27 decembrie 2024

Certificatul energetic, obligatoriu pentru particulari si institutii: Finalul reabilitarii termice artizanale

In scurt timp, nicio tranzactie imobiliara nu va mai fi posibila fara ca vânzatorul sa prezinte certificatul de performanta energetica. Guvernul a aprobat saptamâna aceasta un proiect de lege care introduce aceasta obligativitate. Nici institutiile publice nu au fost scapate din vedere. La sediul acestora va trebui afisat acest certificat. Auditorii energetici, care au cam somat, cred ca noile prevederi nu trebuie sa-i sperie pe proprietarii de apartamente si case.

Proprietarii de apartamente si case vor fi obligati, din aceasta vara, sa prezinte un certificat de performanta energetica la vânzarea sau inchirierea locuintei. Un proiect de modificare a Legii 372/2005, aprobat de guvern in aceasta saptamâna, aduce mai multe noutati in acest domeniu, atât pentru particulari, cât si pentru institutiile publice. Dupa intrarea in vigoare a modificarilor (la 60 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial al României), nicio tranzactie care are ca obiect o casa sau un apartament intr-o cladire existenta nu va fi posibila inm lipsa certificatului energetic. De asemenea, in cazul cladirilor noi, la receptia finala a lucrarilor va fi solicitat certificatul de performanta energetica. „Pâna acum, s-a solicitat certificatul energetic numai pentru apartamentele cumparate prin programul «Prima Casa», ne-a declarat Pavel Budau, unul dintre auditorii energetici acreditati din judetul Bacau. Notiunea de certificare energetica nu este noua. Este prevazuta de mult in legislatie, dar aceasta nu s-a aplicat. Suntem mult in urma Europei in acest domeniu.” Costurile certificatului energetic sunt estimate intre 250 si 600 de lei.



Cu certificatul la vedere

Modificarile legislative prevad si obligativitatea afisarii certificatelor de performanta energetica la cladirile aflate in proprietatea sau administrarea autoritatilor publice sau a institutiilor care presteaza servicii publice, cu o suprafata utila de peste 250 mp. Acestea au, totusi un ragaz de 3 ani, pentru a intra in legalitate. Proiectul aduce si alte elemente de noutate care vizeaza introducerea sistemelor alternative de energie din surse regenerabile, obligatia investitorilor si proiectantilor de a lua toate masurile ca, incepând din 2021, consumul de energie al cladirilor sa fie aproape egal cu zero. In urmatorii ani se vor realiza banci de date specifice eficientei energetice in cladiri, care sa stea la baza planurilor nationale de economisire a energiei. Actul normativ aprobat de guvern prevede posibilitatea accesarii unor programe de sprijin financiar, din fonduri europene.

Controale tematice

Prin modificarile aduse legii, de acum vor avea atributii de control in acest domeniu angajatii Inspectoratului de Stat in Constructii. Acestia ar urma sa controleze certificatele de performanta energetica, rapoartele de audit si cele de inspectie ale sistemului de incalzire si/sau climatizare.
"In primul rând asteptam procedura sa vedem exact in ce conditii se vor face aceste controale si cuantumul amenzilor", a explicat Valerica Andronache, directorul Inspectoratului de Stat in Constructii Iasi. Si pâna la aparitia acestor modificari, inspectoratul putea intreprinde actiuni de verificare a legalitatii autorizatiilor de constructie obtinute pentru reabilitarile termice si a calitatii lucrarilor realizate.
Doina Mincu
Andreea Gavrila

„Vom avea controale tematice periodice si ne vom axa nu doar pe persoanele fizice, ci si pe cele juridice.”
Valerica Andronache, directorul Inspectoratului de Stat in Constructii Iasi

„Certificatul energetic va contribui la imbunatatirea lucrarilor de reabilitare termica. Ma uit cum se monteaza acum polistirenul la apartamente, exact pâna la limita proprietatii. Acolo este o punte termica neizolata si apare igrasia.”
Pavel Budau, auditor energetic



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img