) si managerului Grupului de Actiune Locala “Valea Muntelui”, Vlad Ochiros. La deschiderea acestei inedite manifestari primarul comunei Asau, Constantin Radulescu, si-a exprimat bucuria pentru organizarea târgului, care e asemeni celor la care a fost prezent in tari ale Uniunii Europene.
Ing. Vasile Aichimoaie, directorul Camerei Agricole Judetene Bacau a declarat: ”Felicit initiativa tinerilor care au organizat aceasta prima editie a «Târgului de produse si obiecte traditionale» de la Asau. Este un lucru esential in a promova aceste produse. Degeaba facem produse bune daca nu le promovam si nu stie lumea de noi. Asa putem depasi anumite goluri si ma bucur ca s-a organizat acest târg.”. Un cuvânt de salut la deschiderea târgului a rostit si Cornel Pricopie, directorul Centrului de Afaceri si Expozitii Bacau, care i-a invitat pe expozantii prezenti cu produse sa participe la expozitia similara care va avea loc la Bacau, in zilele de 3 – 6 octombrie.
Târgul de la Asau a adunat expozantii de produse alimentare traditionale cât si mestesugarii si comerciantii de obiecte de artizanat de cele mai diverse categorii, intre ei fiind si cei care realizeaza mobilier de gradina. Cu multe din delicioasele produse alimentare traditionale ale zonei au participat la acest târg si membrii Asociatiei Crescatorilor de Animale “Valea Muntelui” din Agas.
Produse prezentate si in strainatate
Dupa cum ne-a declarat Marioara Merlusca, presedinta acestei asociatii, “in anul 2011 s-a reusit certificarea a 10 produse traditionale, pe care le pregatim, intre acestea fiind: brânza de vaca in custiug de brad, brânza de oaie in besica, unt zbatut obtinut manual, urda acra, pastrav afumat, pasta tare din brânza si altele. Cu aceste produse am participat atât la manifestarile din tara (cum ar fi la Festivalul Meseriilor de Munte de la Zarnesti – jud. Brasov), cât si in strainatate, fiind prezenti atât cu produse dar si cu animale vii la Chambery (in Franta), ca membri ai Asociatiei «Euromontana».
Francezii au apreciat produsele noastre. De asemenea, suntem invitati la diferite evenimente care se organizeaza in tara si ne putem mândri ca am concurat cu vestita brânza de Bran”. Marioara Merlusca ne-a prezentat “secretul” obtinerii brânzei in coaja de brad: “Dupa ce se opareste coaja, brânza gata preparata (obtinuta din cheag natural), se introduce in coaja, careia i se da o forma, fiind cusuta. Astfel brânza imprumuta in timp de câteva zile aroma bradului si trebuie pastrata la rece si ferita de umezeala”. Intre cei mai destoinici membri ai Asociatiei “Valea Muntelui” din Agas au fost evidentiati Livia si Cristina Merlusca, Dorina Vrânceanu, Maricela Manole, Sebastian Negru, Nicusor Cernea, Lucian Burlacu si Liviu Corbu, o generatie tânara fiind gata de a prelua stafeta.
La târgul de la Asau au mai expus produse traditionale Rodica Ferchiu (prezenta la foarte multe manifestari de gen din tara), Virgil si Nutica Hromadnic (din Comanesti, cu toate sortimentele de miere de albine, de la cea obtinuta din rapita, salcâm la cea poliflora si de floarea soarelui), Silvia Spoiala (patiser din Dofteana, cu cozonac de casa si cu “placintute poale-n brâu”) si altii. Madalina Laslau, asistent – manager la acest târg, a declarat ca in cadrul celor trei zile ale Târgului de la Asau au fost prezenti 19 expozanti, cu produse traditionale si ecologice care vor fi promovate si pe internet. Prin astfel de manifestari producatorii vor fi mai cunoscuti si vor avea desfacere la produse, ajutând astfel economia locala.