Pentru fiecare minoritate, Pastele va insemna altceva. Un lucru il au in comun toti cei care vor fi in sarbatoare: faptul ca in jurul mesei, de Inviere, se vor aduna toti membrii familiei.
Comunitatea armenilor din judet, care mai numara putin peste 150 de persoane, tine aceleasi obiceiuri ca si credinciosii de rit ortodox. Exceptie face noapte de Inviere, când se organizeaza Liturghia de ajun Djracaluit – a aprinderii facliilor. „Acest obicei a ramas din trecut, când slujbele se tineau in biserici luminate de candele”, explica parintele armean Bogdan Ezras. Armenii nu manânca in noapte de Inviere miel sau oua rosii, petru ca se considera ca este inca post, ci „peste – la care este dezlegare, un pilaf cu stafide si verdeturi”, mai spune parintele Ezras. Dupa ce participa la slujba de Inviere din ziua de duminica, armenii se strâng in jurul mesei si abia acum pot servi din preparatele traditionale. Ouale rosii sunt incondeiate nu de femei, ci de copii, iar toate produsele specifice acestei sarbatori se sfintesc in afara lacasului de cult, dupa incheierea slujbei de duminica.
Comunitatea evreiasca a intrat in saptamâna Pesei (Paste) odata cu credinciosii romano-catolici. Data acestei sarbatori este diferita in fiecare an, in functie de calendarul evreiesc si poate fi marcata in orice zi a saptamânii. „Noi am inceput de vineri seara (n.r. – 6 aprilie). Cum este obiceiul, am organizat o masa de Seder la care au participat circa 50 de persoane. Am servit miel, pâine nedospita si ierburi amare”, a explicat Hari Vigdar, liderul comunitatii evreiesti din Bacau. Cele mai importante zile ale acestei sarbatori sunt primele si ultimele doua, in care membrii comunitatii participa la ceremoniile specifice la sinagoga. „Este mai mult o sarbatoare a comemorarii celor intâmplate cu poporul evreu si lunga sa calatorie prin pustiu pentru a ajunge in Tara Sfânta. Nu este o petrecere”, mai spune Hari Vigdar. Inainte de a se aseza invitatii la masa, rabinul citeste povestirea Exodului si se rostesc psalmii de lauda. In ultima zi a sarbatorii, evreii participa la sinagoga la o ceremonie de comemorare a mortilor.
Comunitatea de etnie roma, in schimb, respecta obiceiurile ortodoxe. Copiii asteapta Iepurasul de Paste, iar in ziua Invierii „voi avea la masa toti finii, pe care trebuie sa ii sporesc. Este o traditie mostenita. Daca finii vin cu un ou, eu le voi da trei, daca vin cu o jumatate de cozonac le voi da o alta jumatate”, explica Doru Tanase, prim-vicepresedinte la Partida Romilor Bacau. Dar pentru etnicii romi, cea mai importanta zi din Saptamâna Luminata este Joia Verde. „Ne vom aduna cu totii, credem, la Bacioi, comuna Corbasca, acolo unde comunitatea noastra este destul de mare. Vineri, in schimb, obisnuim sa mergem la cimitir sa aprindem lumânari pentru morti”, a explicat acesta. Rromii se folosesc de acest prilej pentru a se trage la locurile de bastina si pentru a petrece in familie sarbatorile. La masa de Paste, ei prefera sa manânce carnea de miel, asa cum este traditia.
Andreea Gavrila