In seara de Rusalii si Sânzâine, in organizarea Ansamblului Folcloric „Busuiocul” – în parteneriat cu Consiliul Judetean si Primaria Municipiului Bacau a avut loc, la Teatrul de Vara “Radu Beligan” unul dintre cele mai importante festivaluri nationale de folclor din România, ce poarta numele marelui artist Ion Dragoi. Conceput ca un proiect cultural de mare anvergura, înca de la debut (prima editie a avut loc în anul 1992) acest festival si-a asigurat un loc distinct în calendarul marilor manifestari dedicate promovarii si valorificarii folclorului muzical-coregrafic din zona Bacau si din alte zone folclorice din tara. “Suntem la cea de-a XXI-a editie a Festivalului “Ion Dragoi”. Poate lumea se va intreba de ce editia cu acest numar, deoarece anul trecut a fost a XIII-a. Acest festival judetean de folclor l-am inceput in 1992, iar denumirea de Festivalul “Ion Dragoi” a venit acum 13 ani la initiativa noastra, din respect si pentru omagiere a marelui interpret instrumentist desavârsit, de geniu, care a fost Ion Dragoi”, ne-a spus Petre Vlase, director al Ansamblului “Busuiocul”.”
In deschiderea festivalului, Orchestra Ansamblului, sub conducerea tânarului si noului dirijor Mihai Gherghelas a interperetat o suita de melodii “De pe colinele Magurii”, dupa care a urmat un moment artistic inedit, de o frumusete aparte, prelucrarea folclorica „DRAGOIANA”, lucrare datorata compozitorului Constantin Arvinte, în cadrul careia sunt împletite, inspirat, valori ale folclorului traditional bacauan, din fiecare nota, din fiecare acord tâsnind frânturi, parti din celebrele melodii ale violonistului de mare talent – Ion Dragoi. Ca si la editiile anterioare, festivalul s-a bucurat de prezenta unor solisti vocali si instrumentisti de notorietate. Primul iesit la rampa a fost Stefan Glavanescu, un copil de numai 12 ani, iar in final a evoluat celebra solista Laura Lavric. In concert au mai primit aplauze Zinaida Bolboceanu, Tudor Ungureanu, Emilia Dorobantu – Olt, Diana Calinescu, Ina Tudoran – Alba, Irina Gorga – Tulcea, Loredana Streche – Dolj, Duo Sacaliuc – Botosani, Angelica Flutur, Laura Olteanu si Alexandru Bradatan – Suceava.Actuala editiea a adus în scena si numerosi interpreti bacauani, între care amintim pe Mihaela Gurau, Georgiana Paduraru, George Cojocarescu, Ionut Avram, Monica Bejenaru, Vasilica Tataru, formatia de dansuri, grupul vocal „Flori de câmp”, grupurile instrumentale, solistii instrumentisti Mihai Gherghelas, Costel Babasa, Gheorghe Pascal si Constantin Gogan.
“Acest festival este unul dintre cele mai importante din Moldova si din tara, sunt bucuros ca pot participa la un festival cu traditie, care poarta numele marelui nostru muzician si interpret Ion Dragoi. Eu voi cânta doua melodii, de veselie, de bucurie, care amintesc de Bacau, sunt onorat sa cânt pe aceeasi scena cu doamnele Laura Lavric, Zinaida Bolbocenu, Vasilica Tataru, dar mai ales voi asculta si colegi din alte zone ale tarii, invitati in acest festival.”
Ionut Avram, solist de muzica populara, colaborator al Ansamblului “Busuiocul”
“Din pacate, o spun cu durere, in loc sa crestem in calitate si cantitate cu acest festival, noi batem pasul pe loc si chiar dam inapoi. Ar trebui inteles ca ceea ce facem noi este cu totul aparte, pastram si valorificam cultura populara, care este – nu spun o noutate – pecetea identitatii acestui popor. Trebuie sa intelegem cât mai repede ca atât cât respectam munca, trebuie sa respectam si cultura. Asta incearca sa faca Ansamblul “Busuiocul” in fiecare an, in fiecare luna, in fiecare zi.”
Petre Vlase – coregraf, director al Ansamblului “Busuiocul”
“Festivalul “Ion Dragoi” a reprezentat pentru mine o rampa de lansare, in fiecare an, in iunie, il omagiem pe marele nostru artist instrumentist Ion Dragoi, de la care fiecare avem ceva de invatat. La fiecare editie au fost invitati interpreti si solisti instrumetisti din toate zonele folclorice ale tarii si avem posibilitatea sa ne cunoastem, sa vedem si sa auzim din zestrea adunata de fiecare din acele zone.”
Georgiana Paduraru – solista
“Ma bucur ca si in acest an, cu toate greutatile, acest festival are loc, nu sunt bani, dar parca prea ne place sa ne plângem mereu. Mereu au fost greutati, necazuri. Eu sunt multamita ca s-au gasit niste cararuse si in acest an pentru dragul nostru festival. Am vazut ca sunt foarte multi solisti tineri, sunt foarte buni, multi sunt extraordinari. Vin in România, am cetatenie, eu trec o apa nu o granita, eu ma consider românca, in sufletul meu sunt românca. Eu tare imi doresc sa fi o data bine, sa nu mai vrajba, ci doar pace.”
Zinaida Bolboceanu – Chisinau
„L-am îndragit, nu se stie când si daca se va mai naste un alt prunc din soarele muzicii folclorice românesti, cum a fost Ion Dragoi!… A fost si a ramas pâna azi unic. Transmitea fior, cânta din adâncul inimii, se daruia, iubea muzica populara si daruia cântece instrumentale ce câstigau iubirea tuturor. Am facut multe turnee cu orchestra care avea în componenta instrumentisti de marca, nu povestesc, ci depun marturie ca Ion Dragoi a fost stralucitor, unic, într-un timp al muzicii folclorice românesti urcata la limita de vârf a genului.”
Benone Sinulescu, despre genialul violonist Ion Dragoi
Anul acesta, Festivalul “Ion Dragoi” va fi preluat si difuzat de Televiziunea ETNO.