27 decembrie 2024

Spitalul buhusean, în iuresul revolutiei pentru acreditare

Nu e poveste. Spitalul buhusean se afla pe valul unei revolutii. În septembrie, spitalul va trece, timp de o saptamâna, prin furcile caudine ale C.O.N.A.S. (Comisia Nationala de Acreditare a Spitalelor), pentru a primi certificatul de acreditare.

Dacă un spital nu obtine aceasta confirmare a standardelor europene, pierde finantarea de la C.N.A.S. Compartimentele Pediatrie si Contagioase, Sectia Interne, Laboratorul de analize (acreditat R.E.N.A.R.), ca si Camera de Garda (devenita Compartiment Primiri Urgente) au deja standarde europene. Despre Compartimentul Contagioase se spune ca arata ca o clinica privata. În toate sectiile au fost reamenajate circuitele.



Primarul Ionel Turcea, managerul general, dr. Mouhanad Toron, si Constantin Poiana, inspector S.S.M si S.U., responsabil proiect I.S.O. 9001 si acreditare, m-au convins ca privesc necesitatea acreditarii cu foarte mare responsabilitate. Recent, 2,3 miliarde lei vechi, suma alocata de Primărie, ca si banii primiti de la Casa de Asigurari de Sanatate, au început sa produca efecte. Cea mai dificila zona a revolutiei, schimbarea mentalitatii. Au fost implementate, la nivelul salariatilor, protocoalele de lucru (procedurile).

„Nu exista salariat care sa nu cunoasca procedurile, care sa nu stie ce trebuie sa faca”, zice inspectorul Constantin Poiana. Toate intrarile au fost securizate, personalul are carduri de acces, programul vizitelor a devenit strict. Geamurile, usile, mobilierul vechi de 35 de ani au devenit amintire. Magaziile respiră a nou, a igienic si functional. Circuitul alimentar de la subsol, care era „de groaza”, va fi „curat ca lacrima”, zice managerul. Se lucreaza si la reabilitarea blocului alimentar. Morga, ajunsa ca vai de lume, va fi reabilitata si va beneficia de toate circuitele. Salariatii au halate specifice categoriei de personal, sectiei /compartimentului din care fac parte. Un sistem informatic medical ultramodern a fost implementat în procent de 70 la sută. Mai nou, institutia are un site pe care pot fi postate si sugestii/reclamatii.

Se lucreaza la nivel de amănunt: de la biroul medicului, la vestiarul îngrijitorului si grupurile sanitare. Cel putin un miliard de lei vechi va fi investit în aparatura. Unii buhuseni fac interesante donatii. Se lucreaza la reabilitarea parcarii. Pâna în septembrie, perimetrul de protectie (gard si bariera de acces) va trebui sa fie finalizat. Serviciul de paza va deveni functional.

Oriunde, oricând, din trei vorbe ale primarului Ionel Turcea, una este despre spital. Are în priviri un fel de „Stejar, extrema, urgenta!” Managerul Toron si inspectorul Poiana vorbesc numai despre acreditare. Nu lipsesc „binevoitorii” anonimi care încearca sa puna crosa la patina. Unii nu pricep ca nu mai e loc pentru mentalitatile de acum 40 de ani. Astazi, relatia cu pacientul presupune competenta, respect, aplicarea de proceduri, aparatura, igiena, securitate, efecte medicale pozitive. Pentru buhuseni, obtinerea acreditarii spitalului este foarte importanta. Cei care gestioneaza efortul de atingere a acestei tinte sunt responsabili si hotarâti sa ofere buhusenilor un spital european. Septembrie e aproape…



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img