“Zilele Medicale” ale spitalului au ajuns la a VIII-a editie. Manifestarile reunesc specialisti de renume din tara si strainatate. De aceasta data predomina demonstratiile practice, operatorii. Spitalul ii intâmpina pe invitati cu noi performante.
„Zilele Medicale ale Spitalului Municipal de Urgenta Moinesti”, eveniment de inalta tinuta stiintifica in lumea medicala, se afla in plina desfasurare. Dupa ce ieri, 27 iunie, incepând cu ora 8.00 si pâna la 18.00, peste 150 de asistenti medicali au participat la cursuri, sesiuni de comunicari stiintifice si la un schimb de experienta, astazi, 28 iunie, a venit rândul medicilor sa ia parte la manifestarile rezervate lor. Activitatile de astazi se deruleaza sub genericul „Actualitati si perspective in terapia medico-chirurgicala”. Ele angreneaza aproximativ 300 de specialisti de renume din tara si din Uniunea Europeana, Israel, Ucraina si Republica Moldova. De la ora 9.00 si pâna la 13.00 invitatii si medicii din spital au ocazia ca in sala de conferinte si cea de protocol sa urmareasca sesiuni stiintifice si demonstratii operatorii (mai ales interventii laparoscopice) transmise in direct. Vor fi abordate teme precum „Antibioterapia in epoca multirezistentei bacteriene”, „Imagistica in depistarea cazurilor de hipertensiune arteriala la copil” sau „Tratamentul curent al plagilor-protocolul time”, cursuri si comunicari care vor fi sustinute de cunoscuti profesori doctori, in sala de conferinte. In paralel, in sala de protocol, in intervalul 8.30-13.30, un alt grup de medici va participa la cursurile ce vor avea ca obiect „Anatomia chirurgicala a regiunii inghinale si aplicatii intraoperatorii” si „Actualitati in histeroscopie”, teme ce vor avea o latura teoretica, dar mai ales una practica. Aceasta va consta din prezentarea unor studii de caz, dar si din demonstratii operatorii. Dupa manifestarile de dinainte de prânz, invitatii vor avea ocazia sa cunoasca spitalul, prilej care, cu siguranta, le va confirma ceea ce auzisera ori stiau si anume ca aceasta unitate medicala este de talie europeana. Punctul forte al zilei de astazi il va constitui, cu incepere de la ora 15.00, videotransmisia life de la Universitatea „Libre” din Bruxelles. Profesorul doctor Jacques Himpens, de la aceasta universitate de prestigiu, va vorbi despre experienta sa in chirurgia obezitatii. Cu aceasta ocazie, pe aceeasi tema, va tine o prelegere si dr.Catalin Copaescu, recunoscut ca având cea mai mare experienta in chirurgia obezitatii, cel care a infiintat Spitalul DELTA-Bucuresti. Dar si dr.Stan Constantin-Clinica Medical Service Bacau-va conferentia in acelasi cadru, iar, alaturi de renumitul medic bacauan, dr.Nicolae Ioanid, de la Institutul Regional de Oncologie Iasi, si dr.Razvan Socolov, sef de lucrari la Universitatea de Medicina si Farmacie Iasi, vor vorbi despre „Trachelectomie radicala cu limfadenectomie pelvina”, respectiv despre „Laparoscopia transvaginala-tehnica si indicatii”. Ziua de astazi se va incheia cu o masa rotunda care va avea ca subiect principal „Fluxul informational intr-un spital de urgenta”.
