Locuitorii de pe strada Oituz 59 sunt revoltati pentru ca in curând nu vor mai avea spatiul verde din fata blocului. Aleea, si asa ingusta, de doar trei metri, se va transforma intr-o cale de acces spre Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara. Institutia a intrat in posesia cladirii pentru care pâna acum a platit chirie, achizitionând-o de la Conextrust. Vânzatorul s-a angajat la momentul incheierii tranzactiei ca va asfalta portiunea de drum, lucru pe care il va realiza mai ales ca Primaria Bacau i-a emis deja o autorizatie de constructie.
Pentru 5,2 milioane de euro, firma bacauana Conextrust a vândut anul trecut cladirea sa Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara. Dupa ce intr-o prima faza ANCPI nu facuse plata si a fost executata silit, pâna la urma institutia a intrat in posesia cladirii. "Sediul este acum in proprietatea ANCPI. De când s-a facut plata ne-a fost dat in administrare si nu mai achitam chirie", a explicat Liviu Miroseanu, directorul institutiei bacauane.
Acesta sustine ca la incheierea tranzactiei au fost mai multe clauze in contract. Acum, Conextrust trebuie sa o respecte pe cea privind asfaltarea caii de acces din strada Oituz pentru ca angajatii sa ajunga la o statie de autobuz.
O alee prin curtea unui bloc
Strapungerea care ar trebui sa devina o cale de acces ar urma sa fie construita chiar prin curtea unui bloc, la limita unei proprietati private. Chiar daca este ingusta si oamenii ar cobori din bloc direct in strada, Primaria Bacau a emis in luna martie 2012 o autorizatie de constructie pentru Conextrust, care va suporta cheltuielile cu asfaltarea. Este vorba de suma de 38.374 de lei. Autorizatia este valabila 12 luni.
Oamenii care locuiesc in bloc se intreaba cum au emis oamenii din primarie autorizatia. "Noua nu ni s-a cerut acordul, desi ne-ar afecta direct. Nu se respecta nici o norma in vigoare legata de drumuri. In plus, structura blocului va fi afectata si ar urma sa fie darâmate si boxele care sunt proprietate privata. Oficiul de Cadastru are deja o iesire in IS Sturdza. De ce sa aiba doua, in conditiile in care de 50 de ani nu s-a amenajat nimic aici?", se intreaba oamenii. Acestia sustin ca suma mare de bani aflata la mijloc este probabil ceea ce face ca drepturile locatarilor sa nu mai fie respectate. In conditiile in care firma bacauana nu asfalteaza aceasta portiune, ar putea fi nevoita sa returneze banii ANCPI.
„Autorizatia este emisa corect”
Dragos Luchian, viceprimar, sustine ca nu are dubii cu privire la modul in care a fost eliberata autorizatia de constructie. "Daca autorizatia a fost emisa cred ca s-a facut corect. Nu are de ce sa nu fie asa. Daca va fi o strada ingusta va avea probabil sens unic. Traficul nu va fi asa de mare daca va deservi Oficiul de Cadastru si nu ar trebui sa fie probleme pentru locatari", a declarat viceprimarul.
Patronul firmei Conextrust, Viorel Rusu, nu a putut fi contactat pentru a oferi un punct de vedere.
Exista cazuri asemanatoare
In luna septembrie anul trecut, proprietarii apartamentelor din blocurile 46 si 48 de pe Aleea Parcului ne-au semnalat faptul ca s-au trezit, in câteva zile, cu o alee betonata pe spatiul verde. Copacii, arbustii si florile pe care le ingrijeau de ani de zile au fost sacrificate pentru a face loc unei cai de acces spre o singura proprietate, un teren de aproximativ 200 de metri patrati. „Terenul acesta are o iesire pe strada Vasile Alecsandri", spunea la acel moment Elena Copacel, proprietara unui apartament din blocul 48. "Nu intelegem de ce a trebuit, cel care il detine, sa distruga spatiul verde, cu autorizatie de la primarie, pentru a-si face inca o cale de acces. Noi, locatarii care am cumparat cu zeci de ani in urma teren aici si am construit blocurile pe banii nostri, nu aveam dreptul ca aceasta bucatica din domeniul public sa ramâna spatiu verde?”. Si locatarii din blocul 44 au trecut printr-o situatie asemanatoare.Si pe lânga imobilul lor a fost amenajata o alee de acces, iar proprietarul terenului a montat si o poarta.
Andreea Gavrila