Tinerele care sperau sa devina mame cu ajutorul procedurii de fertilizare in vitro, dar care nu au bani sa-si plateasca intregul tratament, mai au de asteptat. Ministerul Sanatatii a anuntat ca a oprit finantarea programului national, din lipsa de bani.
Mai grav este ca autoritatile si clinicile in care se efectueaza aceasta procedura au aprobat deja dosarele la sute de cupluri, multe si din Bacau, iar in multe cazuri procedura este in desfasurare, pe partea de analize, ecografii si tratamente medicamentoase de stimulare, care sunt suportate de pacienti si care costa peste 1.000 de euro. Bani care sunt aruncati pe Apa Sâmbetei, daca nu este imediat efectuata si procedura FIV. Statul ar fi trebuit sa dea fiecarui cuplu 1.500 de euro din costul total al procedurii. Conform datelor transmise de specialisti, in prezent, 250 de cupluri asteapta aceasta finantare de la stat.
„Acest program trebuie sa continue, pentru ca altfel am fi singura tara din Europa unde nu exista niciun sprijin pentru pacientii hiperfertili, care sunt contributori la asigurarile de sanatate. Oricum in România, aceasta finantare este partiala si este cea mai slaba din intreaga Uniune Europeana”- a declarat Nicoleta Cristea-Brunel, presedinte Asociatia SOS Infertilitatea.
Oficialii Ministerului Sanatatii sustin ca programul va fi probabil reluat doar in urma unei rectificari bugetare (care va avea loc in toamna). In prezent, nu mai sunt fonduri nici pentru a fi acceptate cazuri noi. Si asta in conditiile in care un cuplu din cinci se confrunta cu probleme de fertilitate, la nivelul intregii tari. O procedura FIV suportata pe cont propriu poate depasi suma de 3.000 de euro, in functie de clinica in care se efectueaza.
Programul de finantare FIV prin Ministerul Sanatatii a debutat in 2009. Rezultatele au fost destul de bune. Din peste 1.500 de proceduri efectuate s-au nascut 101 de bebelusi, iar alti 150 urmeaza sa vina pe lume in perioada urmatoare.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.