Demonstratii operatorii, cu participare interactiva
Ziua de sâmbata, 29 iunie, ultima dedicata manifestarilor, se anunta la fel de interesanta. Toate activitatile se vor derula sub genericul „Abdomenul acut de cauza medicala si chirurgicala” si vor avea loc atât la Spitalul Municipal de Urgenta (SMU) Moinesti cât si la Slanic-Moldova. Sectiunea medicala va fi condusa de prof.univ.dr.Constantin Iordache, conf.dr.Egidia Miftode si conf.dr.Diana Cimpoiesu, iar cea chirurgicala, de profesorii universitari doctori Mircea Beuran, Stefan Georgescu si Dan Ungureanu. Si de aceasta data teoria va fi imbinata cu practica. „Vor fi sesiuni de comunicari stiintifice la Slanic Moldova, dar si demonstratii operatorii care vor fi transmise life de la Spitalul Municipal de Urgenta Moinesti in salile de conferinte, cu participare interactiva. <> ale spitalului nostru vor fi un bun prilej de a face cunostinta cu medicii, de a fi permanent la curent cu cele mai noi tehnici chirurgicale, pentru a le introduce apoi in practica”, a spus dr. Adrian Cotirlet, managerul SMU Moinesti. In final, la Slanic Moldova, se va desfasura un simpozion cu tema „Colaborarea dintre farmacistul comunitar si farmacistul din spital”, la care vor participa farmacisti din toata Moldova.
Heliportul, un proiect care prinde contur
Evenimentul de la SMU Moinesti se afla la a VIII-a editie si se bucura, evident, de apreciere in tara si strainatate, fapt dovedit de prezenta celor 300 de medici din România si din afara granitelor ei. El a fost pregatit cu deosebita atentie de catre conducerea spitalului si colectivul lui, care a primit sprijin in acest sens si de la Consiliul Judetean, si de la Consiliul Local Moinesti. Cu o zi inainte de debutul manifestarilor stiintifice, Viorel Ilie, primarul municipiului Moinesti, ne-a declarat: „Suntem astazi intr-o zi de doliu national (pentru victimele accidentului din Muntenegru-n.n.), o zi in care cu totii ne gândim mai mult la ce inseamna viata si sanatatea noastra. De aceea as vrea sa subliniez insemnatatea deosebita a acestei activitati, importanta pe care noi i-o dam, fara a neglija si celelalte aspecte din municipiul nostru. An de an am avut investitii in spital si vom avea in continuare. Vineri (28 iunie-n.n.) este ultima etapa in procedura de achizitie pentru heliport la spitalul din Moinesti. Saptamâna viitoare vom semna contractul si in cel mai scurt timp vom demara si aceasta investitie, care a fost estimata la un cost de 760.000 lei, dar sunt sanse certe sa coborâm la 360.000 lei”. In ultima perioada, tot cu sprijinul Primariei Moinesti si al Consiliulsui Judetean a fost extins Compartimentul de Primire Urgente (750.000 euro), a fost reabilitat Ambulatoriul de Specialitate, a fost achizitionat un tomograf (1,3 milioane lei-98 la suta Ministerul Sanatatii, 2 la suta CL Moinesti) etc. Sa mai spunem ca la SMU Moinesti va prinde viata si un alt proiect remarcabil. Aici, judetul Bacau va avea primul centru de recuperare medicala cardiovasculara, proiect care va costa 1.341.550 lei si care va fi finantat in egala masura de CJ Bacau si CL Moinesti. “Sunt eforturi meritorii ale Consiliului Judetean, dar si ale primariei, tinând cont ca numai 11 la suta dintre pacientii spitalului nostru sunt din Moinesti. Restul de 79 la suta sunt din intreg judetul Bacau iar 6 la suta din afara lui”, a mai spus dr.Adrian Cotirlet.
Investitii si din fonduri proprii
„Zilele Medicale” au fost precedate si de alte activitati, menite sa faca unitatea medicala moinesteana si mai competitiva. Numai in ultima vreme, din fonduri proprii, ale spitalului, acesta a fost dotat cu aparatura de aproape 500.000 euro. Este vorba despre o noua linie laparoscopica (acum sunt patru), un robot chirurgical, pelvimetre, ecografe, monitoare pentru monitorizarea functiilor vitale ale pacientului si injectomate. In plus, a fost remodernizata dotarea sectiei ATI, in sensul ca fiecare pat (21) are acum tot ce-i trebuie si corespunde cerintelor UE, si acelasi lucru s-a facut si la doua sali de laparoscopie din cele patru. Nu in ultimul rând s-au facut amenajari in structura cladirii, imbunatatindu-se astfel aspectul interior al spitalului.
