25 noiembrie 2024

Vorbe celebre atribuite gresit

Daca rasfoiesti „They never said it”, cartea scrisa de Paul F. Boller & John George, te curteaza insistent gândul de a cauta si alte surse din care afli ca unele expresii celebre atribuite indeobste unor personalitati au fost rostite, de fapt, de cu totul alte persoane. De pilda, nu exista nicio proba din care sa rezulte credibil ca Galileo Galilei  ar fi spus, in 1633,  E pur si muov!, dupa ce a fost fortat de Inchizitie sa-si conceptia heliocentrica. Aceste cuvinte i-au fost atribuite, o suta de ani mai târziu, de un scriitor francez. Este confortabil poate faptul ca unii il considera pe criminalul nazist Hermann Goering un demolator al culturii, dar vorbele care i se atribuie mereu – „Când aud cuvântul cultura, imi caut pistolul”– fac parte din piesa de teatru Schlageter, scrisa de Hanns Johst si jucata la Teatrul de Stat din Berlin, in 1933, anul venirii lui Hitler la putere. Citatul original era „Wenn ich Kultur höre … entsichere ich meinen Browning,” – „Când aud de cultura… trag siguranta de la Browning!” „Pretul libertatii este vigilenta vesnica”, ar fi spus Thomas Jefferson. Dar expresia aceasta nu este gasita niciunde in opra sa si, culmea, nici in opera altui gânditor american. Se crede ca aceste vorbe atribuite lui Jefferson au fost utilizate pentru a justifica suspendarea drepturilor civile. A rostit Maria Antoaneta celebrele vorbe „Daca n-au pâine, sa manânce cozonac!”? La vremea când ar fi fost spuse aceste vorbe, in Franta era mare foamete, iar populatia saraca traia in regim de revolta. Aceste cuvinte ar fi fost rostite de Maria Antoaneta, pe când aceasta privea, pe 5 octombrie 1789, multimea rasculata lânga palatul Versailles. Cu toate acestea, spun multi istorici, nu exista nicio dovada in sprijinul acestei asertiuni.Unii istorici spun ca vorbele acestea circulau prin Franta, ca folclor, de mai multa vreme…

Altii spun ca Darwin ar fi regretat si negat elaborarea teoriei evolutionismului, spunând: „Cum mi-as fi dorit sa nu fi exprimat teoria asa cum am facut-o!” In octombrie 1985, tele-evanghelistul Jimmy Swaggart a anuntat ca Darwin si-ar fi repudiat munca de o viata, pe patul de moarte, si ar fi cerut, o Biblie pentru a-l primi pe Iisus. Swaggart nu a fost primul care a afirmat acest lucru. Mistificarea dateaza din 1882, când, la putin timp dupa moartea lui Darwin, vaduva amiralului britanic Sir James Hope a spus, in cadrul unei intâlniri cu studentii seminarului Northfield ca l-a vizitat pe naturalist in ultimele sale clipe de viata si l-a gasit citind Epistola catre evrei . Ea a spus ca Darwin si-ar fi dorit sa nu fi elaborat cunoscuta sa teorie. Fiica lui Charles Darwin a negat, insa, ca Lady Hope l-ar fi vizitat pe naturalist in ultimele sale clipe. In plus, a spus, ea, Darwin nu a negat niciodata, nici pe patul de moarte, nici inainte, convingerile sale stiintifice. A spus Ludovic al XIV-lea celebrele cuvinte „Statul sunt eu!”? Nu exista nicio dovada in acest sens.



Businessinsider.com argumenteaza ca un alt citat celebru al carui autor nu este cel consacrat este „Sa câstigi nu e totul, este unicul lucru” . Citatul ii este atribuit antrenorului de fotbal american Vince Lombardi, in 1959, a fost rostit si de John Wayne intr-un film din 1953, dar, de fapt, ii apartine, din 1950, unui alt antrenor de fotbal american, Red Sanders. „Daca trebuie sa intrebi cât costa un lucru e clar ca nu ti-l poti permite” este faimosul citat atribuit lui J.P. Morgan, parte a raspunsului dat de acesta atunci când a fost intrebat de preturile yachturilor sale luxoase. Si totusi, biograful lui J.P. Morgan, Jean Strouse, afirma ca e putin probabil ca acesta sa fie autorul lui, intrucât nu se potriveste cu stilul extrem de succint de a vorbi al finantistului american. Nici extrem de cunoscuta expresie „Scopul scuza mijloacele”, atribuita lui Niccolo Machiavelli, nu este bine citata. El a spus altceva: „Trebuie sa avem in vedere rezultatul final”.

Când Barack Obama si-a reamenajat Biroul Oval, a ales un covor nou care contine si patru… citate. In prezentarea Casei Albe, acestea apartin lui Abraham Lincoln, Theodore Roosevelt, John F. Kennedy si Martin Luther King. Potrivit Daily Mail, , citatele atribuite lui Abraham Lincoln si Martin Luther King ar apartine, de fapt, reformistului abolitionist Theodore Parker. Parker a fost cel care a scris,i in 1850, ca „o democratie este guvernarea poporului, de catre popor si pentru popor”, citat folosit abia apoi si de Abraham Lincoln, in celebra Gettysburg Address. La fel stau lucrurile si in cazul lui Martin Luther King, care declara: „Bolta universului moral este lunga, dar inclina spre justitie”, citat ce constituie o parafraza a cuvintelor spuse original tot de Parker: „Nu pretind sa inteleg universul moral, pentru ca bolta sa este foarte lunga… Dar din câte vad, sunt sigur (ca aceasta bolta) inclina spre justitie”.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014