Locuinta de serviciu si salariu motivant
Dar nu numai dotarea si imbunatatirea conditiilor hoteliere s-au aflat in centrul preocuparilor conducerii spitalului si a primariei. Acestea au reusit atragerea de specialisti tineri, numai in ultima luna in unitatea medicala fiind incadrati 2 urologi, un medic de medicina de urgenta si un pneumolog. Si aceasta deoarece spitalul si CL Moinesti le pun la dispozitie medicilor locuinte de serviciu iar unitatea le ofera salarii la nivelul Institutului Fundeni, dar si posibilitatea participarii la conferinte nationale si internationale, cu lucrari din cazuistica medicala proprie, suportând toate cheltuielile. Asa se face ca in prezent, SMU Moinesti are o acoperire cu medici (102 medici la 414 paturi, raportul este de 1 la 4), similara altor spitale din Uniunea Europeana.
Hotelul Petrom din Moinesti poate deveni clinica de recuperare si hotel pentru medici
La Inalta Curte de Casatie si Justitie a avut loc, zilele trecute, un nou termen in procesul prin care muncipalitatea moinesteana incearca sa recupereze asa-numitul Hotel Petrom, cladirea care de 20 de ani zace abandonata in centrul orasului. Primaria se straduieste sa reintre in posesia cladirii si sa ii dea alta destinatie – locuinte, baza de tratament si birouri. Procesul treneaza de multi ani, dar acum a ajuns la cea mai inalta instanta, iar primarul Viorel Ilie se arata increzator ca va avea câstig de cauza.
Moinestenii au norocul de a trai intr-o zona in care se poate face turism ecumenic, de recreere si, mai ales, balnear. Municipiul beneficiaza de un parc cu izvoare minerale si de imprejurimi cu peisaje frumoase. Pe ideea asta, in 1990, Petrom a demarat investitia “Baza de tratament cu spatii de cazare”, dar a oprit-o in 1993. Abia dupa 13 ani a donat imobilul CL Moinesti, care l-a vândut cu 17 miliarde de lei vechi catre doi investitori din Bucuresti, Bucur si Stroescu. Acestia s-au certat, apoi s-au judecat câtiva ani. In sfârsit, litigiul s-a incheiat, dar proprietarul Mircea Cristian Bucur nu a mai investit nimic, astfel ca Primaria vrea sa preia cladirea pentru a-i da o utilitate. “Atâta timp cât proprietarul actual nu face, noi suntem cei care trebuie sa facem ceva. Vom incerca sa preluam cladirea si sa-i dam o destinatie”, spune primarul Ilie. Hotelul are opt etaje cu 50 de camere, un parter generos, iar la subsol ar fi trebuit sa se construiasca trei piscine.
Exista, insa, inca un proces deschis de edilul Viorel Ilie, care l-a actionat in judecata acuzându-l ca nu respecta prevederile din caietul de sarcini. “La primele doua instante, noi am pierdut. Daca vom pierde si la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) ii vom face o oferta”, spune primarul Ilie. Motivatia instantelor anterioare a fost ca prevederile din caietul de sarcini ar fi trebuit trecute si in contractul de vânzare-cumparare “prin grija semnatarilor”, adica a reprezentantilor Primariei Moinesti din perioada respectiva.
Locuinte pentru medici si profesori
Daca va reusi sa reintre in posesia hotelului, administratia locala va avea sarcina sa finalizeze investitia care arata, acum, ca dupa un razboi. Peretii si stâlpii de beton, nefiind protejati de mortar, s-au erodat sub ploi si vânt, inghet si dezghet, iar hotii au rupt, smuls si carat tot ce putea fi furat si valorificat, desavârsind actiunea distructiva a timpului. Daca ar reusi sa incheie un parteneriat cu Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL), edilul ar amenaja apartamente la etajele superioare, iar parterul ar putea gazdui câteva institutii publice care sunt acum destul de inghesuite. “Am discutat si cu domnul doctor Cotârlet sa facem o baza de recuperare, unde sa vina pacienti de cardio-vasculare sau oncologie din toata Moldova, fiindca este nevoie de asa ceva. S-ar putea deschide o linie de finantare pentru infrastructura de turism”, spune primarul Viorel Ilie.
Urmatorul termen al procesului ce vizeaza cladirea este la toamna.
Ovidiu Pauliuc
Elena Tintaru